KapitalWatch

Vækstfonden sender millioner i nye robot-startups

Vækstfonden forventer også i år at finansiere et tocifret antal unge robotselskaber. ”Der er en stor og livlig underskov af vanvittigt spændende virksomheder,” siger partner Lars Rønn. Robotselskaberne har over en årrække hentet et samlet milliardbeløb.

"De fleste kender de store succeshistorier som for eksempel Universal Robots eller Onrobot, men der er også en stor og livlig underskov," siger Lars Rønn. | Foto: Vækstfonden / PR

Den statslige finansieringsfond forventer i 2022 at ramme samme investeringsniveau som det foregående år i danske robotvirksomheder, hvoraf en stor del har hjemsted i den voksende fynske robotklynge.

Sidste år investerede den statslige finansieringsfond godt 50 mio. kr. i 25 unge danske robotselskaber. Samme antal og volumen som året før.

Dermed har Vækstfonden sendt omkring 100 mio. kr. ind nye robot-startups i løbet af de seneste to år.

”Vores forventning er, at den udvikling ser ud til at fortsætte i 2022, hvor vi alene i årets første måneder har finansieret fem virksomheder, og vi forventer at nå flere i den kommende periode,” siger Lars Rønn, partner i Vækstfonden.

Vores forventning er, at den udvikling ser ud til at fortsætte i 2022, hvor vi alene i årets første måneder har finansieret fem virksomheder.

Lars Rønn, partner, Vækstfonden.

Fonden har for nylig som ledende investor, og for anden gang, investeret et tocifret millionbeløb i den københavnske robotvirksomhed Flow Robotics, der i en ny kapitalrunde vil rejse 60 mio. kr.

”Vækstfonden har i en lang årrække investeret i robotter, fordi Danmark jo har nogle kompetencer og internationale fyrtårnsvirksomheder, som bl.a. er centreret omkring robotklyngen i Odense,” siger Lars Rønn:

”De fleste kender de store succeshistorier som f.eks. Universal Robots og Onrobot, men der er også en stor og livlig underskov af vanvittigt spændende virksomheder, som vi løbende følger. Mange af dem ender vi også med at finansiere, fordi vi ser det som vores rolle at udvikle nogle af de innovative virksomheder, som Danmark ikke må gå glip af,” tilføjer han.

Han ser Vækstfonden som en betydelig investor også i fremtidens danske robot-økosystem. Det tæller i dag over 400 selskaber med mere end 10.000 ansatte i alt.

Økosystem tiltrækker milliarder

Målt på investeringer i Robotics pr. indbygger indtager Danmark i dag en 3. plads i Europa. Målt på antallet af investeringsrunder pr. indbygger topper Danmark listen blandt de europæiske lande.

Siden 2015 har det danske robot-økosystem tiltrukket knap 1,7 mia. kr. i venturekapital med seed- og tidlige venture-runder som de mest udbredte.

Det viser tal, som Odense Seed and Venture, der er en del af den kommunale erhvervsfremme Invest in Odense, og investeringsplatformen dealroom.co offentliggjorde i marts i år.

I samme ombæring er den samlede værdi af de danske robot-startups opgjort til mere end otte mia. kr., svarende til næsten en firedobling af værdien siden 2015.

Inden for de sidste to år har 21 forskellige investorer deltaget i mindst en investeringsrunde.

Succes-kandidat

Mens Universal Robots ofte fremhæves som den helt store driver og robotsucces, efter virksomheden i 2015 blev solgt til amerikanske Teradyne for 1,9 mia. kr., hvor flere af stifterne er aktive i nye selskaber, betragtes Onrobot af flere som en potentiel kandidat til at blive en af fremtidens nye danske robotsucceser.

Onrobot har over årene rejst tæt på en mia. kr. i en række investeringsrunder.

I en investeringsrunde på 185 mio. kr. i december 2020 kom ca. 100 mio. kr. fra private investorer, mens Vækstfonden og den Europæiske Investeringsbank bidrog med resten.

Dengang lød det fra Lars Rønn, at markedet for såkaldte kollaborative robot-applikationer allerede er et milliardmarked, hvor man kun har set toppen af isbjerget.

”Jeg tror på, at Onrobot vil blive en af de helt store spillere inden for automation og dermed, at Onrobot kan bidrage til fremtidens vækst og udvikling i Danmark,” sagde Lars Rønn.

Medstifter af dansk robotikon med i ny kapitalrejsning

Prominente navne investerer i robot-startup

Massiv investorinteresse for danske Onrobot - nye investorer på spring

Robotvirksomhed intensiverer pengejagt

Odenseansk robotvirksomhed rejser tocifret millionbeløb

Shape Robotics har tabt nærved 50 mio. på fem år

Mere fra KapitalWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

KapitalWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra FinansWatch