Jesper Jarlbæk: "Vi ser højt profilerede venture-cases og sågar super unicorns fejle"

Den erfarne investor med tunge tillidsposter i det danske investormiljø mener, at der bag mange selskabers nye fokus på indtjening fremfor vækst gemmer sig et historisk paradigmeskifte, der er langt mere vidtrækkende end blot en ændring i konjunkturerne.
"Min påstand er, at nogle af disse strategiskifter er udtryk for efterrationalisering. I dag går de færreste som hovedregel ikke ud og annoncerer en finansieringsrunde," siger Jesper Jarlbæk. | Foto: DanBanPR
"Min påstand er, at nogle af disse strategiskifter er udtryk for efterrationalisering. I dag går de færreste som hovedregel ikke ud og annoncerer en finansieringsrunde," siger Jesper Jarlbæk. | Foto: DanBanPR

Det danske investormiljø står over for massive forandringer, der er langt mere end blot en vending i de økonomiske konjunkturer herhjemme og globalt. Vi kommer aldrig tilbage til tilstanden i 2019 og før den omsiggribende covid-pandemi, mener Jesper Jarlbæk.

Foruden at være en betydende privat investor indtager han en række poster som bl.a. formand for netværket Danish Business Angels med over 300 medlemmer, Danban, ligesom han gennem en årrække har været formand for kapitalfonden Catacaps managementselskab.

”Det seneste årti har ventureinvestorerne satset på startups med enormt potentiale, som det gerne måtte tage ti år at realisere, og med negativ cash flow hele vejen. Vi andre har så måtte rode rundt efter vækstcases, hvor mindre kunne gøre det. Nu lyder der helt andre toner,” skriver Jesper Jarlbæk i en nyhedsmail til Danban-medlemmerne:

”Vi ser højt profilerede venture-cases og sågar super unicorns fejle i deres funding. Vi ser udmeldinger fra andre højt profilerede cases, der proklamerer, at nu fokuseres der på indtjening frem for vækst. Endnu et paradigmeskift. Godt hjulpet af fund managers beskeder om, at de skal sikre sig 36 måneders runway; underforstået at deres likviditetsberedskab skal kunne holde i tre år, uden at man skal ud i markedet og hente nye penge.”

”Men jeg tror faktisk, at dette nye investorlandskab vil gøre business angel-investorer mere konkurrencedygtige på grund af ga. alle de andre kvaliteter, vi bringer med til festen.”

”Nye strategier”

Jesper Jarlbæk nævner ingen navne på højt profilerede cases, der fejler, men mon ikke han tænker på bl.a. svenske Klarna og senest den danske fintech-bank Lunar. Sidstnævnte har haft store problemer med at rejse den fornødne kapital til et bebudet opkøb af den norske Instabank for omkring en mia. kr. For blot at nævne to enkelt eksempler.

”Ser du på det nordiske marked i almindelighed og de i gåseøjne annoncerede strategiskifter, ser vi talrige eksempler på, at man går fra at fokusere på vækst, vækst og vækst til, at det nu handler om fokus på indtjeningen. Oversat til dansk betyder det jo, at pengene ikke flyder længere i de store mængder, vi har set de seneste år. Det er virkelig et skifte, der vil noget,” uddyber Jesper Jarlbæk over for KapitalWatch:

”Min påstand er, at nogle af disse ’strategiskifter’ er udtryk for efterrationalisering. I dag går de færreste som hovedregel ikke ud og annoncerer en finansieringsrunde. De går først ud, når den er gennemført.”

Men Jesper Jarlbæk mener ikke, at der blot er tale om en recessionstrussel i 2023 og 2024. Han vurderer, vi står overfor et fundamentalt paradigmeskift.

Endegyldigt væk

Han begrunder paradigmeskiftet med tre nedslag og forudser, at skiftet bliver ligeså omfattende i omfang som det, der fulgte efter Berlin-murens fald i 1989.

”Den verdensorden, der fulgte i 30+ år efter 1989 er endegyldigt væk. Ingen ved i dag, hvordan det nye paradigme bliver, men der tegner sig et billede,” mener Jesper Jarlbæk, der peger på tre fundamentale ændringer: Globaliseringens endeligt, et opgør mellem demokratiet og autokratier samt store demografiske udfordringer.

Globaliseringens endeligt er ifølge Jesper Jarlbæk et forventet resultat af de svagheder i forsyningskæderne, som Covid-krisen viste, og derudover den øgede konkurrence imellem USA og Kina, som tegner til en ny bi-polar verden med vestlige CoCOM-regler (embargo på vestlig eksport til lande i Østblokken, red.) ligesom under den kolde krig:

”Huawei og 5G var første kanonsalve i det slag. Opgøret mellem demokratier og autokratier næres af USA’s trækken sig tilbage fra rollen som verdens politimand. Noget som Republikanerne og Demokraterne er enige om. Fraværet at politimanden gør autokraterne modigere og modigere. Desværre. De demografiske udfordringer, hvor alle kontinenter undtagen Afrika, står overfor en gigantisk udfordring med øget forsørgerbyrde og svindende antal arbejdsduelige. Effekterne begynder at vise sig allerede nu med rekordlave arbejdsløshedstal selv i de lande, der ikke er i vækst,” siger Jesper Jarlbæk.

Ekspansionsivrig vinplatform træder på bremsen og rejser ny kapital

Venturefonde klar til at kappe livline til risikable investeringer

Selskaber skrinlægger børsplaner i 2022

Svært kapitalmarked får biotekselskab til at ændre planer for finansiering

Storinvestor: Så mange indikatorer peger mod recession

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også