Klimafond investerer i svensk atom-startup

Ifølge ledende partner har Climentum Capital ”med al sandsynlighed” lavet ti investeringer i sin første fond, når den om kort tid runder sit første fulde leveår. Fonden er stadig åben for investorer.
"Vi har deployet ca. 25 pct. af fondens kapital og lavet ca. halvdelen af de investeringer, vi skal, i supergode virksomheder," siger Morten Halborg, ledende partner i Climentum Capital | Foto: Climentum Capital / Pr
"Vi har deployet ca. 25 pct. af fondens kapital og lavet ca. halvdelen af de investeringer, vi skal, i supergode virksomheder," siger Morten Halborg, ledende partner i Climentum Capital | Foto: Climentum Capital / Pr

Den niende investering er på plads i Climentum Capitals første klimafokuserede venturefond.

Denne gang er det svensk-stiftede Kärnfull Next, der beskriver sig selv som Nordens første ”projektudviklingsvirksomhed for småskala atomenergi”. Kärnfull Next er en del af energiselskabet Kärnfull Energi, der trådte ind på det danske marked i 2021.

Idéen bag energiselskabet er at tilbyde elaftaler, hvor energien kommer 100 pct. fra atomkraft. I første omgang gennem køb af certifikater, som sikrer, at der bliver produceret atomstrøm svarende til kundernes elforbrug.

Med Kärnfull Next vil selskabet selv være med til at opføre atomkraftværkerne, de såkaldte fleksible energifaciliteter med små modulære reaktorer (SMR) til fremstilling af f.eks. brint, syntetiske brændstoffer og varme. 

Det sker i samarbejde med den internationale koncern GE Hitachi.

Climentum Capital har stået i spidsen for en investeringsrunde, der sikrer Kärnfull Next to mio. euro, knap 15 mio. kr., til virksomhedens arbejde med at fremme udviklingen og etableringen af den nye generation af atomkraftværker.

”Det specielle ved Kärnfull Next er, at de er projektudviklere. De kommer ikke selv til at have reaktorer på balancen, men er i stedet et afgørende led i den samlede værdikæde, som sørger for, at de bliver en realitet,” forklarer Morten Halborg, medstifter og ledende partner i Climentum Capital.

Han og resten af Climentum Capital, som har ben i både København, Stockholm og Berlin, tror på et snarligt fremstød inden for atomkraft på niveau med det i årene i og efter 1960’erne.

Kapitaltungt område

Atomkraft er et kapitaltungt område at investere i. Alene i 2022 rejste Copenhagen Atomics næsten 150 mio. kr., og virksomheden er sammen med Seaborg Technologies to af de fremmeste atom-sats i Danmark.

Derfor spillede det ind på Climentum Capitals beslutning om at investere i Kärnfull Next, at venturefonden kunne komme tidligt ind i virksomheden og få en afgørende rolle i dens videre udvikling.

”Det er en mindre runde, vi leder, og hvor vi for færre millioner kan få indflydelse og en plads i bestyrelsen,” forklarer Morten Halborg, der tilføjer:

”Vores metier beror på, at vi er en artikel 9-fond. De får en impact-aktør ind, der sikrer, at de ikke jokker i spinaten, i takt med at de skalerer op. Vi kommer til at drive deres scale up-rejse i fuld overensstemmelse med de gældende principper.”

Det gælder også den fortsatte finansiering af virksomheden, hvor Morten Halborg fremhæver Climentum Capitals netværk af investorer, som er villige til at skyde penge i hardware-udviklende startups. 

Blandt dem er både kapital- og infrastrukturfonde samt store industrispillere, lader han forstå.

”For at den her type virksomhed kan lykkes, er der brug for mange millioner euro i de kommende år, og vi har nemmere ved at skaffe den type kapital qua vores netværk og de erfaringer, vi har,” siger han.

Justeret forventning

Udover Kärnfull Next er Climentum Capital på vej med endnu en investering. 

Ifølge Morten Halborg drejer det sig også her om en virksomhed inden for kernekraft, som fonden har skrevet under på en ikke-bindende aftale med. Han kan derfor ikke komme nærmere ind på, hvilken virksomhed det drejer sig om.

”Men når vi medio 2023 runder fondens første fulde leveår, har vi med al sandsynlighed lavet ti investeringer i den,” konstaterer han. 

Holdet bag Climentum Capital. Ledende partner Morten Halborg ses til venstre | Foto: Climentum Capital / Pr
Holdet bag Climentum Capital. Ledende partner Morten Halborg ses til venstre | Foto: Climentum Capital / Pr

Falder investeringen på plads, vil det også være den fjerde siden marts, hvor KapitalWatch sidst talte med Morten Halborg. Dengang forklarede han, at Climentum Capital ville skrue en lille smule ned for sin investeringsfrekvens og lidt op for størrelsen på sine investeringer.

Climentum Capital har tidligere oplyst, at fondens indledende investeringer i virksomheder er på mellem en og fem mio. euro, og at fonden vil investere i omkring 25 virksomheder over en fireårig periode.

”Størrelsen på de sidste to investeringer før Kärnfull Next var et stykke over de første seks investeringer, vi lavede. Vi har lige været oppe og snuse til tre mio. euro i en af dem, men vi er ikke kommet længere op endnu,” konstaterer Morten Halborg.

Han tilføjer, at forventningen til porteføljens størrelse er justeret til omkring 20 virksomheder. 

Det skyldes til dels, at fonden sandsynligvis ikke når op på det tidligere udmeldte mål for investortilsagn på 150 mio. euro, eller ca. 1,12 mia. kr.

Kompliceret fundraisingmarked

”Det har været et relativt kompliceret fundraisingmarked det sidste halvandet år, og de perler, der har været på den snor, som startede med coronapandemien, har påvirket enhver investor på den ene eller anden måde,” siger Morten Halborg. 

Han ønsker ikke at sætte et præcist tal på, hvor meget der lige nu er i fonden, og hvor meget den forventes at lukke med. Han oplyser, at fonden lukker for tilsagn med udgangen af september.

”Vi har lavet et par closings siden juni sidste år, så vi er kommet over fondens minimumsstørrelse, men vi forventer ikke at ramme det initiale target. Vi kunne godt presse den længere, men omvendt så går tingene godt på investeringssiden,” siger han:

”Vi har deployet ca. 25 pct. af fondens kapital og lavet ca. halvdelen af de investeringer, vi skal, i supergode virksomheder. Det vil vi hellere bruge vores kræfter på end at fundraise for at ramme en eller anden target size.”

Blandt investorerne i fonden er Arbejdernes Landsbank, fagforeningen 3F, Vækstfonden og kemivirksomheden BASF’s venturearm. 

Ifølge fondens 2022-regnskab havde den ved årsskiftet et tilsagn på ca. 55 mio. euro. Det svarer til lige over 400 mio. kr.

Vil følge vinderne

Med tilføjelsen af Kärnfull Next består Climentum Capitals portefølje af fire virksomheder fra Sverige og en fra hhv. Østrig, Tyskland, Danmark, England og Spanien. Fondens primære investeringsfokus er på virksomheder med kommercielt skalerbare klima-teknologier.

Geografisk leder Climentum Capital efter investeringer i hele Europa, dog med en forventet overvægt af nordiske virksomheder.

Når investeringsperioden i fonden udløber i 2025, vil Climentum Capital fokusere sine finansielle kræfter på de fremmeste virksomheder i porteføljen. Her vil 40 pct. af det endelige tilsagn være reserveret til opfølgende investeringer, de såkaldte follow-ons.

”Det er vigtigt for en fond som vores, at vi følger vinderne videre,” siger han.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også