Brødrene bag fælles fond: "Når andre snakker fodbold, snakker vi startups"

Brødrene Martin og Anders Bjergegaard har efter 20 år i hver sin industri med hver sin karriere slået sig sammen i Bjergegaard og Co. Arbejdet fylder meget for brødrene, der snakker investeringer på alle tider af døgnet, og de lader sig ikke stoppe af hverken familiefester eller juleaftenener — men indimellem stopper de sig selv.
Brødrene Martin (th.) og Anders Bjergegaard (tv.) er henholdsvis 40 og 45 år. De er vokset op lidt uden for Horsens. | Foto: Bjergegaard og Co. // PR
Brødrene Martin (th.) og Anders Bjergegaard (tv.) er henholdsvis 40 og 45 år. De er vokset op lidt uden for Horsens. | Foto: Bjergegaard og Co. // PR

Deres fælles arbejdsliv startede egentlig for efterhånden en del år siden, da de to brødre som teenagere hjalp til i deres fars virksomhed.

Siden da har arbejdet og livet trukket dem i hver sin retning, men nu er Martin og Anders Bjergegaard genforenet, så at sige, i det fælles investeringsselskab Bjergegaard og Co.

Selskabet blev stiftet i december 2021 og offentliggjorde for nyligt sin tredje investering.

Det, der driver samarbejdet, er ifølge brødrene selv ”same values, different skills.” De deler værdisæt og fundament, men har i løbet af karrieren udviklet hver sin værktøjskasse.

”Vi vil det samme, men vores hjerner er skruet lidt forskelligt sammen. Det er en super god dynamik, og det minder jo i virkeligheden meget om den måde, kapitalfondene sætter deres teams på,” siger Anders Bjergegaard.

”Mange fonde mister interessen, hvis ikke deres investering kan blive den næste unicorn. Det kan der jo være gode grunde til, men vi kan godt lide grundidéen om at hjælpe vores startups til at udvikle sig bedst muligt, også selvom det ikke bliver en milliardforretning” fortæller Martin Bjergegaard om strategien bag brødrenes nye investeringsfond.

Brødrene genoptager samarbejdet

Martin Bjergegaard har som iværksætter flere projekter i bagagen — herunder cateringplatformen Able, virksomhedsfabrikken Rainmaking og TechBBQ, der er landets største tech-konference.

Anders Bjergegaard er mest kendt fra tandlægekæden Godt Smil, der ad omgange er blevet delvist solgt til kapitalfonde, og hvor han stadig i dag sidder som adm. direktør.

Det er storebror Martin Bjergegaard, der er gået ind på fuld tid i det fælles selskab og fungerer som forvalter og daglig leder. Tiden var blevet moden til at genoptage det fælles arbejde, og det sker ifølge brødrene uden de store betænkeligheder.

”Vi er helt trygge ved hinanden. Selvfølgelig er der forskelle i kompetencer og knowhow, men vi har så solidt et forhold, at der ikke længere er noget, der kommer bag på os, og vi har en gensidig respekt i forhold til, hvilke investeringer vi skal gå ind i,” siger Anders Bjergegaard.

”Jeg tror også, det hjælper, at vi er blevet ældre,” tilføjer Martin Bjergegaard.

”Vi er lidt mere modne og lidt mere runde. Vi snakker tingene igennem og finder ud af, hvad vi samlet set mener er bedst,” fortsætter han

Martin Bjergegaard præsenterer efter en indledende screening de potentielle investeringer for Anders Bjergegaard og Søren Rode, der tilsammen udgør investeringskomiteen. | Foto: Bjergegaard og Co. // PR
Martin Bjergegaard præsenterer efter en indledende screening de potentielle investeringer for Anders Bjergegaard og Søren Rode, der tilsammen udgør investeringskomiteen. | Foto: Bjergegaard og Co. // PR

Umiddelbart efter etableringen af Bjergegaard og Co., fortalte Martin Bjergegaard til KapitalWatch, at fonden skal rejse 50 mio. kr. i alt. Det forventer de at være i mål med ved udgangen af 2022.

Bjergegaard og Co. har allerede foretaget tre investeringer.

Den første var i iværksætterplatformen Startup Central, hvor fonden fik en ejerandel på mellem 10-15 pct. for et ikke offentliggjort millionbeløb.

Derefter kom investeringen i legetøjsdelingstjenesten Lalatoys, og senest kaffe-startuppen Ønsk, der fik i alt 3 mio. kr. fra Bjergegaard og Co. samt seks investorer fra netværket Keystones.

Fondens erklærede mål er at placere de 50 mio. kr. i 10-12 investeringer.

En investeringstrekløver

De to sidder ikke alene i selskabets investeringskomite. Brødrene kunne således tidligere på året byde Søren Rode, tidl. Prodata Consult-chef, velkommen i den nyformede trekløver, der sammen træffer fondens investeringsbeslutninger.

Brødrene fortæller, at Søren Rodes tilstedeværelse har styrket investeringsselskabet og hjulpet Martin og Anders Bjergegaard til at få mere struktur på processerne internt.

Søren Rode føler sig da også godt inkluderet i processerne i Bjergegaard og Co.

”Jeg synes, at de forvalter vores professionelle relation rigtig fint, og alle vores investeringer er lavet ud fra en fælles vurdering om, hvad der er bedst,” siger Søren Rode om samarbejdet.

Søren Rode forlod i februar Prodata Consult efter 12 år i spidsen for virksomheden. | Foto: Anders Debel Hansen/Prodata Consult/PR
Søren Rode forlod i februar Prodata Consult efter 12 år i spidsen for virksomheden. | Foto: Anders Debel Hansen/Prodata Consult/PR

Oplever du nogensinde, at brødrene har vendt noget til en fætterkusine-fest og ikke får informeret dig?

”Nej, men jeg kan da godt mærke, at de mødes og snakker, også om investeringscases. Martin er meget kommunikerende, og jeg synes ikke, at der en ubalance eller at jeg føler mig uinformeret. Men det er helt tydeligt, at de meget hurtigt får snakket om tingene, og at de får snakket ofte, for de har jo en anden relation,” siger Søren Rode.

Han tilføjer, at samarbejdet fra start har været ”helt uproblematisk.”

De to brødre fortæller, at de er nået til et sted i livet, hvor det ikke længere er afgørende at få ret. Det kan være med til at gøre samarbejdet nemmere.

Det hjælper også, at det økonomiske fundament er sikret.

”Vi er alle tre et sted, hvor vi ikke kommer op i det røde felt bare på grund af penge. Det handler om menneskelige værdier og den langsigtede gevinst, og vi synes alle tre, at det skal være sjovt at arbejde med. Det er jo desværre tit, når det kommer til penge, at tonen kan blive hård,” siger Anders Bjergegaard og tilføjer:

”Det har kun bidraget positivt at få Søren Rode ombord. Vi har været meget omhyggelige med, hvem vi ellers skulle have ombord, og han er en god mand, som vi har et godt samarbejde med.”

Den fælles, inkluderende rapporteringsproces, som Martin Bjergegaard som forvalter står bag, var nok også kommet uanset om Søren Rode havde trådt ind i investeringskomiteen eller ej.

”Det var en beslutning, vi tog fra starten af om at strukturere tingene,” siger Martin Bjergegaard og tilføjer:

”Vi kunne have valgt at nøjes med at investere egne midler, men vi valgte i stedet at bygge et egentligt investeringsfirma, fordi vi tror på, at det gør os dygtigere og mere professionelle.”

Privatlivets fred

Investeringssnak er ikke off the table, når Bjergegaard-brødrene mødes til søndagsmiddage, familiefester eller juleaften.

”Jeg tror ikke, vi tænker så meget over hvilken ugedag det er. Det er en af fordelene ved at lave noget sammen som brødre, for vi kan ringe til hinanden når som helst uanset tidspunkt, uden at det føles som et pres. På den måde føles det utroligt nemt, gnidningsfrit og også effektivt,” siger Martin Bjergegaard.

Selvom Anders Bjergegaard fortæller, at de to ikke har et klart skel mellem arbejds- og privatsamtaler eller møder, mener han alligevel, at der er en god balance.

”Jeg synes vi er gode til at gøre lidt af det hele, og vi snakker om alle mulige ting, men det er klart, det fylder rigtig meget. Det er jo ikke et arbejde for os, det er en passion. Når folk snakker fodbold, så snakker vi startups,” siger han.

De to er enige om, at et skarpt skel mellem arbejds- og privatliv i deres tilfælde ville være begrænsende, og at de gerne ringer til hinanden og vender mulige investeringer alle ugedage og alle forskellige tidspunkter af dagen.

Brødrene Martin (tv.) og Anders Bjergegaard (th.) er henholdsvis 40 og 45 år. De er vokset op lidt uden for Horsens. | Foto: Bjergegaard & Co / PR
Brødrene Martin (tv.) og Anders Bjergegaard (th.) er henholdsvis 40 og 45 år. De er vokset op lidt uden for Horsens. | Foto: Bjergegaard & Co / PR

Alligevel er der dog tidspunkter, hvor brødrene må lægge bånd på sig selv.

”Specielt når der er andre mennesker med,” siger Anders Bjergegaard.

”Selvfølgelig er det noget, man indimellem skal holde øje med til juleaften, så man ikke bare kommer til at snakke en time om arbejde. Jeg har personligt intet imod at snakke startups juleaften, men man skal selvfølgelig også huske, at der også er andre familiemedlemmer til stede,” tilføjer Martin Bjergegaard.

Påvirker familiekonflikter jeres samarbejde?

Ikke i dag. Men det er også fordi, vi har øvet os. Vi går ikke længere og skal fikse hinandens konflikter, og vi lader os ikke gå på af det, når der opstår konflikter med vores far eller kærester. Vores relation er bundsolid,” svarer Martin Bjergegaard.

Forskellige kompetencer, forskellige positioner

At valget faldt på storebror Martin som fondsforvalter og daglig leder i Bjergegaard og Co., er der flere grunde til.

Dels er Anders Bjergegaard stadig beskæftiget fuldtid som adm. direktør i Godt Smil. Derudover har Martin Bjergegaard en bred erfaring og et godt kompetencesæt til at arbejde fuldtid med iværksætterne.

”Martin er en fantastisk sparringspartner for de dygtige, unge iværksættere, som det typisk har været indtil videre. Han har selv været iværksætter i mange år, og han er fantastisk til at sætte sig ind i, hvor de her mennesker er på deres rejse,” siger Anders Bjergegaard og tilføjer:

”Han har set mange brancher, hvor min rejse har været lidt mere snæversynet. Jeg kender ikke nogen anden end Martin, jeg hellere vil arbejde sammen med, når det gælder startups.”

Martin Bjergegaard mener også, at duoen er landet på en god rollefordeling i den fælles fond.

”Anders er dygtig til at tage beslutninger, hvor jeg godt kan bruge lidt længere tid på at overveje tingene. Han har holdninger til tingene, og det er fedt, for nogle gange kan jeg have brug for at få skabt noget klarhed. Det er den rollefordeling, vi har til hverdag, hvor jeg er helt nede på jorden og møder iværksætterne, mens Anders sidder i helikopteren og dykker ned, når det er nødvendigt,” siger han.

Selvom Martin sidder med den daglige drift i fonden, er han i næsten daglig kontakt med Anders for at vende tingene. | Foto: Bjergegaard og Co. // PR
Selvom Martin sidder med den daglige drift i fonden, er han i næsten daglig kontakt med Anders for at vende tingene. | Foto: Bjergegaard og Co. // PR

Anders Bjergegaard tilføjer, at deres struktur i øvrigt minder en del om de større fondes struktur.

”Vi har taget den velkendte struktur fra kapitalfondene til os, men jeg tror, at vi er lidt mere aligned undervejs i vores proces. Der er ikke nogen overraskelser, når der sker noget med en case, for vi har allerede snakket om den ti gange, inden den kommer for investorkomiteen,” siger Anders Bjergegaard.

Direkte adspurgt, om der er nogle ulemper ved samarbejdet, bliver der stille hos brødrene. Tværtimod mener de, at de er kommet over de udfordringer, der tidligere kunne have været ved et samarbejde.

”Vi kunne begge to tidligere i vores liv godt være lidt kategoriske, og det gør samarbejde svært, hvis man står for meget fast på sit eget. Ingen af os er længere i tvivl om, hvem vi er eller har brug for at bevise sig selv, for det har vi jo haft 20 år ude i verden til at gøre,” siger Martin Bjergegaard og tilføjer:

”Jeg tror, at situationen havde været helt anderledes, hvis vi havde gjort det her, da vi var i 20’erne.”

Bjergegaard-brødre skyder penge i kaffestartup

Prodata-boss om fremtiden: Er gået ind i venturefond – og vil åbne en italiensk bistro

Serieiværksætter: ”Der er en enorm stor ensretning i, hvem der får millionerne”

Bjergegaard-brødre skyder penge i legetøjsfirma

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også