Efter 35 år i Haldor Topsøe sprang hun ud som business angel

Karrierevejen: For to et halvt år siden skiftede Helle Monrad-Gylling som 56-årig sit faste job ud med en tilværelse som business angel. Hvis der skulle ske noget nyt i karrieren, skulle det være nu. Hun er ikke i tvivl om, hvad der er det bedste ved at være business angel.
Foto: PRIVATFOTO
Foto: PRIVATFOTO
AF OLIVIA HØJ FÄLLING ANDERSEN

Navn: Helle Monrad-Gylling

Alder: 59 år

Selskab: Selvstændig / Keystones

Stilling: Business angel, investor, rådgiver

 

Hvilken karrierevej så du for dig selv som yngre?

Jeg kan ikke huske, hvilken karrierevej jeg så for mig selv som yngre. Som barn ville jeg være skovrider. Fordi jeg troede, at skovrideren var ude i naturen og passede på dyrene og træerne. Men det viste sig, at der var syv skovriddere i hele Danmark, og adgangskravene var tårnhøje, og de fleste endte ved et skrivebord inde i et ministerium, så det var ikke det, jeg ville alligevel.

I gymnasiet havde jeg en virkelig dygtig og inspirerende kemilærer. Det vakte min interesse for kemi og jeg valgte at blive uddannet kemiingeniør. Jeg var færdiguddannet som 22-årig. Det med at have mange muligheder, når man er færdig med at læse, var også grunden til, at jeg gik ingeniør-vejen.

Det, der har været vigtigt for mig i mit arbejdsliv, har været at vælge et fag eller en vej, jeg er dygtig til, da det også betyder, at jeg brænder for det og er glad for det og ikke mindst, at jeg kan skabe noget sammen med andre. Det giver energi og glæde.

Hvornår besluttede du dig for den karrierevej, du har i dag?

For to et halvt år siden, da jeg var 56. Hvis jeg gerne ville nå noget andet i mit professionelle liv, skulle det være nu. Jeg havde arbejdet 35 år i Haldor Topsoe og haft et fantastisk arbejdsliv. På den ene side tænkte jeg, at det nok var svært at finde noget, jeg synes, var lige så spændende. Men når jeg så alligevel skulle skifte, skulle det være mere radikalt, og så skulle det være nu.

Så besluttede jeg mig for at melde mig ind i Keystones. De er et netværk af investorer og ildsjæle, med fokus på startupvirksomheder på DTU, og det føles som at komme hjem til min base. I dag investerer jeg i startupvirksomheder. Jeg er business angel og rådgiver. For tiden er noget af rådgivningen pro bono, mens jeg bygger noget erfaring op og finder ud af, hvad det er, jeg især kan bidrage med til startupvirksomhederne. Jeg har investeret i fire virksomheder, kigger på en fjerde og sidder i bestyrelsen i den ene. Det er det, der sætter takten for min hverdag.

Derfor ser mit arbejdsliv meget anderledes ud, end det har gjort tidligere. Fordi nu er det i høj grad mig selv, der sætter dagsordenen, og de ting, jeg vælger at bruge min tid på, skal være noget jeg brænder for, og hvor jeg synes, at jeg kan bidrage. Nu har jeg valgt at investere i de virksomheder, jeg har. Så er det dem, jeg bruger min tid på. Jeg har selv besluttet, at jeg gerne vil arbejde sammen med dem. Men i princippet er det alt det, jeg har arbejdet med og specialiseret mig i, da jeg var yngre, som gør, at jeg kan lave det, jeg laver i dag.

Hvilken del af din uddannelse har du brugt mest i din karriere?

Det er svært at sige, men hvis jeg ikke havde været ingeniør, havde jeg ikke kunne løse de opgaver, som jeg gør nu. Min uddannelse eller skoling er i virkeligheden det, jeg har lavet i 35 år hos Haldor Topsoe. Men hvis ikke jeg havde haft min ingeniørbaggrund, havde det været svært at gøre de ting, jeg gør. Som ingeniør lærer du en systematik og en basis for at gennemskue komplicerede problemstillinger. Det oplever man jo hele tiden at skulle.

Hvilket punkt på dit CV repræsenterer det største skift i din karriere?

Det er klart, at der har været flere ting undervejs, når man har haft en lang karriere.

Jeg tog en HD i organisation og strategisk planlægning, samtidig med jeg arbejdede i Haldor Topsoe. Det, synes jeg, repræsenter et stort skifte, fordi det gav mig muligheden for at komme over i nogle andre jobfunktioner. Det udvidede min pallette for, hvad jeg kunne arbejde med. En anden ting er, at jeg gennem mit arbejdsliv har søgt og sagt ja til opgaver og stillinger, som var udfordrende for mig. Det er det, som har gjort, at jeg har tænkt, at jeg godt kunne tage springet for to et halvt år siden.

Og så vil jeg sige, at da jeg blev mor, ændrede det også den måde, jeg arbejder på, fordi man bliver nødt til at prioritere. Man får en evne til bare at få gjort det, der skal gøres.

Hvad er det bedste ved din nuværende stilling?

Muligheden for at møde nogle ildsjæle, der har fået nogle gode idéer til nye forretningsområder og virksomheder, der er dygtige og brænder for det, de har opfundet.

Det vigtigste er jo, at det team, der er omkring den startup-virksomhed, fungerer, og at man tænker, at de kan løfte opgaven, og at man har lyst til at arbejde sammen med dem, fordi man har tillid til dem og synes om dem. Det gør, at man har lyst til at lægge nogle timer i det.

Jeg investerer jo i noget og håber på, at det går godt for virksomheden, og så får jeg forhåbentlig nogle penge tilbage engang. Det er derfor, at hvis de mennesker, der arbejder på det, er troværdige og kompetente og brænder for sagen, så er det noget, der gør, at hverdagen bliver spændende.

Hvilken leder i branchen har inspireret dig mest?

Der skal vi nok kigge på min tid hos Haldor Topsoe, fordi det nok er Haldor Topsøe selv. Fordi han med det, han ville, samtidig ville noget godt for verden, og han var utroligt visionær. Der er en væsentlig forskel på at arbejde i en virksomhed, hvor direktøren er ansat og at arbejde i en virksomhed, hvor den, der har grundlagt virksomheden, stadig er der og brænder for virksomheden og medarbejderne. Det kan både være godt og skidt, men det er mest inspirerende.

Hvad optager dig allermest lige nu?

Hvis jeg skulle svare på det for en måned siden, var det at studere aftalekomplekser, som opstår, når man investerer i virksomheder sammen med andre investorer. Lige nu er det mere, hvordan får man inddraget kompetencer i de små startupvirksomheder, og hvordan man får fat i dem. Det er det, der fylder lige nu. Det kan sagtens være noget andet om en uges tid.

Jeg er kommet ind i en bestyrelse. Så det næste, jeg måske bliver optaget af, er, hvordan man agerer i en bestyrelse, og hvordan man bidrager bedst muligt til virksomhedens succes. Og så prøver jeg at sætte mig ordentligt ind i, hvad det er, der er kritisk for virksomheden.

Rejste fond efter at have mødt 1.000 startups som business angel 

"Jeg meldte mig ud af en stor klub af funktionærer og ind i en lille klub af risikotagere" 

Lars Arne Christensen: Siden 2018 har jeg været fuldtids business angel og set på over 500 startups.

Investeringschef gik fra bank til beton til margarine til vindenergi til køkkener til startups

Partner i Nordic M&A: "Der er ikke noget som binder folk tæt sammen som at kravle i mudder med kuglerne flyvende om ørerne"

"Der lød et ramaskrig, da jeg sagde op i Mærsk, men for mig, var det ganske simpelt" 

Business angel: Det bedste ved mit job er friheden, og så er der ikke så meget corporate bullshit 

Capnova-chef: Min karriere har været meget learning by doing  

 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også