M&A-advokat om rødglødende marked: "Det tegner til at blive et rigtig godt år – ikke bare for os, men for hele branchen"

Virksomhedshandler bliver i øjeblikket gennemført i et hidtil uset højt tempo, og intet tyder på, at det stopper foreløbigt, lyder det fra erfaren M&A-advokat. Det er godt for branchen, men presser også advokatfirmaerne, der hungrer efter arbejdskraft.
Thomas Kræmer, advokat og partner hos Lundgrens | Foto: Lundgreens / PR
Thomas Kræmer, advokat og partner hos Lundgrens | Foto: Lundgreens / PR

Det nuværende M&A-marked kan ifølge advokat Thomas Kræmer godt betegnes som rødglødende.

"Tempoet i øjeblikket er noget af det travleste, jeg har oplevet i mine 20 år i branchen," fortæller den erfarne M&A-advokat og partner i advokatfirmaet Lundgrens. Han har været med til at gennemføre over 100 virksomhedstransaktioner i sin karriere, senest salget af den danske tøjvirksomhed Les Deux til det svenske investeringsselskab Röko.

"Der er både noget sæson i det, et fortsat efterslæb efter corona, og så er der blevet skubbet en masse likviditet ud i markedet bl.a. pga. de negative renter. Investorerne har en masse penge, der skal placeres, og kapitalfondene har let ved at rejse penge," konstaterer han.

Det betyder, at antallet af handler, advokatfirmaet er involveret i, er steget voldsomt i år.

Ifølge Thomas Kræmer ligger niveauet for Lundgrens i et "normal-år" på 20-25 handler. Det forventer han i år vil stige til 35-40, hvis det nuværende tempo fortsætter.

"Og det tyder det på, det gør. Vi ser lige nu ingen tegn på eller antræk til, at det drosler ned," siger han og tilføjer:

"Pipelinen til efteråret ser rigtig god ud, og det tegner til at blive et godt år – ikke bare for os, men for hele branchen."

Kortere ekspeditionstid

At markedet er rødglødende, ses ikke kun på antallet af handler, men også på tempoet, handlerne bliver gennemført i.

Ifølge Thomas Kræmer er ekspeditionstiden forkortet. Samtidig er markedet blevet mere sælger-venligt, fordi køberne i højere grad er villige til at gå på kompromis for at få en handel i hus.

"Det er forskelligt, hvor lang tid en M&A-handel kan tage, men hvor det for nogle år siden måske tog 6-9 måneder, tager det i dag 3-6 måneder. Især slutforhandlingerne går hurtigere end før," siger han og tilføjer, at det derfor også er blevet nemmere at gennemføre handlerne.

"Vores fornemmeste opgave som advokater er at få tingene til at lykkedes, og det er lettere i dag. Vi oplever, at de væsentlige vilkår i en aftale kommer nemmere på plads, fordi især køber er mere villig til at gå på kompromis," siger han og fortsætter:

"Det skyldes særligt den travlhed, der er, samt at der er en mangel på gode aktiver i markedet. Så når der endelig er et godt aktiv, vil man også gerne sikre sig, at man får det købt."

Det har samtidig fået betydning for priserne, virksomhederne handles til. Her gælder det over en bred kam, at aktivgrupperne stiger i værdi, også de unoterede aktier.

"Multiplerne er i dag højere end for to-tre år siden på samme type virksomhed. Og det er ikke kun i Danmark, mange steder i verden er man i 'all time high,'" siger Thomas Kræmer, som i den forbindelse hæfter sig ved, at både banker og virksomheder, trods det nuværende momentum, holder fast i en kritisk og analytisk tilgang til markedet:

"Bankerne er fortsat lidt tilbageholdende. Vi, der er gamle nok til at have oplevet finanskrisen, har jo prøvet, at det går galt. Det er der intet, der tyder på, at det gør nu. Men man har også lært lektien fra sidste gang."

Han forventer dog stadig, at markedet på et tidspunkt vil løbe ind i en korrektion.

"Kigger man over en 20-årig periode, er der grænser for, hvor meget aktiver kan stige i værdi i løbet af et år, og det sidste år har vi haft en stigning, som noget overstiger gennemsnittet. Så alt andet lige må der jo komme en korrektion, når værdierne kommer for højt op," siger Thomas Kræmer, der dog ikke har et bud på, hvornår det sker.

"I sidste ende er det dem, der betaler pengene, der skal afveje deres risiko. Både køber og bankerne, der udlåner pengene. Men jeg formoder, at de fortsat ikke gearer så højt, at de ikke kan tåle en korrektion i markedet. Det er i hvert fald det, jeg hører, og jeg forventer derfor ikke, at det bliver et stort crash som under finanskrisen."

Leder efter nye folk

Travlheden indfinder sig dog ikke kun i selve handelsprocessen, den forgrener sig også til advokatkontorerne, der skal hjælpe handelspartnerne med at holde styr på transaktionernes juridiske aspekter.

Og efterspørgslen på advokaternes ydelser er i dag så høj, at der ikke er hænder nok til at følge med, lyder det fra Thomas Kræmer.

"Der er rigtig travlt, og vi har ikke folk nok. Men vi skal ikke klage, for det er jo altid godt, når det går godt. Ligesom vores kollegaer i branchen leder vi dog med lys og lygte efter nye kvalificerede folk, men de er svære at finde for tiden," siger han.

Nye tal bekræfter voldsom travlhed hos M&A-advokater

Stor udenlandsk interesse for danske softwarevirksomheder

Advokater melder om kogende M&A-marked: Travleste siden finanskrisen  

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også