Klumme: Tre vigtige faktorer, når du bygger en vækstkomet

Erik Balck Sørensen, Managing partner i Vækstfondens afdeling for direkte investeringer, har som virksomhedsstifter og investor gjort sig nogle erfaringer om, hvor man bygger en "vækstkomet". Kapital er et nøgleord, skriver han - men den kan ikke stå alene.
Erik Balck Sørensen
Erik Balck Sørensen
Af Erik Balck Sørensen, Managing partner i Vækstfondens afdeling for direkte investeringer

Hvad skal der til for at blive en ny iværksætterrockstjerne? Eller med andre ord: Hvordan bygger du en succesfuld iværksættervirksomhed? Det findes der ikke noget let svar på. Men i Vækstfonden prøver vi hele tiden at komme det nærmere. Vækstvirksomhederne er nemlig med til at skabe værdi og arbejdspladser til gavn for hele det danske samfund.

Jeg har desværre ikke en krystalkugle til at vurdere de allermest lovende investeringer, men jeg har igennem min karriere, først som founder og dernæst som investor, noteret mig en række byggeklodser, der skal være til stede for at sandsynliggøre, at du lykkes med din vækstvirksomhed. Tilmed en vækstvirksomhed der fastholder sine rødder i Danmark og bidrager til velfærd og arbejdspladser.

Du skal bruge risikovillig kapital. Og meget af det. 

Når man bygger en vækstvirksomhed, der skal kunne matche nogle af store spillere på det globale marked, kræver det kapital. Det kræver ofte rigtig meget kapital. Selvom det typisk tager flere år for vækstvirksomheder at skabe overskud i forretningen, så skal pengene bruges til at investere i markedsføring, salgsindsatser, udvikling af nye produkter, test af teknologi og meget mere.

Store mængder af risikovillig kapital er selve mulden, der skal få vækstvirksomheder til at spire. Vi lykkedes selv med vores tidligere virksomhed Billetto, fordi vi i teamet på et tidligt tidspunkt talte med investorer om, hvilke milepæle, vi skulle opnå.

Det gav os bedre forudsætninger for at rejse kapital. Især de bæredygtige vækstvirksomheder har behov for store kapitalindsprøjtninger, da det typisk tager længere tid at udvikle en grøn teknologi. Her skal vi også som investorer stå klar med risikovillig og tålmodig kapital, så disse virksomheder beholder deres rødder i Danmark. Kapital er et nøgleord for både investor og iværksætter, når vi skal bygge nye iværksættersuccesser.

Husk brede kompetencer i dit team

Et stærkt team! Det mantra hører vi gang på gang fra investorer og business angels. For et stærkt team er en anden afgørende byggeklods i at skabe fremtidens grønne virksomheder. Men hvordan finder man de rette kompetencer til at sammensætte sit team? Her er det afgørende at tænke i bredere diversitet.

Vi er tilbøjelige til at ansætte dem, der ligner os selv. Men ved at ansætte folk med forskellige baggrunde, køn, nationalitet, alder mv. får iværksættervirksomheder langt flere nye input og idéer. Det giver i sidste ende pote på både bund og toplinjen. Derfor skal vi hver eneste dag minde os selv om vigtigheden af diversitet i vores teams.

Det er ikke nogen let opgave at finde frem til nye talenter, når man skal rekruttere. Derfor er det vigtigt ikke at have en fastgroet forestilling om en bestemt ’iværksættertype’. Du kommer ikke nogen vegne ved at ansætte folk, der ligner dig selv. Ansæt folk, der udfordrer dig og tænker anderledes end dig selv. 

Netværk med dine kollegaer i branchen

Sidst men ikke mindst er et stærkt iværksætterøkosystem afgørende for at bygge morgendagens virksomheder. I USA har de Silicon Valley som arnested for store tech-giganter, der tager ved lære af hinandens ambitioner og visioner. Og det har vi også snart i Danmark. Under Coronakrisen blev det klart, at vi har et bomstærkt og robust iværksættermiljø, hvor vigtigheden af sammenhold blev tydelig.

Det er afgørende at kunne sparre med kollegaer i branchen og at blive udfordret af konkurrenter. Særligt når det drejer sig om klima, som er og bliver et konkurrenceparameter i fremtiden. Et stærkt økosystem er derfor endnu en vigtig komponent i det fundament, fremtidens vækstvirksomheder skal bygges på. Så derfor: Tag fat i dine kollegaer i branchen, inviter på kaffe og sparring. Tal åbent om dine udfordringer og succeser. Og spørg om hjælp, hvis det brænder på.

Når vi skal bygge fremtidens iværksættervirksomheder, kræver det selvfølgelig mange andre løsninger: et stærkt universitetsmiljø, der kan bidrage til at udvikle grønne idéer, samarbejder mellem store virksomheder og iværksættere og en hel masse andet. Men formår vi at samarbejde i hele økosystemet så kan vi sammen være med til at sikre, at vi får endnu flere vækstvirksomheder på dansk jord.

Vækstfonden leverer milliardoverskud i første halvår: Skød fire mia. kr. i nye virksomheder 

Erhvervslobby: Statens milliarder vigtig løftestang i investormiljøet

Lars Kolind: Statens rolle som storinvestor er et gigantisk problem  

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også