Få exits, nogle forsøger sig - og flere udenlandske fonde har Danmark i søgelyset

Overblik: Marts 2024 fik ikke for alvor nyhedsklokkerne op at ringe, men flere kapitalrejsninger blev gennemført, andre er i støbeskeen. Flere firmaer tester exit-klima, erfarer KapitalWatch.
Henrik Tüchsen, redaktør på KapitalWatch | Foto: Jan Bjarke Mindegaard / Watch Medier
Henrik Tüchsen, redaktør på KapitalWatch | Foto: Jan Bjarke Mindegaard / Watch Medier

De er derude - de kapitalfondsejede virksomheder, der efter en årrække som medlemmer i portefølje-familierne leder efter en ny ejer. Men på den store europæiske scene var billedet det samme i 1. kvartal 2024 som i fjerde kvartal 2023: Værdien af europæiske private equity-transaktioner faldt for andet kvartal i træk, da appetitten på opkøb med lånte penge i ryggen ifølge analysefirmaet Pitchbook aftog på grund af det højere renteniveau. 

Også herhjemme var der i marts måned langt mellem snapsene, når man da lige ser bort fra påskefrokosterne. 

Men spændende nyheder var der dog i forhold til kapitalrejsninger, som KapitalWatch kunne berette om i den forgangne måned.

For eksempel lykkedes det høreapparatselskabet WS Audiology ikke alene at refinansiere selskabets langfristede gæld. Firmaet fik også tilført mere kapital, en halv mia. euro, godt 3,7 mia. kr., i ny egenkapital fra dets ejere, den svenske kapitalfond EQT og Tøpholm- og Westermann-familiernes holding- og investeringsselskab, T&W Medical.

På samme vis er en anden af de helt store, internationale kapitalfonde i aktion i speditørfirmaet Scan Global Logistics, der har CVC som majoritetsaktionær. Her tager firmaet dog et andet finansielt værktøj i brug; udstedelse af virksomhedsobligationer for 600 mio. euro, ca. 4,5 mia. kr. Pengene skal bl.a. bruges til opkøb i firmaet, der leger med tanken om en børsnotering inden for en årrække.

I en lavere vægtklasse var kapitalfonden inden for shipping, Dee 4 Capitals, der rejste 600 mio. kr. til en ny fond med forhenværende topchef i BW Group og Norden, Carsten Mortensen, i spidsen. Og det er, må man sige, kendte erhvervsskikkelser, der tør kaste millioner hans vej: Selfinvest, der ejes af Torben Østergaard-Nielsen og hans familie, og Ecco-familien blandt andre. 

Erhvervsprofiler med i shippingfond

Interessant er det også, at en gruppe erhvervsfolk har samlet sig i i selskabet Shipinvest10 med det formål at investere i shippingfonden. Her er bl.a. tidligere topchef i kapitalfonden Axcel, Christian Frigasts familiekontor og Erik og Dorthe Mailil, der i 2023 solgte majoriteten i deres firma Maileg, der bl.a. sælger legetøj og babytøj, for en formue til de to kapitalfonde Metric Capital og Scope Capital.

At det danske marked kan noget i forhold til både kapitalrejsning og potentielle opkøbskandidater kom til udtryk i to nyheder: 

Den hollandske kapitalfond Main Capital Partners, der har en lang række danske investeringer, rejste kort før påske to fonde på i alt 2,44 mia. euro – og fonden har bestemt mod på mere i Danmark.

Og så gjorde en ny spiller sin entré; forhenværende topchef for Morgan Stanley Investment Management i Irland, Paul Price, har fået øje på Danmark med sit firma, Haven Green Investment Management, der er spydspids for en række fonde og forvaltere på kapitaljagt. Firmaet introducerer danske investorer for en række fonde og såkaldte strategier, herunder amerikanske Alpha Intelligence Capital (AIC), der aktuelt er i gang med at rejse 300 mio. dollars, godt 2,2 mia. kr.

Ifølge Pitchbook fortsatte manglen på exit-aktivitet i 1. kvartal i Europa og faldt for andet kvartal i træk, ”mens vi venter på et opsving”. 

”I 2023 blev exit-værdien opretholdt af nogle få udvalgte mega-exits, og i 1. kvartal ser vi fortsat, at mega-exits driver over 50 pct. af den samlede europæiske exit-værdi,” skriver Nicolas Moura, PitchBook PE-analytiker i en kort kommentar.

Vurderingen blandt danske markedsaktører er over for KapitalWatch, at forventningen nok var, at 1. kvartal 2024 i forhold til 2023 vil rykke mere, end det har været tilfældet. Men set over en årrække er handlen med selskaber ikke usædvanlig lav. Og meget tyder på, at flere, også større sager, er under forberedelse.

Fra rygtebørsen

Exits så vi således heller ikke meget til i Danmark, men det ulmer derude, hvor flere fonde ifølge KapitalWatchs oplysninger har virksomheder i spil. Eller har haft i spil. Det er nemlig i højere grad end tidligere almindeligt, i lyset af situationen, at ejerne af salgsklare virksomheder lægger følere ud til en begrænset gruppe i stedet for at køre en større udbudsproces.

EjendomsWatch og KapitalWatch erfarer således fra kilder med indsigt i forløbet, at ejerne af ejendomsadministratoren Deas, den britiske kapitalforvalter Montagu, er i forhandlinger med to forskellige købere om hver deres del af selskabet. Den historie fik vi ingen kommentarer til, og det har KapitalWatch heller ikke fået efter at have ringet til topledelserne i tre andre sager: 

Kapitalfonden Agilitas har ifølge KapitalWatchs informationer været i markedet med henblik på at sælge Danoffice IT, ligesom kapitalfonden Gro har testet eller tester appetitten på porteføljeselskabet Auditdata, som fonden investerede i i 2016. Inden for it-sektoren er der også vedholdende forlydender om, at familieejede Tamigo, som Viking Venture investerede i i 2019, har sonderet markedet med hjælp fra rådgiveren ABG Sundal Collier. 

Liggeperioden for virksomheder er lidt længere end i de glade M&A-dage, og det kan ikke udelukkes, at de nævnte selskaber i dag er gået i pause-mode for at vente på bedre tider. Kommer de? Det er det store spørgsmål; flere spillere har været ude at sige, at priserne skal ned, bl.a. Jeppe Christiansen, der er topchef i Maj Invest.

Ved månedens begyndelse kunne vi fortælle, at Hempel Fonden, der står bag en af landets største, ældste og globale industrikoncerner, malingproducenten Hempel A/S, er kommet tættere på et muligt salg af en større aktiepost i Hempel. Efter en frist for at komme med et indikativt bud den 9. februar i år fik to-tre investorer muligheder for at kigge virksomheden efter i sømmene, en due dilligence-proces. Den handel må være lige op over.

Klar i spyttet var advokat Preben Kønig fra Kønig Advokater, da KapitalWatch forholdt ham forlydender om, at familieejede Select Sport, som han er bestyrelsesformand for, er sat til salg: ”Som så mange andre skal vi jo også vurdere, hvad den fremtidige ejerstruktur måtte være på den lange bane, det er de sonderinger, der pågår i øjeblikket,” som han udtrykte det.

KapitalWatch vil fremover på månedsbasis bl.a. samle op på de artikler, som vi skriver om fondes og firmaers kapitalrejsning med fokus på danske aktører. Tøv ikke med at kontakte os, hvis din fond eller dit firma har rejst kapital eller planlægger at gøre det. E-mail: redaktion@kapwatch.dk

Du kan læse om de nævnte fonde og firmaers kapitalrejsning ved at søge på deres navne på vores site: Arkiv - KapitalWatch (kapwatch.dk)

 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også