Kapitalfond opruster med 16,2 mia. kr. - danske virksomheder i søgelyset

Verdanes leder af det danske kontor forudser, at ”en absolut betydelig andel” af den rejste kapital siden efteråret 2023 vil blive investeret i danske virksomheder..
Foto: Pr/verdane
Foto: Pr/verdane

Kapitalfonden Verdane, der har kontor i Danmark og aktuelt ni danske investeringer, er klar til at investere endnu flere milliarder i danske virksomheder.

Verdane, der opererer i en række lande, er således igen lykkes med at rejse en fond på knap 8,2 mia. kroner. Det sker blot et halvårs tid efter, at en anden fond af tilsvarende størrelse blev rejst. Kapitalrejsningen fremgår af en meddelelse på fondens hjemmeside, og spørgsmålet er, hvor stor en rolle danske virksomheder kommer til at spille, når de nye milliarder skal kanaliseres ud i virksomheder. 

Den rette til at komme med det svar er Merle Victoria Price, der er director og leder af Verdanes kontor i København. Hun er aktuelt på rejse, men har sendt en række mailsvar på KapitalWatchs fremsendte spørgsmål.

Hvor stor en del af de rejste milliarder det seneste halve år forventet at blive investeret i Danmark – altså af de 16, 4 mia. kr. ?

”Det er vanskeligt at komme med et præcist estimat for dette. Vi forudser imidlertid, at der vil blive tale om en absolut betydelig andel af den rejste kapital. Som en indikation kan oplyses, at Verdane i dag har i alt ca. 80 aktive porteføljevirksomheder og af dem er ni danske.”

Hvordan vurderer du potentialet i Danmark for opkøbskandidater i forhold til eksempelvis de andre nordiske lande?

”Jeg ønsker ikke at fremhæve Danmark på bekostning af andre lande. Det ligger dog fast, at Danmark rummer en række utrolig interessante, potentielle opkøbskandidater inden for vores interesseområder, digitalisation og decarbonisation, hvor Verdane via vores kompetencer forventes at kunne skabe værdi for virksomhederne i forbindelse med blandt andet at realisere potentialet for yderligere vækst, skalering og internationalisering.”

Hvordan ser du private equity-markedet aktuelt i Norden – er det meget omtalte prisforventningsgab mellem køber og sælger indsnævret?

”Private equity markedet fortsætter med at være konkurrencepræget på købssiden. Vi vurderer imidlertid, at Verdane har en god konkurrencemæssig fordel i forhold til en række af vores branchekolleger via dels vores dybe, mangeårige specialisering inden for vores fokusområder, digitalisation og decarbonisation, dels via vores interne Elevate team på mere end 30 personer, som specialiserer sig i at assistere vores porteføljevirksomheder. På valuation-siden har vi over de seneste seks måneder observeret en indsnævring af det tidligere mere udprægede prisforventningsgab mellem køber og sælger.”

Et af de store temaer i 2023 har været, at kapitalfonde på globalt plan har været udfordret i forhold til at exitte investeringer efter de klassiske fem-syv års ejerskab. Det gælder tillige blandt danske fonde, og også Verdane har i Danmark købt et par selskaber tilbage i 2016, Jupiter Bach og Polytech.

Det er vel længe at have disse selskaber i porteføljen – hænger det sammen med et svært exit-marked?

”De to pågældende selskaber er begge underleverandører til vindsektoren. At vi fortsat er ejere af disse to selskaber kan henføres til, at vindsektoren i en periode har været udfordret, og at vi således har søgt at optimere selskabernes vækst og drift. 

Vi har imidlertid fortsat klare, positive langsigtede forventninger til vindsektoren, hvor vi på det seneste har set gode positive signaler i markedet fra nogle af de større spillere. Det ændrer ikke på, at for de to pågældende porteføljevirksomheder, så vil den samlede ejerperiode forventeligt ende med at blive lidt længere end det ellers er gennemsnittet for Verdane.”

Flere typer fonde

Den netop lukkede fond, der nåede over dens mål i kapitalrejsningen med 1,1 mia. euro., hedder Verdane Edda III.

”I de seneste seks måneder har Verdane med succes lukket to fonde over målet, som tilsammen beløber sig til 2,2 milliarder euro, herunder Freya XI-fonden på 1,1 milliarder euro, som blev lukket i september 2023,” hedder det i meddelelsen.

Verdane har tre typer af fonde:

*Freya-fondene foretager både majoritets- og minoritetsmæssige investeringer i såvel enkeltvirksomheder som porteføljer af virksomheder. 

*Edda-fondene kan foretage majoritetsinvesteringer i enkeltvirksomheder.

*Idun-fondene investerer i virksomheder, som falder under Artikel 9-reglerne iht. the European Union’s Financial Disclosure Directive.”.

”For alle tre fonde gælder det, at deres tematiske investeringsfokus er digitalisation og decarbonisation. Verdanes investeringer ligger typisk i niveauet 20-150 mio. euro, men kan i udvalgte tilfælde væsentligt overstige dette interval,” oplyser fonden i en mail til KapitalWatch.



Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også