KapitalWatch

Venturefonde klar til at kappe livline til risikable investeringer

Frygt for recession tvinger venturefonde til at prioritere benhårdt. De stærkeste virksomheder får kapital til at klare sig gennem en længevarende krise, mens de mindre, højrisikable investeringer får kappet livlinen. Direktør tror, at ”vi kommer til at opleve, at mange små selskaber vil bukke under. ”

Nøglevirksomheder sikres ekstra kapital, mens højrisikable nyinvesteringer vil få det svært i den kommende tid, vurderer Tommy Andersen, der er partner i venturefonden Byfounders. | Foto: Stine Bidstrup/ERH

For bare et år siden kunne man som iværksætter hente kapital i en venturefond, så længe idéen var god nok. Sådan er det ikke længere.

Nu bliver venturefondenes bedste investeringer prioriteret og polstret med kapital, så de kan stå igennem en længerevarende krise, mens kassen er smækket i for nye, højrisikable iværksættere. Det er meldingen fra flere danske venturefonde.

”Vi ser på, hvilke selskaber, der har en chance for at klare sig, hvis vi rammer ind i recession, og hvis vi ikke tror, de vil kunne klare sig fornuftigt igennem, vil vi ikke fortsætte med at finansiere dem,” siger Tommy Andersen, der er partner i venturefonden Byfounders.

Han medgiver, at det kan lyde hårdt, men det er et grundvilkår i venturebranchen, at man skal finde og finansiere vinderne og undgå at kaste gode penge efter dårlige, fortæller han.

”Det har aldrig været intentionen, at vi skal finansiere alle de 30 selskaber, vi har, gennem hele deres levetid. I sidste ende vil vi kun have, måske, en håndfuld tilbage. Men det naturlige udskilningsløb bliver forstærket nu, fordi man ikke har lyst til at finansiere selskaber, der selv med den rette finansiering ikke vil kunne klare sig gennem en recession,” siger han.

Ulla Brockenhuus-Schack, der er partner i venturefonden Seed Capital, lægger samme hårde linje. Hun oplyser, at de store selskaber i Seed Capitals portefølje er sikret penge indtil 2024, så de kan klare sig i mindst 18 måneder. Men unge virksomheder, der søger venturekapital for første gang, skal i dag forberede sig på et ”nej”, selvom de for få måneder siden måske ville have fået et ”ja.”

”Der er ingen tvivl om, at det vil få konsekvenser for især små- og mellemstore virksomheder, der skal ud og hente kapital for første gang. Gode virksomheder vil stadig kunne få penge, men det vil andre ikke. Virksomheder, der for eksempel ikke helt har det, vi kalder produkt-markedet fit endnu, vil man vente med at investere i, indtil de har bevist, deres produkt kan sælges,” siger hun og tilføjer:

”Og det er ikke kun os, der ser sådan på det, det er generelt for markedet. Det er bare hårdt.”

Kursfald rammer unoterede selskaber

Den skrappe indstilling er en afledt effekt af udviklingen i de børsnoterede aktiver.

Nasdaqs toneangivende aktieindeks er faldet med omkring 30 pct. i år, og det er især gået ud over teknologisektoren, som også er et yndet investeringsobjekt for venturefonde.

Udviklingen i de noterede markeder har også sat sig i venturesegmentet, hvor investeringsaktiviteten i år indtil videre er langt under 2021-niveau. Sammenlignet med 2020 er aktiviteten ganske vist stadig høj, viser data fra Dealroom, men det er ikke ensbetydende med, at det vil fortsætte.

”Vi har nu et marked, hvor risikopræmien er steget voldsomt, og det vil alt andet lige betyde, at færre virksomheder kan få finansiering. Det rammer venturesegmentet med nogen forsinkelse, men det er det, vi kigger ind i,” siger Ulla Brockenhuus-Schack, der bakkes op af Tommy Andersen:

”Det starter i toppen af markedet, hvor de store unoterede virksomheder søger serie a, b og c-finansiering, og når de ikke kan få det, siver det ned i markedet og trykker værdien på virksomheder i seed-stadiet,” siger han.

Rammer virksomheder i tidlige stadier

De første virksomheder, der forventeligt vil komme til at mangle finansiering, er de allermindste. Her er det typisk Business Angels, altså private velhavere, der kommer med finansiering, og de har ifølge Ulla Brockenhuus-Schack tendens til at smække pengekassen i først.

”De lukker ofte ned for investeringer, hvis de kan se, at deres egen økonomi bliver udfordret. Så jeg tror vi kommer til at opleve, at mange små selskaber vil bukke under. Vi har bare ikke set det rigtigt endnu,” siger hun.

Virksomheder, der har sikret sig finansiering fra mere utraditionelle kapitalkilder som eksempelvis andre virksomheder, vil også blive ramt, vurderer hun, og det samme vil virksomheder der jagter penge fra internationale investorer.

”De skruer op og ned afhængig af konjunkturerne og deres egne strategiske prioriteter, og derfor vil der komme væsentlig færre penge herfra til skalering, hvilket man vil mærke internationalt,” siger hun.

De større vækstvirksomheder, som venturefondene satser på, er i Seed Capital blevet polstret med kapital, så de kan klare sig i mindst 18 måneder, og det samme har man gjort i Heartcore Capital, fortæller partner Jimmy Fussing.

”Vi rejste cirka 1,8 mia. kr. til vores virksomheder i andet kvartal og forventer at rejse yderligere 1 mia. kr. i tredje kvartal. Det betyder, at de virksomheder, der er vigtige for vores portefølje, vil have finansiering frem til midt eller slut 2024,” siger Jimmy Fussing.

Fokus på kvalitet

Jimmy Fussing peger på især ét nøgletal, som vil blive altafgørende for vækstvirksomheder i den kommende tid: Unit Economics.

Unit Economics er et nøgletal, der på en enkel måde beskriver, hvor meget en virksomhed tjener på nye kunder, når alle omkostninger er trukket fra. Det siger noget om, hvor kapitalefficient virksomhedens vækst er, og det kan derfor bruges som pejlemærke for venturefondene i forhold til, hvor meget kapital, det kan betale sig at skyde ind i virksomheden.

Alt andet lige vil en virksomhed, der begynder at tjene penge på en ny kunde efter for eksempel seks måneder, således have lettere ved at rejse penge end en virksomhed, der først tjener penge på en ny kunde efter to år. Og det er nyt.

”I 2021 havde man en fornemmelse af, at det ikke betød noget, så længe idéen var god. Men i 2022 betyder det noget, ligesom det også har gjort tidligere. Der sker en flugt fra kvantitet til kvalitet, når markederne normaliserer sig, og det betyder, at de mindst kapitaleffektive vækstvirksomheder vil få sværere ved at rejse ny kapital,” siger han.

Masser af tørt krudt

Selvom især mindre virksomheder nok gør klogt i at forberede sig på kapitalknaphed, er det faktisk ikke penge, der mangler. De danske venturefonde har rejst masser af penge de senere år, og da de typisk investerer med en tidshorisont på fem år, er der stadig penge til virksomheder, der har et godt afkastpotentiale.

Udover at holde liv i de virksomheder, venturefondene allerede har investeret i, vil der derfor også stadig være penge til virksomheder, der kan vise potentiale.

”Der er stadig mere tørt krudt i de fonde, der har rejst penge inden for de sidste fire år. De penge brænder lidt i lommen, for de skal investeres inden for den tidshorisont, man har aftalt. Alternativet er at sende tilsagnet tilbage til investorerne, men det tror jeg alligevel ikke, der er mange, der gør, selvom det kunne være det rigtige at gøre i nogle situationer,” siger Ulla Brockenhuus-Schack.

I Byfounders ser man den lurende recession som en mulighed for at gøre en god handel, lyder det fra Tommy Andersen.

”Vi er ikke født til at sidde på pengene. Så man kan vende krisestemningen om og sige: Er der egentlig et bedre tidspunkt at investere end nu, hvor værdiansættelserne faldet?” spørger han retorisk og fortsætter:

”Vi vil stadig tage chancer og er klar til at investere, men vi vil nok være mere selektive, end vi har været. Halvsløje cases, som måske kunne få finansiering tidligere, vil alt andet lige få det meget svært nu, så der er ingen tvivl om, at der er et udskilningsløb i gang mellem iværksætterne,” siger Tommy Andersen.

Truende recession sender kapitalfonde på overarbejde: Nordic Capital tager tømmerne tættere til sig

Selskaber skrinlægger børsplaner i 2022

Oaklins: Rekordhøj dansk M&A-aktivitet i andet kvartal

Svært kapitalmarked får biotekselskab til at ændre planer for finansiering

Mere fra KapitalWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

KapitalWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra FinansWatch