Sådan scorede N2F unik adgangsbillet til europæisk virtuel reality-stjerne

En besked på Linkedin krydret med lidt frækhed betyder, at den lille danske investeringsfond N2F fik mulighed for at købe sig ind i en af verdens førende VR-startups.
Peter Sandberg, medstifter af den nye danske investeringsfond Nordic Secondary Fund (N2F). | Foto: Watch Medier/ Jan Bjarke
Peter Sandberg, medstifter af den nye danske investeringsfond Nordic Secondary Fund (N2F). | Foto: Watch Medier/ Jan Bjarke

En blanding af held, gå-på-mod og Linkedin er opskriften på, hvorfor den nyopstartede, danske investeringsfond Nordic Secondary Fund (N2F) i dag sidder med en lille bid af tech-kometen Varjo.

Den finske VR-startup har siden sin stiftelse i 2016 rejst 100 mio. dollars (ca. 600 mio. kr.) i investeringer og er i dag et af verdens førende selskaber inden for virtuel reality (VR).

Blandt investorerne finder man den pengetunge venturefond Volvo Cars Tech Fund, som blev lanceret i 2018 med det formål at investere i opstartsvirksomheder i hele verden. Herudover er EQT Ventures, Atomico, Lifeline Ventures og Tesi også på listen over investorer.

Modsat venturefondene så investerede den lille danske secondary-fond ikke direkte i Varjo via en af de mange investeringsrunder. Det har N2F slet ikke råd eller lyst til, understreger ledende partner og medstifter i N2F, Peter Sandberg.

Investeringsfonden går nemlig ikke ind af hoveddøren, men af en lidt mindre kendt bagdør. Og bagdøren til finnerne åbnede sig i forbindelse med en C-investeringsrunde på 54 mio. dollars. (340 mio. kr.)

"Vi fik en unik mulighed for at købe os ind i Varjo, fordi ledelsen gav flere nøglemedarbejdere lov til at sælge ud af deres ejerandele - og de gav os lov at købe dem," siger Peter Sandberg.

N2F er ikke en venturefond, men en såkaldt secondary fond. Dvs at de køber mindre ejerandele fra stiftere, nøglemedarbejdere eller tidlige investorer i startup-selskaber med vækstpotentiale.

Udover kun at købe 'brugte' ejerandele, så køber N2F aldrig mere end 10 pct. af et selskab og kun efter en serie A-investeringsrunde er overstået.

Sådan skete det

At en lille, ny dansk fond så endte med at køber de eftertragtede ejerandele skyldes Peter Sandbergs gå-på-mod og enormt flittige brug af Linkedin, hvor han har mere end 28.000 forbindelser.

Som nyopstartet business angel tilbage i december 2016 deltog han i en af verdens største startup-events for techselskaber kaldet Slush, som bliver afholdt hvert år i Helsinki i Finland. Her mødte han VR-pioneren Marcus Olsson, der på det tidspunkt arbejdede i Varjo.

De to blev venner på Linkedin, og ca. to år senere lagde Marcus Olsson et opslag op på Linkedin om, at Varjo lige havde rejst de 54 mio. dollars.

"Jeg skrev tillykke og bad om en introduktion til en af founderne," fortæller Peter Sandberg.

Hans 'frækhed' blev belønnet. Under en halv time senere, ringede medgrundlægger og bestyrelsesmedlem i Varjo, Niko Eiden, ham op.

"Jeg fortalte om Nordic Secondary Fund, og han foreslog, at vi tog et Zoom-kald næste morgen med hans co-foundere, og her blev vi hurtigt enige om strukturen for et køb af secondaries i Varjo," forklarer Peter Sandberg og fortsætter:

"Niko introducerede mig herefter til Varjos bestyrelsesformand Petteri Kopponen, der er founding partner og bestyrelsesformand i Lifeline Ventures, og han udtrykte meget stor begejstring for, at der var kommet en fond som vores i Norden, og at han havde kendskab til rigtig mange dygtige foundere og tidlige investorer, som ville finde N2F særdeles interessante."

Herfra gik det slag i slag. C-investeringsrunden blev gennemført i august og i slutningen af oktober 2020 købte N2F de ’gamle’ ejerandele i Varjo for et lille tocifret millionbeløb.

Hvor mange procent N2F helt præcist fik, vil den ledende partner ikke oplyse.

Frank Lyhne og Peter Sanderg er ikke bare glade for at være kommet med i en potentielt god investering, men også for de muligheder de nye bekendtskaber kan kaste af sig:

"Efterfølgende har Petteri Kopponen givet os en række introduktioner til nogle - for os og fonden - meget interessant stiftere og scale up-selskaber, som vi går i dialog med," lyder det fra Peter Sandberg.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også