Ekspansionsivrig vinplatform træder på bremsen og rejser ny kapital

Kobaj, der formidler salg direkte fra vinbønder til private kunder og bl.a. er ejet af kendte danske investorer, skifter fokus fra vækst til profit. Firmaet fik tocifret millionunderskud i 2021 i kølvandet på markante investeringer.
Alexander Kidd, adm. direktør og stifter af vinplatformen Kobaj | Foto: Kobaj / PR
Alexander Kidd, adm. direktør og stifter af vinplatformen Kobaj | Foto: Kobaj / PR

Den omsiggribende usikkerhed om de økonomiske udsigter rammer, som tidligere beskrevet på KapitalWatch, i stigende grad startups, fordi investorerne holder mere på pengene end tidligere.

Den virkelighed rammer nu også den danske vinplatform Kobaj, der sætter en ambitiøs vækststrategi i et lavere gear. Det fremgår af en pressemeddelelse sendt til KapitalWatch:

”Efter to år under mantraet ’growth at all cost’, byder udsigten til en kommende recession, stigende inflation og stor usikkerhed blandt investorer på helt nye udfordringer for den danske vinplatform Kobaj. Med fremgang på alle parametre er det nu tid til at ændre strategi og gøre forretningen mere rentabel,” hedder det.

Virksomheden rejste for et år siden 22 mio. kr. fra en række investorer, herunder kendte venturefirmaer og private investorer som Heartcore Capital, Vækstfonden, Peter Beske Nielsen, Preben Damgaard, Morten Strunge og Mikkel Bülow-Lehnsby.

Hensigten med kapitaltilførslen var ikke til at tage fejl af for ledelsen – fuld fart frem. En opgave, der ifølge stifter og adm. direktør, Alexander Kidd, er lykkedes.

”Vi har tredoblet salget, er vokset fra 10 til 22 medarbejdere og har udvidet platformen, så vi nu også kan håndtere svenske og tyske kunder. Vi har haft flere end 50.000 transaktioner, og alle vores tal peger på fortsat vækst gennem hele 2022,” påpeger han og tilføjer, at det nu er tid til at ”slå bak og gøre forretningen mere rentabel.”.

”Med en kommende recession, stigende inflation og stor usikkerhed blandt investorer byder fremtiden på helt nye udfordringer,” konstaterer han.

På linje med andre iværksættere og ledere af startups med appetit på – og behov for – løbende tilførsel af kapital er Alexander Kidd bevidst om, at investorer under de nuværende forhold har øget fokus på profitabilitet.

Virksomheden begyndte således ”at analysere omsætning i forhold til de penge, der var beregnet på at skabe fortsat vækst”, da Rusland invaderede Ukraine.

”Indtil det punkt havde vores investorers mantra heddet ’growth at all cost’, men siden har vi haft stor fokus på at strømline vores forretning og skære alt væk, som ikke bidrager til en lønsom vækst. Nye iværksættere som os vil i de kommende år blive vurderet af investorer på, om vi kan skabe en profitabel forretning og en fremtidssikret forretningsmodel,” pointerer Kidd.

Ny kapitaltilførsel gennemført

Af firmaets regnskab for 2021, fremlagt og godkendt på den ordinære generalforsamling den 28. juni 2022, fremgår det, at Kobaj i juni i år har lukket en investeringsrunde, hvor der blev tilført 13,4 mio. kr.

En tilførsel, der udover store ambitioner, kan ses i lyset af, at virksomheden i 2021 fik et underskud på knap 17 mio. kr. mod et minus på knap to mio. kr. året før. Egenkapitalen udgjorde ved årets afslutning 4,3 mio. kr., fremgår det af regnskabet.

I pressemeddelelsen, der ikke indeholdt tal fra eller kommentarer til årsregnskabet, kommenterer Alexander Kidd udviklingen på salgsfronten i indeværende år.

”Selv om vi siden februar har holdt tilbage med investeringer, har vi i første halvår af 2022 oplevet en toplinje-vækst på 110 pct. og en fordobling af bruttofortjenesten. Vi tiltrækker i øjeblikket mere end 1.000 nye kunder pr. måned og oplever stigende genkøbsrater. Det kan godt være, at vi nu slår bak, men det er stadig med fuld fart frem.”

Kendte investorer lægger millioner i ungt vinselskab

Ungt vinfirma får ejendomsinvestor med i ejerkredsen

Erhvervsikon slutter sig til ejerkredsen i ungt vinfirma

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også