Capnova-chef: Min karriere har været meget learning by doing

Karrierevejen: Lars Stigel er uddannet historiker og landede i venturebranchen ved et rent tilfælde. I dag står han spidsen for det statslige investeringsselskab CAPNOVA, der har en portefølje, som tæller 80 virksomheder. 
Foto: PRCapnova
Foto: PRCapnova

Navn: Lars Stigel

Alder: 67 år

Selskab: CAPNOVA

Stilling: Adm. direktør

 

Hvilken karrierevej så du for dig selv som yngre?

Jeg læste historie på universitet i 1970’erene. Studiet var valgt ud fra interesse og ikke ret meget ud fra karrieremulighederne. Jeg havde nok forestillet mig en karriere som underviser og forsker i historie, fordi jeg var optaget af moderne dansk historie. Jeg var så heldig, at jeg fik forskningsstipendier i 5 år, hvor jeg kunne gå i dybden og gennemføre en Ph.D. Men samtidig blev det klart, at der var lang vej til en fast stilling. Derfor begyndte jeg at orientere mig mod andre muligheder, på samme måde som mange af de andre, jeg havde læst sammen med. Jeg begyndte så småt på HD på Handelshøjskolen og tog nogle enkeltfag på jura for at brede mulighederne ud.

Hvornår besluttede du dig for den karrierevej, du har i dag?

Det er svært at sige, at jeg målrettet besluttede mig for en karrierevej, men da jeg i 1985 blev tilbudt et job på universitetet som erhvervsvejleder med fokus med at markedsføre universitetskandidater overfor det private erhvervsliv, var jeg heldig at komme ind på en vej, hvor det handlede om at skabe samarbejde mellem forskning og virksomheder.  Så man kan sige, at med det tilbud, var jeg heldig at komme ind på en vej, der via et par jobskifte førte til, at jeg i 1998 blev tilbudt jobbet som direktør i det daværende Østjysk Innovation, nu CAPNOVA, som er et de statsligt godkendte innovationsmiljøer. Her har jeg været siden 1998, og jeg har lært en hel masse, som jeg bestemt ikke havde med fra hverken min uddannelse eller mine tidligere jobs. Heldigvis var bestyrelsen, der ansatte mig fuld af tiltro til, at det var jeg den rette. Så i vid udstrækning blev det learning by doing for mig som for mange andre i de tidlige investeringsmiljøer på dette tidspunkt.

Hvilken del af din uddannelse har du brugt mest i din karriere?

Konkret har jeg ikke brugt de enkelte elementer af min uddannelse, men det har været afgørende for mig, at jeg gennem mitstudie har opdyrket en stærk analytisk evne til kritisk at forholde mig til mange forskellige typer af data. Derudover har det været vigtigt, at studieformen i 1970'erne lagde op til en høj grad af samarbejde, hvor den individuelle indsats i forhold til selv at opsøge viden var afgørende for, hvad man fik ud af studiet.

Hvilket punkt på dit CV repræsenterer det største skift i din karriere?

Det var overgangen fra forskningsansættelse til anden ansættelse tilbage i 1985. 10 år senere sagde jeg ja til en stilling som kontorchef i en sektorforskningsinstitution, hvor en af opgaverne var at stå for udviklingen af et økonomistyringssystem. Det var også lidt af en spring for en humanistisk kandidat.

Hvad er det bedste ved din nuværende stilling?

Det er for det første at beskæftige sig med meget dygtige, inspirerende og modige iværksættere og sammen med dem skabe resultater i kraft af de meget risikovillige investeringer, som vi har foretaget. Det har været en spændende rejse med en konstant opadgående læringskurve. For det andet er det, at jeg har haft mulighed for at bygge en stærk organisation op med super dygtige og vildt rare kollegaer, som arbejder benhårdt på at skabe de bedst mulige resultater.

Hvilken leder i branchen har inspireret dig mest?

I venturebranchen er der efterhånden kommet mange dygtige folk. Helt umiddelbart kommer jeg til at tænke på Ulrik Jørring, som nu er i spidsen for Nordic Alpha Partner, og som før det i en lang årrække var chef for Vækstfondens venturearm. Han er både en dygtig og en ordentlig person.

Hvad optager dig allermest lige nu?

At skabe resultater fra de ca. 80 investeringer vi p.t. har sammen med staten samt. Derudover tænker jeg også på, at få afleveret CAPNOVA A/S i rigtig fin stand, når jeg om et par år siger stop og tager fat på en ny fase af mit liv.

Kaffeiværksættere henter millioner fra vækstfond og krydderikæmpe

Capnova investerer i spirende suppekæde 

Statslig fond skyder millioner i to startups, der skal gøre livet lettere for biotekselskaber

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu


Læs også