Nasdaq vil stramme krav til noteringer på First North

Vækstbørs: Med en række foreslåede ændringer lægger Nasdaq selv op til en opdatering af First North-regelsættet, der skal stramme kravene til noteringer på vækstbørsen. De endnu ikke udmeldte ændringer træder i kraft 1. juli.
Regelsættet gælder for samtlige Nasdaq First North-vækstbørser. | Foto: Brendan McDermid / Reuters / Ritzau Scanpix
Regelsættet gælder for samtlige Nasdaq First North-vækstbørser. | Foto: Brendan McDermid / Reuters / Ritzau Scanpix

Der er lagt op til en gennemgang af regelsættet for optagelse på Nasdaq First North-vækstbørsen. Det fremgår af de ændringsforslag, som Nasdaq tidligere på foråret sendte ud til aktører omkring vækstbørsen.

Dokumentet, som KapitalWatch har læst, indeholder en række forslag til præciseringer og omformuleringer af det nuværende regelsæt for virksomheder, der søger om og bliver optaget på Nasdaqs nordiske vækstbørser.

Relevante parter har frem til slut-april haft mulighed for at indsende kommentarer til Nasdaqs foreslåede opdateringer. Den mulighed lukkede d. 29. april.

Optag til handel er den officielle Nasdaq-betegnelse for det, der svarer til en børsnotering på hovedmarkedet.

Kapitalberedskab og virksomhedsbeskrivelse

Nasdaqs første forslag til en revideret Nasdaq First Growth Market Rulebook drejer sig om kapitalberedskab.

Her lægges der op til, at begrebet ”sufficient working capital” fremover skal betyde, at virksomheder, der søger optagelse til handel på First North, har tilstrækkeligt med egenkapital til at understøtte sin egen forretningsplan i 12 måneder — herunder projekterede omkostninger i forbindelse med vækstplaner.

Det er i den nuværende formulering kun et krav, hvis virksomheden ikke er profitabel. Ændringen vil altså reelt betyde, alt selv virksomheder, der generer overskud, skal have en vis mængde egenkapital.

Kapitalberedskabet behøver ikke være på plads inden optagelsen til handel, da provenuet fra denne kan være tilstrækkeligt.

Virksomhedernes forretningsbeskrivelser står også til en vis stramning.

Ifølge den nuværende formulering er det nødvendigt, at virksomhederne kan vise, at de har været i drift i min. seks måneder frem til optagelsen til handel, og at det ikke er nok at have en idé og tilstrækkeligt med kapital til at udføre den.

Nasdaq lægger nu op til, at den drift skal have været i gang i minimum 12 måneder for at give potentielle investorer et retvisende billede at bedømme virksomhederne ud fra.

Samtidig fjernes også en sætning, der åbner op for at virksomheder i ”exceptionelle tilfælde” kan noteres uden at opfylde kravet.

Organisation og europæiske prospektvejledning

Nasdaq peger videre på opdateringer af kravene til virksomhedernes organisation.

Et krav om, at virksomhedernes direktion har tilstrækkelig viden om organisationen og forretningsmodellen, kan komme til at betyde, at virksomhederne inden en vækstbørsnoteringsproces allerede skal have ledelsen på plads, og at disse har haft tilstrækkeligt med tid til at lære virksomheden at kende.

Det er ifølge Nasdaqs udspil tilstrækkeligt, hvis bestyrelses- og direktionsmedlemmer har siddet på posten i min. tre måneder inden optagelse til handel og har deltaget i udarbejdelsen af mindst én finansiel rapport — såsom et regnskab.

Derudover kommer fondsbørsen med forslag til en række mindre omfattende opdateringer, såsom at virksomhederne forbereder mindst én finansiel rapport til offentliggørelse i forbindelse med optagelse til handel , og at virksomhedsbeskrivelsen indeholder finansielle data, der er nyere end de seneste 15 måneder op til optagelsen til handel.

Siden Nasdaq sidst opdaterede sit regelsæt for First North i 2019, har EU udarbejdet sit SME Growth Prospectus, som mange virksomheder ifølge Nasdaq følger, når de søger optag på First North.

Som det ser ud nu, stiller Nasdaq på visse områder større krav end EU’s fælles prospekt for små- og mellemstore virksomheder.

På den baggrund efterspørger Nasdaq også input til, hvorvidt fondsbørsen bør løsne visse punkter i virksomhedsbeskrivelsen for i stedet at henvise til retningslinjerne i SME Growth Prospectus.

Ud over de fremhævede punkter, er også en lang række mindre ændringer på tavlen. Det dækker alt fra sproglige justeringer, omformuleringer og tekst, der er rykket fra ét kapitel til et andet.

Langvarig kritik af vækstbørs

Ændringsforslagene kommer efter en længere periode med kritik af Nasdaq First North. Den kritik har Nasdaqs danske direktør, Nikolaj Kosakewitsch, dog tidligere affejet over for KapitalWatchs søstermedie FinansWatch. Han mener, at kritikere misforstår formålet med vækstbørsen.

Alligevel er der nu lagt op til nogle stramninger for optagelse til handel på First North.

KapitalWatch har kontaktet Nasdaq med henblik på en kommentar til forslagene, men Nasdaq mener, at det er for tidligt i processen endnu at udtale sig.

Nasdaqs kommunikationschef, Helle Mayor, understreger dog i en email, at det ikke skal være lige så krævende at være optaget til handel på First North som på hovedmarkedet.

Ny rapport kritiserer vækstbørsen First North

Nasdaq: Markedsdeltager bag stort børsfald mandag formiddag

Nasdaq vil screene sociale medier i kampen mod markedsmanipulation

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også