Samarbejde giver business angels mulighed for at investere i venturefond

En udvidelse af samarbejdet mellem foreningen for danske business angels, DanBan, og venturefonden Seed Capital giver for første gang engle-investorerne mulighed for at skyde penge i venturefondens nye fond. Tilslutningen overgår formands forventninger.
Jesper Jarlbæk | Foto: DanBan / PR
Jesper Jarlbæk | Foto: DanBan / PR

Foreningen for danske business angels, DanBan, har netop lukket for tilslutningen til sin første såkaldte feeder-fond.

Feeder-fonden er lavet i samarbejde med venturefonden Seed Capital og giver DanBans medlemmer mulighed for at skyde penge i Seed Capitals fond, Seed Capital IV.

En mulighed, der ikke tidligere har været tilgængelig for danske business angels, lyder det fra DanBan-formand Jesper Jarlbæk, som ser flere fordele ved det nye samarbejde, både for foreningens medlemmer og for venturefonden.

Ikke mindst, fordi afstanden mellem parterne bliver mindre.

"Hvis du går tre-fire år tilbage, var samarbejdet mellem business angels og venturefonde i Danmark på et ringe niveau, og når man ikke samarbejder, dannes fjendebilleder. Så en af fordelene ved den her feeder-fond er, at vi kommer tættere på hinanden og fremmer dialogen mellem os," siger Jesper Jarlbæk.

Ifølge ham er det særligt en fordel, fordi business angels og venturefonde befinder sig på forskellige stadier i den finansielle fødekæde. Og i et velfungerende økosystem er det afgørende, at aktørerne både kender hinanden og samarbejder om at hjælpe de danske startups bedst muligt på vej.

"Dialog fremmer forståelsen. Samtidig har vi 702 porteføljeselskaber i DanBan, og nogle af dem er egnet til venturekapital. Gennem feeder-fonden kommer Seed Capital tættere på vores medlemmer, som måske sidder med et af de selskaber, der kunne være interessante for fonden at investere i. På den måde er det også i deres interesse," siger han.

Desuden er en investering i feeder-fonden med til at øge DanBan-medlemmernes risikospredning, der gennem eksponering mod venturefondens investeringer bliver øget markant. Netop en øget risikospredning blandt medlemmerne er en af Jesper Jarlbæks kæpheste.

"Det skal ses som komplementerende til vores direkte investeringer i startups og ikke som en erstatning for de mange investeringer, vores medlemmer laver hvert år," siger han.

Flere feeder-fonde på vej

I alt endte 33 DanBan-medlemmer, i løbet af en periode på bare tre uger, med at tilslutte sig feeder-fonden for et samlet beløb på 38,75 mio. kr.

Ifølge Jesper Jarlbæk var målet at nå op på 20 mio. kr., og foreningen er derfor "rigtig godt tilfreds" med resultatet. Derfor er det også med en god portion gåpåmod, at DanBan nu kigger ind i at føje flere feeder-fonde til sit medlemstilbud.

"Der vil alt andet lige gå nogle år, før Seed Capital skal ud i fundraising igen. Men vi har i øjeblikket partnerskaber med 12 venturefonde fra ind- og udland, og målet er, at vi kan søsætte to-tre feeder-fonde om året, så vores medlemmer hele tiden har et tilbud om at træde ind i en af dem," siger Jesper Jarlbæk, som tilføjer, at yderligere tre af de 12 partnere allerede har vist interesse for at få lavet en feeder-fond.

"Så lige nu er det mest afgørende faktisk, hvor meget båndbredde vi har i vores organisation, for de her fonde kræver rigtig meget knofedt at føre ud i livet. Men vi har passeret en milepæl ved at lave den første feeder-fond med Seed Capital, og vi kommer til at etablere mange flere," siger han.

Stigende interesse for investornetværk – afviser konkurrence om medlemmer

Investorer forpligtiger sig til at skabe mere diversitet

Business angels' investeringer steg med over 100 mio. kr. i 2020

Formand ser ny DanBan-fond som "godt alternativ" til låneprodukter 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også