Ung danskstiftet venturefond skruer op for investeringstempoet

Blackwood Ventures har på få måneder investeret i syv selskaber i fem lande efter første closing i ny fond. ”Vi er kommet ind til meget attraktive værdiansættelser,” siger direktør Bastian Larsen.
Bastian Larsen (th.), CEO i Blackwood Ventures, og COO Thomas Derambure. Begge stiftende partnere. | Foto: Claus Sall/Blackwood Ventures.
Bastian Larsen (th.), CEO i Blackwood Ventures, og COO Thomas Derambure. Begge stiftende partnere. | Foto: Claus Sall/Blackwood Ventures.

Den nye danskstiftede venturefond Blackwood Ventures har for alvor skruet op for investeringstempoet i en række europæiske startups, siden stifterne tidligere i år annoncerede en første closing på 70 mio. kr. i sin første fond med en målsætning om at rejse ca. 50 mio. euro i alt, ca. 370 mio. kr.

Blackwood Ventures er ved at afslutte de sidste forhandlinger i tre nye investeringer, der vil øge porteføljen til syv selskaber i fem forskellige lande, blot fire måneder efter fonden havde rejst de første 70 mio. kr. under de generelt vanskelige forhold for fondes kapitalrejsninger.

”De fleste nye venturefonde ville sikkert have brugt længere tid på fundrasing end fire måneder, for at det skal se bedre ud i forhold til target. Det var vi ikke så optaget af. Vi var optaget af at lave gode afkast til vores investorer, og vi har screenet rigtig mange startups gennem lang tid og mærket, at markedet bød på helt exceptionelle muligheder.”

”Det betød, at vi kunne komme ind til meget attraktive værdiansættelser, og derfor besluttede vi at lukke i en første closing og hurtigst muligt begynde at allokere kapital,” siger Bastian Larsen, adm. direktør og stiftende partner i Blackwood Ventures.

Investorer

Gruppen af investorer tæller navne som Henrik Rossing, kendt fra Fitness World og Wash World, Jakob Kjelgaard, stifter af multifamiliekontoret Core Capital i Luxembourg, og Jesper Jarlbæk, investor og formand for bl.a. business angel-netværket Danban. 

Dertil kommer en række yderligere og unavngivne privatpersoner og familiekontorer i Danmark og Schweiz.

Investeringsfokus er cleantech, fintech og Web 3.0, mens en fjerdedel kan være noget helt andet, sålænge det er industrier med stort vækstpotentiale de næste ti år. Blackwoods værditilføjelse til disse industrier kommer også i form af deres investorklub med over 1.200 business angels, som kan co-investere sammen med fonden i dens investeringer.

Inden for cleantech har Blackwood Ventures bl.a. investeret i schweiziske Qaptis, der er spundet ud af universitetsverdenen, og som udvikler en enhed til lastbiler, der kan reducere op til 90 pct. af CO2-udledningen.

”EU-regulativer indikerer, at vi mod 2040 skal reducere CO2-udslippet fra tung transport med 90 pct., og med den nuværende infrastruktur kan Qaptis’ løsning komme til at spille en afgørende rolle i målet mod dette,” siger Bastian Larsen.

Inden for Web 3.0 har Blackwood investeret i selskabet Trips, der ifølge Blackwood som de første af sin slags har udviklet en protokol, der gør det muligt for personer med digitale IP-aktiver, f.eks. youtubere, at sælge andele af både bagkatalog og fremtidige indtjening via blockchain. Det vil ifølge Bastian Larsen give kapitalforvaltere nye alternative investeringsmuligheder og fans mulighed for at eje en del af deres yndlingsindhold.

Ledende investor

Blackwood har også været ledende investor i en investeringsrunde i det Paris-baserede selskab Fingreen AI, der udvikler en AI-understøttet ESG- og datarapporteringsplatform til private market-investorer.

”Det kunne bl.a. være til private equity-firmaer, der typisk har det svært med at få en korrekt ESG-score på deres selskaber. Vi ledte faktisk efter sådan et system til os selv og talte med mange, indtil vi fandt selskabet her med et moderne software, som tilfældigvis var i gang med en investeringsrunde,” fortæller Bastian Larsen.

Et andet selskab i Blackwoods portefølje er svenske Snafu Records i Stockholm med en stifter, der har arbejdet med AI internt i Universal Music Group. Snafu Records er verdens første AI musik-label, der gennemgår millioner af nye sange og kunstnere hvert år, og som via deres algoritmer gør det muligt for dem at finde de næste gennembrudsartister, før nogen andre opdager dem. 

Blackwood Ventures’ første fond har en investeringsperiode på fire år.

”Strategien er at foretage ca. én investering hver måned, så vi når op på mellem 40-50 investeringer i porteføljen. Det er to gange så mange som den gennemsnitlige venturefond. Det tror vi, er det rigtige i forhold til diversificering, og derfor har vi opbygget vores model, så den gør det muligt rent operationelt ved at udnytte AI i due diligence-processen og opbygge et tæt samarbejde med vores netværk af investorer i hele Europa,” siger Bastian Larsen:

Timing afgør succes

”I forhold til vores timing er vi meget fortrøstningsfulde. En af de største predictors for en venturefonds succes er faktisk dens såkaldte ’vintage’, som er det år, den startede. Vi er derfor meget tilfredse med, at vi lancerede tidligere i år med en model, der gør os i stand til at kapitalisere mulighederne i det meget attraktive marked over de kommende år. Det burde selvfølgelig give os en stor chance for at give nogle meget attraktive afkast til vores investorer.” 

Simon Stampe, der tidligere har solgt designvirksomheden Bloomingville, er bestyrelsesformand i Blackwood Ventures, mens Claus Stenbæk, ledende partner i Keyhaven Capital Partners i London og tidligere Danske Bank, blev præsenteret som medlem af investeringskomitéen i oktober sidste år.

Forventningen er en anden closing af fonden senere i år. 

”Vi er slet ikke bange for ikke at nå målet. Det afgørende for os er at vælge de rigtige samarbejdspartnere, og beslutter vi os for af en eller anden årsag at rejse lidt mindre, vil det være pga. andre faktorer. Det kunne f.eks. være, at værdiansættelserne er faldet så meget, så man simpelthen bruger færre penge,” siger Bastian Larsen. 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også