Fire danske sportsvirksomheder i spil til frasalg

Flere danske sportsvirksomheder er til salg her og nu eller inden for en kort årrække. Kan de sælges? Kunne det være en lækkerbisken for en kapitalfond at skabe en sportskoncern?
Henrik Bruun, hovedaktionær i Sport 24, har også købt sig ind den hurtigt voksende danske sportstøjsproducent Sports Group Denmark. | Foto: Sport 24/pr
Henrik Bruun, hovedaktionær i Sport 24, har også købt sig ind den hurtigt voksende danske sportstøjsproducent Sports Group Denmark. | Foto: Sport 24/pr
HENRIK TÜCHSEN, OLE ANDERSEN

Endnu en virksomhed, der sælger sportsudstyr og oven i købet den største herhjemme målt på butiksantal, medarbejdere og omsætning , Sport 24, har indirekte og uformelt besluttet at teste interessen blandt potentielle købere. Dermed føjes endnu en virksomhed til rækken af selskaber inden for sportstudstyr, der officielt og uofficielt er blevet noteret i M&A-markedet i Danmark.

Til gengæld har sportsbutikker- og kæder de senere år, det er uanset om de er fysiske butikker eller e-handelsdrevne, ikke oplevet nogen nævneværdig interesse fra investorer i lighed med andre forbrugerrettede virksomheder og sektorer, som også adskillige kapitalfonde ikke længere vil røre ved. 

Grundlæggende skyldes den manglende investor-interesse inden for consumer følsomhed over for de skiftende økonomiske konjunkturer og andre usikkerheder, der påvirker forbrugslysten. Også bankerne har tilsyneladende vægret sig ved at finansiere transaktioner med forbrugerettede selskaber.

En løsning Inden for fem år

På den baggrund er det næppe overraskende, at stifter og hovedaktionær i Sport 24, Henrik Bruun, giver sig selv god tid i en fremtidig exitproces, da han forleden i KapitalWatch’ søstermedie DetailWatch for første gang åbnede op for et frasalg af den sportskæde, han i 2012 var foregangsmand i opbygningen af.

”Jeg skal finde en løsning på mit eget firma. Altså et generationsskifte. Jeg har ikke nogen til at overtage. Så jeg planlægger at finde en løsning inden for de næste fem år,” sagde den 62-årige majoritetsejer.

Kort forinden havde Henrik Bruun købt sig ind den hurtigt voksende danske sportstøjsproducent Sports Group Denmark med en ejerandel på 10 pct.

Sports Group Denmark står bl.a. bag mærker som Endurance, Virtus, FZ Forza og Lotto. Virksomheden er de seneste fem år vokset med hastige skridt fra en omsætning på 305 mio. kr. i 2018 til i 2022 at omsætte for 1,1 mia. kr.

Sportskoncernen er bl.a. ejet af kapitalfonden og minoritetsinvestoren Dansk Ejerkapital , tidl. Industri Udvikling, der ejer omkring 30 pct. De resterende 70 pct. deles af adm. direktør Bjarne Jeppesen, medstifter Heidi Langergaard Kroer, tidligere professionel badmintonspiller Marc Christiansen og altså Sport 24-majoritetsejer Henrik Bruun.

Netop Dansk Ejerkapital har ifølge KapitalWatch’ oplysninger testet muligheden for en exit i Sports Group Denmark efter otte år i ejerkredsen, men det er foreløbig ikke lykkedes.

Sports Group Denmark skifter formand efter syv år

”Vi forventer ikke nogen ændringer i ejerkredsen på den korte bane, men man skal aldrig sige aldrig,” lød det tidligere fra medstifter og adm. direktør i sportskoncernen, Bjarne Jeppesen.

Også ehandels-virksomheden Unisport, fodboldudstyr, som den nordiske kapitalfond Nordic Capital har ejet i snart ti år, langt over den periode, fonde typisk arbejder med, ligner en oplagt salgskandidat. 

Nordic Capital har tidligere ejet og solgt butikskæden Sportsmaster og Rezet (i 2019), men branchen ligger i dag milevidt fra kapitalfondens sektorfokuserede investeringsområder de senere år inden for healthcare, teknologi og finansielle services.

Danmarks Pierre-Emile Højbjerg. EM-kvalifikationskampen mellem Nordirland og Danmark på Windsor Park, Belfast mandag den 20. november 2023 | Foto: Claus Bonnerup
Danmarks Pierre-Emile Højbjerg. EM-kvalifikationskampen mellem Nordirland og Danmark på Windsor Park, Belfast mandag den 20. november 2023 | Foto: Claus Bonnerup

Familieejet firma til salg

For nylig erfarede KapitalWatch, at det familieejede Select Sport i disse måneder undersøger muligheden for at afhænde virksomheden. Den er især er kendt for produktion af fodbold- og håndbolde, er stiftet af den tidligere, nu afdøde landsholdsmålmand, Eigil Nielsen, i 1947. Virksomheden er ejet af Eigil Nielsens efterkommere, herunder sønnen, Peter Eigil Nielsen, der også er næstformand i bestyrelsen. 

Familien bag Select Sport sonderer muligheden for et salg af virksomheden

Select Sport oplyser ikke tal for omsætningen, men bruttoresultatet landede i 2022 på 67,6 mio. kr., den højeste bruttofortjeneste i en årrække. Det gælder også årets resultat, der var på 25,2 mio. kr. sammenlignet med 18,8 mio. kr. i 2021. Egenkapitalen var på 101,3 mio. kr., og de samlede aktiver var på 150,1 mio. kr.

Bestyrelsesformand i Select Sport, advokat Preben Kønig fra Kønig Advokater, bekræftede for nylig, at der er sonderinger i gang.

”Som så mange andre skal vi jo også vurdere, hvad den fremtidige ejerstruktur måtte være på den lange bane, det er de sonderinger, der pågår i øjeblikket. Det er jo en hæderkronet virksomhed, som må have mange interesserede, jeg kan ikke forestille mig andet,” sagde han til KapitalWatch.

Selvom flere af sportsselskaberne har pæne væksttal, er der blandt corporate finance-kilder, som KapitalWatch har talt med, en klar opfattelse af, at investorerne fortsat er skeptiske.

Svært trods stærk performance

”Consumer-segmentet i forhold til private equity udgør en signifikant del, men der er et sentiment, der går lidt imod det. Det har gjort, at nogle af de her selskaber, på trods at individuel god performance, har det svært. Unisport og Sport Group Denmark, tror jeg, har stukket en finger i jorden og fået en lunken modtagelse. Det betyder ikke, at det ikke sker, og vi skal heller ikke male fanden på væggen - Stick’s & Sushi fik jo nye ejere ind trods skepsis, men der har været nogle svære cases, der har skræmt investorerne lidt,” siger en kilde.

En anden kilde peger på, at private equity-aktiviteten over de seneste par år inden for fysisk retail, ikke kun sport, har været meget afdæmpet. Det skyldes usikkerhed om forbrugslysten, og at folk køber færre varer og udskyder køb:

”Sportswear retail har over nogle år været svært i forhold til salg inden for samme butik; det vi kalder like-for-like. Nu tror vi dog på en mere positiv forbrugerudvikling i 2. halvår 2024 og 1. halvår 2025. Så kan virksomhederne vise, hvad de kan, og det kan være, at buyout- fonde med fokus på consumer products begynder at investere igen.”

Den begrænsende investor-interesse for forbrugerrettede virksomheder har bl.a. ledende partner i kapitalfonden Polaris, Jan Johan Kühl, peget på for få måneder siden.

”Consumer er hårdt ramt af, at der er en del fonde, der har meldt ud, at det ikke er et fokusområde for dem mere. Og det er på ryggen af, at nogen har haft rigtig dårlige erfaringer. Det er jo interessant, fordi en tredjedel af alle de virksomheder, der findes i det segment, vi kigger på, er faktisk consumer-virksomheder. De har også brug for en aktiv ejer, for generationsskifter og konsolidering,” sagde Jan Johan Kühl i december til KapitalWatch.

Et mudret billede

En af flere hjørnestene i den typiske kapitalfonds strategi er at opkøbe og samle mindre enheder og identificere synergier. Et nærliggende spørgsmål er, om det kunne give mening for en kapitalfond at tænke stort i forhold til de fire danske sportsvirksomheder. Eller sagt mere direkte: Opkøbe hele molevitten og opbygge en sportskoncern.

”Det er et godt spørgsmål. Det første, du vil se på, er, om du får færre omkostninger ved at lægge dem samme. Derefter vil du vurdere, om der er nogle områder, hvor der er fordele – eksempelvis inden for varelagre, distribution, kunder eller markeder. Det er en sag, der er svær at løfte bevisbyrde på; det er ikke den mest indlysende case,” vurderer en kilde.

En anden kilde er også skeptisk: ”Virksomhedernes forretningsmodeller er lidt forskellige, og det kan være et lidt mudret billede, hvis man ser på virksomhederne som en helhed.”


Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også