KapitalWatch

"Der lød et ramaskrig, da jeg sagde op i Mærsk, men for mig, var det ganske simpelt"

Karrierevejen: Michael Bjørnlund har bevæget sig fra shipping til fødevareteknologi. I dag er han adm. direktør i Osocon og investor i start-ups. Han motiveres af at bygge noget nyt op sammen med andre og bygge bro mellem founders, investorere og strategiske samarbejdspartnere.

De fleste uddannelser har virket irrelevante, da jeg var i færd med at tage dem. Men så kommer kompetencerne alligevel snigende, og man får brugt sin viden hist og her, siger business angel Michael Bjørnlund. | Foto: PR / Michael Bjørnlund

Navn: Michael Bjørnlund

Alder: 45 år.

Selskab: Osocon ApS.

Aktive investeringer: 7

Hvilken karrierevej så du for dig selv som yngre? 

Jeg er lidt en sportsidiot, så jeg overvejede i lang til at blive sportskommentator, men min familie synes, det var noget underligt noget, som man heller ikke kunne leve af.

Efter (meget) korte overvejelser om at blive kemiingeniør, endte jeg med at ville prøve kræfter med mig selv og ledelse som befalingsmand i Forsvaret i to år.  Men ærligt talt, så har jeg aldrig haft et særligt klart billede af min fremtid og karrierevej! 

Hvornår besluttede du dig for den karrierevej, du har i dag?

I forsvaret fik jeg smag for lederskab. Ansvaret, opgaven med at motivere og begejstringen ved at udføre noget sammen med andre drev mig. Så jeg var temmelig sikker på, at jeg fremover skulle arbejde med ledelse i flere dimensioner. Det har jeg så gjort i 20 år. Det var først efter mange forskellige ledelsesstillinger, at jeg i 2016 besluttede mig at blive selvstændig strategikonsulent og samtidigt investor i og rådgiver for start-ups. 

Hvilken del af din uddannelse har du brugt mest i din karriere?

De fleste uddannelser har virket irrelevante, da jeg var i færd med at tage dem. Men så kommer kompetencerne alligevel snigende, og man får brugt sin viden hist og her. Det ligger som en form for bagkatalog, jeg kan trække på i forskellige situationer. Lige nu er jeg i gang med den "store" bestyrelsesuddannelse fra CBS. Den har jeg faktisk allerede brugt i hverdagen.

For mig var det udramatisk. Jeg ville bare prøve noget, der var mere sexet end shipping

Michael Bjørnlund

Hvilket punkt på dit CV repræsenterer det største skift i din karriere?

Der var ramaskrig i omgangskredsen, da jeg første gang sagde mit job op i Maersk. Det gjorde man sjældent dengang. For mig var det udramatisk. Jeg ville bare prøve noget, der var mere sexet end shipping. Rent arbejdsmæssigt har det største skift været fra chef-roller til management consulting. Det skifte har jeg faktisk lavet to gange nu. Min deltagelse i Robinson Ekspeditionen 2019 står ikke på mit CV, men ellers ville det nok tage prisen.

Hvad er det bedste ved din nuværende stilling? 

Jeg mødes med hundredvis af start-ups og afsindigt kompetente og ihærdige iværksættere. Det smitter simpelthen på fantastisk vis. Jeg er også glad for, at der er mange ting, jeg har samlet op gennem min karriere, som jeg kan bidrage med til de start-ups, jeg investerer i og hjælper på anden vis. 

Den indsigt i nye forretningsmodeller, teknologier og måder at betjene markedet på, som jeg får blandt start-ups, gør mig uden tvivl også skarpere til at udføre strategiopgaver for "modne" virksomheder. Så det hele hænger ret godt sammen.

Vi har satme mange seje iværksættere derude

Michael Bjørnlund

Hvilken leder i branchen har inspireret dig mest? 

Min karriere har jo bragt mig forbi mange forskellige brancher. Men lad os holde os til venturebranchen, hvor jeg er ret aktiv i dag. Hos Point Nine Capital kan jeg godt lide Christoph Janz og hans bidrag til økosystemet. I vores egen andedam har jeg stor respekt for det Ulla Brockenhuus-Schack, Niels Vejrup Carlsen og de andre gode mennesker hos Seed Capital har opnået.

Hvad optager dig allermest lige nu?

Jeg er arbejdende bestyrelsesformand i to selskaber. Her står vi foran to vidt forskellige, men lige væsentlige strategiske beslutninger. Samarbejdet mellem founders, de andre investorer og strategiske samarbejdspartnere bruger jeg meget tid på. Derudover skal der nærmest allevegne justeres og kæmpes for at komme bedst muligt igennem pandemien. Vi har satme mange seje iværksættere derude.

Læs flere profiler i branchens svar på Karrierevejen her:

Business angel: Det bedste ved mit job er friheden, og så er der ikke så meget corporate bullshit

Capnova-chef: Min karriere har været meget learning by doing

Mere fra KapitalWatch

Vækstfonden købt ud af fynsk robotvirksomhed

Efter en årrække som medejer af fynske Effimat Storage Technology er Vækstfonden købt ud af ejerkredsen. I stedet overtager robotvirksomhedens hovedejer, Peter Mads Clausen fra Danfoss-familien, de fleste af Vækstfondens andele.

Energikrise kan gøre grønne virksomheder til bedre investeringscases

Vækstfonden bebuder stor fokus på grønne investeringer og forventer syndikater på tværs af venture, corporate-venture, institutionelle investorer, familiekontorer og de forskningsbaserede investorer. HC Andersen Capital forventer især interesse for færdigudviklede teknologier.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

KapitalWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra FinansWatch