Business angels' investeringer steg med over 100 mio. kr. i 2020

Trods coronakrisen blev 2020 et godt år for DanBan, der er forening for en stor del af landets business angels. Flere velpolstrede danskere ville være medlemmer, og de investerede samlet set langt mere end året før i primært danske virksomheder.
Bestyrelsesformand Jesper Jarlbæk | Foto: DanBan / PR
Bestyrelsesformand Jesper Jarlbæk | Foto: DanBan / PR

Antallet af medlemmer i foreningen for danske business angels, DanBan, steg markant i 2020.

Det fremgår af foreningens seneste medlemsundersøgelse, som torsdag bliver præsenteret på et medlemsmøde.

Foreningen har i skrivende stund 267 medlemmer mod ca. 179 ved udgangen af 2019. En stigning, som bestyrelsesformand Jesper Jarlbæk glæder sig over.

"Det, jeg er mest stolt over, er, at langt de fleste medlemmer, vi får, kommer via anbefalinger fra eksisterende medlemmer. Det er medlemmer, der finder nye medlemmer, og det er en god cirkel at komme ind i," siger han til KapitalWatch.

Tilgangen smittede desuden direkte af på den samlede aktivitet i foreningen. De 222 medlemmer, der har deltaget i undersøgelsen, investerede således i 365 forskellige virksomheder sidste år. Det er en stigning fra 209 i 2019.

Samtidig steg den samlede investeringssum til 364 mio. kr. i 2020. Det er en stigning på 108 mio. kr., eller hvad der svarer til knap 43 pct., i forhold til året før.

For hvert enkelt medlem giver det et gennemsnit på 2,25 mio. investerede kr. i 2020, hvilket er på niveau med tidligere, om end i den høje ende af det forventede spænd på 1,8-2,2 mio. kr., lyder det fra Jesper Jarlbæk.

"Investeringsaktiviteten blandt vores medlemmer er ret stabil, så når vi stiger markant på medlemssiden, viser det sig direkte på antallet af investeringer. For det er ikke sådan, at de medlemmer, vi har haft i mange år, pludselig er begyndt at investere meget mere, end de hidtil har gjort," siger han og tilføjer:

"Uanset om vi er i gode eller dårlige tider, tror jeg, at dette niveau vil holde sig stabilt. Og det kan vi også se, at den traditionelt har gjort."

Renteniveauet spiller en rolle

Årsagen til medlemsstigningen skal ifølge bestyrelsesformanden findes uden for foreningen. Primært i makroøkonomiske forhold.

Her spiller særligt renteniveauet en stor rolle.

"Renten har været lav de sidste fire-fem år, så det er den kumulative effekt og en forventning om, at den bliver ved med at være lav, som vi kan mærke," siger Jesper Jarlbæk og fortsætter:

"Folk leder efter andre afkastmuligheder, og det kan vi godt mærke. Vi har f.eks. fået flere store banker som partnere, hvor vi uddanner deres private banking-kunder i nogle særlige programmer."

Partnerbankerne tæller Danske Bank, Jyske Bank og senest Nordea. Sidstnævnte har i år genstartet sin business angel-uddannelse sammen med netop DanBan.

Det er dog ikke kun på det rene medlemstal, der er sket en stigning. Det er der også på andelen af kvindelige medlemmer.

"Det er første gang, vi har tal over fordelingen af køn med. For fem år siden var der måske omkring fem pct. kvindelige medlemmer. Nu er vi omkring ti pct., og dermed ligger vi med en frekvens, der højere end blandt iværksætterne," siger han.

Medlemsundersøgelsen viser nemlig også, at bare fire pct. af virksomhederne, som DanBan-medlemmerne har investeret i, har en ren kvindelig ledelse, mens det for knap 17 pct. er en blanding af både mænd og kvinder.

"Vores rekrutteringsgrundlag er iværksættere, der har solgt deres virksomheder, og når der er så få kvinder blandt iværksætterne, så er det en udfordring i forhold til at få flere kvinder ombord. Hvis nu halvdelen af alle iværksætterne var kvinder, tror jeg også, at andelen af kvinder blandt vores medlemmer var en del større," siger Jesper Jarlbæk.

Lukket for tilslutning til co-investeringsfond

Af de 365 virksomheder, DanBan-medlemmerne sidste år investerede i, modtog 111 samtidig et lån fra Vækstfonden. Det er første gang, DanBan har målt dette. Disse lån løb samlet op i 320 mio. kr.

I alt var 73 pct. af foreningens medlemmer aktive på investeringsfronten i 2020.

En aktivitet, som ved udgangen af året havde bragt antallet af unikke virksomheder i medlemmernes samlede portefølje op på 702. Det giver i gennemsnit hvert medlem en portefølje på 5,5 virksomheder. Medianen er fire.

Der er dog stor spredning i antallet, og ifølge undersøgelsen har ni pct. af medlemmerne ejerandele i 14 eller flere virksomheder.

Men overordnet set er risikospredningen for lav blandt foreningens medlemmer, mener Jesper Jarlbæk.

Netop derfor har foreningen taget initiativ til en co-investeringsfond, som vi tidligere har skrevet om på KapitalWatch. Fonden havde final closing op til påske og har i alt fået tilslutning af 38 medlemmer. De er tilsammen kommet med 33,2 mio. kr.

Formand ser ny DanBan-fond som "godt alternativ" til låneprodukter

DanBan-formand: "Det er særdeles svært at gøre det på en ansvarlig facon"

Nordea genstarter business angel-uddannelse med ny partner

Business angels styrer mod rekordår i 2020 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også