Atomkraft-startup rejser mere kapital: A-kraft på vej ind i varmen hos investorer

Både familiekontorer, venturefonde, private og fagbevægelsen har direkte eller indirekte fået appetit på atomkraft. Novo Nordisk Fonden pumper millioner i forskning.
Copenhagen Atomics har fået tilført yderligere kapital | Foto: Copenhagen Atomics / Pr
Copenhagen Atomics har fået tilført yderligere kapital | Foto: Copenhagen Atomics / Pr

Copenhagen Atomics, der arbejder på at kommercialisere en ny og avanceret atomkraft-teknologi, har i 1. kvartal i år rejst yderligere kapital, og generelt set er den tidligere så udskældte energikilde ved at komme ind i varmen hos investorer – om end investor-tilbageholdenhed også sætter sine spor i den branche.

Copenhagen Atomics’ seneste kapitalrejsning fremgår af en artikel i Børsen, hvor bestyrelsesformand og medstifter Thomas Jam Pedersen fortæller, at der i 2022 og 1. kvartal 2023 er rejst i alt 185 mio. kr. til virksomheden, der ultimativt har behov for et milliardbeløb. Virksomhedens økonomidirektør Mike Christiansen fortalte i et interview med KapitalWatch i januar i år, at virksomheden i 2022 rejste knap 150 mio. kr.

Selskabets kapitalrejsning i 2023 kom ifølge direktøren fra en række forskellige investorer, både nye og eksisterende. Der er kun sat navn på få investorer, herunder det danske familiekontor T&W Holding og den tyske kapitalforvalter Hahn Beteiligungs AG. Ifølge Børsen er der dog også blandt investorerne 400 private investorer, der i gennemsnit har investeret 30.000 kr.

Mike Christiansen lagde over for KapitalWatch ikke skjul på, at der skal rejses rigtig mange penge:

”Nu har vi rejst 20 mio. euro, i 2023 skal vi måske rejse 100, og året efter måske det dobbelte. Det kræver store investeringer at lave det, vi laver, og vi regner med forholdsvist hurtigt at komme derhen, hvor vi f.eks. også skal søge om lån på op imod fem mia. kr.,” hed det.

I selskabets regnskab for 2022 fremgår det, at Copenhagen Atomics fik et underskud på 7,3 mio. kr., og at selskabet ved udgangen af året havde en egenkapital på 163,3 mio. kr. Regnskabet viser en balance på 178,4 mio. kr.

Hård kamp at rejse kapital

Seaborg Technologies, en anden dansk atomkraft-startup, jagter også løbende kapital til videreudvikling. I september 2022 skrev Finans, at Seaborg forsøger at hente 750 mio. kr. i en finansieringsrunde.

Adm. direktør Troels Schönfeldt ville over for Finans ikke sætte et tidspunkt for, hvornår Seaborg skal have kapitalen i hus, men ifølge mediet var planen at ”lukke en aftale allerede i år”.

Blandt de eksisterende investorer i Seaborg Technologies er Bestseller-ejer Anders Holch Povlsens Heartland-koncern, techinvestor Lukasz Gadowski, der var med til at stifte leveringstjenesten Delivery Hero, og Unity-medstifter David Helgason.

Af regnskabet for Seaborg ApS fremgår det, at virksomheden i 2022 fik et underskud på 13,2 mio. kr. Et minus, der var mindre end forventet, da virksomheden holdt udgifterne lavere for at strække kapitalen ”på grund af de hårde, eksterne finansmarkeder, der påvirkede fundraising-aktiviteterne.”

”Den fortsatte udvidelse af faciliteter og udviklingsopgaver samt den yderligere stigning i antallet af medarbejdere i virksomheden er årsagen til det tab, der rapporteres i årsrapporten,” skriver ledelsen og tilføjer bl.a., at væksten i aktiviteter og udvikling stort set var i overensstemmelse med virksomhedens mål.

Virksomheden modtog i juni 2022 et tilskud på 2,5 mio. euro af European Innovation Council.

”Søgningen efter fremtidig finansiering til produktudvikling fortsatte i løbet af året, som startede med udstedelsen af en konvertibel obligation på 10 millioner euro til en eksisterende investor.”

Større åbenhed over for atomkraft blandt investorer

Atomkraft i en anden skikkelse end de tidligere udskældte atomkraftværker er igen på vej til at blive et varmt emne i Danmark. 

Som nævnt oven for er to fremtrædende familiekontorer, Heartland og T&W Holding, aktive investorer i de danske startups.

I januar i år vakte det stor opsigt, da formanden for Novo Nordisk Fonden, Lars Rebien Sørensen over for Finans, åbnede op for investeringer i atomkraft. En energikilde han ser som afgørende i forhold til at begrænse CO2-udledningen.

”Jo mere jeg dykker ned i det, jo flere komponenter kan jeg se kunne være relevante for fonden og dermed på sigt også for vores investeringsselskab,” sagde han og lod forstå, at ikke mindst Copenhagen Atomics og Seaborg havde vakt hans interesse.

I denne uge gentog han i store træk det budskab over for Børsen samtidig med, at han fortalte, at Novo Nordisk Fonden sætter 120 mio. kr. af til at finansiere forskning i atomkraft.

Også fonde vil i stigende grad rette fokus mod atomkraft. Det er eksempelvis tilfældet for den danske venturefond Climentum Capital.

KapitalWatch kunne i denne måned fortælle, at fonden har investeret i det svensk-stiftede Kärnfull Next, der beskriver sig selv som Nordens første ”projektudviklingsvirksomhed for småskala-atomenergi”. Med Kärnfull Next vil selskabet selv være med til at opføre atomkraftværker, de såkaldte fleksible energifaciliteter, med små modulære reaktorer (SMR) til fremstilling af f.eks. brint, syntetiske brændstoffer og varme. 

Udover Kärnfull Next er Climentum Capital efter alt at dømme på vej med endnu en investering inden for kernekraft.

Og ser man på investorkredsen i Climentum Capital kan man også konkludere, at både fagbevægelsen og den danske stat indirekte er medinvestorer i kernekraft: Blandt investorerne i fonden er nemlig Arbejdernes Landsbank, fagforeningen 3F og den tidligere Vækstfonden, nu Eifo.

Kigger mod udlandet

Selvom både Copenhagen Atomics og Seaborg er danske selskaber, har de begge udlandet på sigtekornene, da a-kraft ikke i dag er på agendaen i Danmark.

“Vi kigger helt generelt på Sydøstasien. Det er et boomende marked, og de vil rigtig gerne ud af fattigdom, og det kommer de hurtigt. Hele fundamentet for det er energi, og de udbygger deres energi sindssygt hurtigt. Pga. vejrforholdene har de ikke samme adgang til vind- og solenergi, som vi har. De er nødt til at gøre det med kul, gas og et ukendt alternativ. Og der håber vi, at det ukendte alternativ er vores type atomkraft,” siger Troels Schönfeldt, bestyrelsesformand i Seaborg til Børsen

Også Copenhagen Atomics har blikket rettet mod udlandet.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også