Sværvægtere fra dansk erhvervsliv i spidsen for milliardfond

Personkredsen i den nye Danmarks Genopretningfond med 10 mia. kr. til corona-ramte, store danske virksomheder er nu på plads - både direktør og bestyrelsesmedlemmer er i den tunge vægtklasse.
Jørgen Rugholm Jensen | Foto: PR
Jørgen Rugholm Jensen | Foto: PR

Den tidligere og mangeårige chef og partner i McKinsey, Jørgen Rugholm Jensen, er udpeget som adm. direktør i den nyetablerede 10 mia. kr. store statsfond, Danmarks Genopretningsfond.

ATP er udset til at forvalte fonden, som skal bruges på rekapitalisering af store, samfundsbærende danske virksomheder, der er påvirket af et ekstraordinært økonomisk chok som følge af Covid-19.

Danmarks Genopretningsfond har afventet en statsstøtte-godkendelse i EU-Kommissionen, der nu er faldet på plads.

"Danmarks Genopretningsfond blev selskabsretligt stiftet den 23. december 2020, og fem bestyrelsesmedlemmer er udpeget og registreret. Danmarks Genopretningsfond forbereder nu en operationel idriftsættelse af Fonden," oplyser Finansministeriet i et skriftligt svar til kapitalWatch.

I beslutningsgrundlaget, aktstykket, fra Finansministeriet i oktober sidste år forventes ATP at blive operatør og ansvarlig for den daglige drift af fonden med den begrundelse, at landets største pensionsselskab er uafhængig af såvel fonden som staten, der udpeger ledelse og bestyrelse.

Der er lagt op til, at den nye genopretningsfond skal have en begrænset levetid på tre år med en klar exit-strategi, men med mulighed for forlængelse i form af en ny politisk aftale.

Formand og næstformand i bestyrelsen i Danmarks Genopretningsfond A/S bliver ifølge cvr-registret henholdsvis Torben Möger Pedersen,  adm. direktør i Pension Danmark, og Marianne Philip, advokat og mangeårig partner i Kromann Reumert.

Den øvrige bestyrelse tæller den tidligere topchef i ATP, Carsten Stendevad, økonomiprofessor Philipp Schröder, Aarhus Universitet, samt Jørgen Rugholm Jensen.

Den politiske aftale i Folketingets om genopretningsfonden blev indgået sidste år i forbindelse med udfasning af hjælpepakker, stimuli- og eksportinitiativer. 

Fondens støtte til rekapitalisering af de større, samfundsbærende virksomheder forudsætter, at det er virksomheder, der er påvirket af et ekstraordinært økonomisk chok som følge af Covid-19 og ikke kan finde hensigtsmæssig finansiering andetsteds, som det er udtrykt i aftalen.

Ligeledes er det et krav, at virksomhederne skal have en omsætning på over 500 mio. kr. om året, en væsentlig dansk tilstedeværelse, en central rolle i branchen og evt. en høj eksportandel.

Grundlæggende skal genopretningsfonden agere som "investor of last resort" og tilføre en form for egenkapital og dermed sikre et tilstrækkeligt kapitalgrundlag i større, ellers sunde, samfundsbærende, danske virksomheder.

ATP skal forvalte 10 mia. kr. som "investor of last resort"

Thylander får McKinsey-mand i bestyrelsen: "Det er meget få virksomheder forundt" 

 

 

 

 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også