Investeringer i kunstig intelligens tegner til at blive historisk højt i 2024

Nye tal for årets første måneder fra statens investeringsfond Eifo peger på et rekordhøjt niveau i AI-investeringer fra venturefonde. En strømpil for, hvilken vej det går, siger Eifo-chef.
”Når vi er ude at rejse kapital med de selskaber, som har en AI-komponent i sig, måler vi også andre investorers appetit på AI-området, og der er AI helt centralt,” siger Jacob Bratting Pedersen. | Foto: Eifo
”Når vi er ude at rejse kapital med de selskaber, som har en AI-komponent i sig, måler vi også andre investorers appetit på AI-området, og der er AI helt centralt,” siger Jacob Bratting Pedersen. | Foto: Eifo

Få måneder inde i 2024 tegner året sig allerede til at blive rekordhøjt i danske venturefondes investeringer i selskaber med kunstig intelligens (AI) i deres produkter. Det viser data for årets første to måneder fra statens investeringsfond Eifo.

I januar og februar steg andelen af AI-investeringer på det samlede danske venturemarked målt på antal investeringer og investeret beløb med 21 pct. af de danske investeringsrunder i venturemarkedet, og det er historisk højt. Til sammenligning lå AI-andelen i 2023 på 16 pct. og året før på 11 pct.

Det er samtidig en udvikling, der flugter med de internationale tendenser, hvor ventureinvesteringer i selskaber med AI-komponenter er blevet kraftigt forstærket.

”Selv om vi kun taler om de første to måneder af året, er det jo formentlig en strømpil for, hvilken vej det går. Snart sagt alle ventureinvestorer inden for tech har fokus på AI, og det samme har vi også i meget stor stil,” siger Jacob Bratting Pedersen, partner Danmarks Eksport- og Investeringsfond, Eifo, og ansvarlig for tech og industri.

Eifo har selv en betydelig portefølje af AI-virksomheder.

”Når vi er ude at rejse kapital med de selskaber, som har en AI-komponent i sig, måler vi også andre investorers appetit på AI-området, og der er AI helt centralt.” 

Prioriteringer

I 2023 blev der investeret godt en mia. kr. fordelt på 19 investeringsrunder i virksomheder, der udvikler AI-baserede produkter eller services, viser den seneste venturemarkedsanalyse fra Eifo, der blev offentliggjort for nylig. 

Siden har Eifo medfinansieret en af den senere tids mest omtalte AI-investeringer i den såkaldte supercomputer Gefion, der skal gøre Danmark i stand til at gennemføre AI-projekter og forskning i stor skala.

Novo Nordisk Fonden og Eifo har investeret henholdsvis 600 og 100 mio. kr. i et nyt AI-center. For Eifo en ekstraordinær investering modsat fondens normale ventureinvesteringer i selskaber, som Eifo på et tidspunkt skal ud af igen. 

Blandt Eifos prioriteringsområder hører AI til blandt de mest centrale.

”AI går på tværs af vores tre investeringsområder, der består af tech og industri, lift science, der i høj grad også er AI-orienteret, samt området green transition, den grønne omstilling. Men især for tech og industri og life science er AI i begge vertikaler ret centralt,” siger Jacob Bratting Pedersen.

Han tør ikke sætte tal på, hvor store AI-investeringer Eifo kommer til at foretage i indeværende år og fremefter.

”Vi kommer helt sikkert til at lave en del i markedet. Investeringsrunderne i AI varierer meget fra mindre beløb til større investeringer, som vi bl.a. har set i virksomheden Corti, der rejste et meget stort trecifret millionbeløb i 2023.” 

Det internationale, finansielle analysehus Pitchbook peger i en ny analyse på, at mens SaaS, Software as a Service, i over ti år har været en hjørnesten for ventureinvestorer, er det først inden for de sidste par år, at AI og maskinlæring er opstået som en såkaldte disruptive force inden for innovation.

AI og maskinlæring

Alene i 2023 steg AI og maskinlærings andel af de totale ventureinvesteringer med omkring 13 procentpoint. Ifølge Pitchbook har SaaS historisk været det mest lukrative område for ventureinvestorer, men i dag har fremkomsten af ChatGPT, AI og maskinlæring ændret fordelingen, og de har indtaget hovedrollerne i forhold til værdiansættelser af private selskaber, der nu vokser hurtigere end værdierne i Saas-virksomheder.

Jacob Bratting Pedersen mener, at Danmark skal oppe sig inden for AI at følge med den internationale udvikling.

”Du kan godt sige, at vi er en del af et AI-kapløb, hvor rigtig mange lande ønsker at stå sig så godt som muligt. Det er helt klart.”

Eifos venturemarkedsanalyse for 2023 viser, at der samlet set blev investeret for 8,8 mia. kr. på det danske venturemarked. Det svarer til en stigning på 24 pct. i forhold til året før. Væksten på det danske marked fandt sted samtidig med, at der generelt var tilbagegang i investeringsaktiviteten på tværs af det globale, amerikanske og samlede europæiske venturemarked.

Med til denne fremgang hører imidlertid, at den var drevet nogle få og meget store investeringer. Især inden for life science i virksomhederne Hemab (Biotech), NMD Pharma (Biotech), Corti (Healthtech), Minervax (Biotech) og Acesion Pharma (Biotech). 

Med samlede investeringer for 5,3 mia. kr. i 2023 blev mere end 60 pct. af den samlede danske venturekapital investeret inden for Life Science-industrien. Biotech var den klart største vertikal med investeringer for 3,8 mia. kr., hvilket var mere end tre gange over niveauet i 2022. De næststørste vertikaler var Healthtech og Medtech, som hver rejste et samlet beløb på mere end 700 mio. kr. 

Danske investorer deltog i 78 pct. af investeringsrunderne på det danske venturemarked i 2023. Det var en stigning på syv procentpoint sammenlignet med året før. 

Ned i kadence

Det var særligt i de senere venturestadier, at de danske investorer fyldte mere, og det var få store markedsaktører, som primært drev udviklingen, fremgår det af analysen, der også viser en faldende andel af udenlandske venturefonde i investeringsrunderne herhjemme.

Den kan ifølge Jacob Bratting Pedersen forklares med den generelle usikkerhed i det danske og internationale venturemarked de sidste par år:

”Så er der en tendens til, at investorer bliver mere lokalt fokuserede, når markedet går lidt ned i kadence, og det ser vi også her i Danmark med større fokus på opfølgende investeringer i eksisterende selskaber fremfor at lave nye. Det går op og ned, og jeg er sikker på, interessen vender tilbage.”

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også