Mænd er altdominerende i toppen af kapitalfonde i Danmark

Director i kapitalfonden Verdane, Merle Victoria Price, vurderer, at ”der kommer til at gå et lille årti, før vi rigtig får et gennembrud” på de øverste poster i kapitalfondene.
Merle Victoria Price | Foto: Pr/verdane
Merle Victoria Price | Foto: Pr/verdane

Det kan ikke med sikkerhed udelukkes, at der findes en kapitalfond, der opererer i Danmark og har en kvinde som ledende partner eller adm. direktør. Det er dog en kendsgerning, at der i spidsen af de mest fremtrædende kapitalfonde herhjemme ikke findes en eneste kvinde. 

Det viser en gennemgang, som KapitalWatch har lavet (se faktaboks), og spørgsmålet er, om det i sidste ende kan koste kapitalfondenes investorer på afkast. 

Et studie af afkastet i venturefonde fra foreningen Women in VC, indikerer i hvert fald dette. Og director i kapitalfonden Verdane i Danmark, Merle Victoria Price, kan genkende billedet. Hun er også medstifter af foreningen Kvinder i Finans, der arbejder for at fremme kvinders ansættelser og karrieremuligheder i finanssektorens investeringsenheder, herunder M&A.

Har du en overordnet kommentar til, at der ikke findes en eneste ledende partner i de fremtrædende danske kapitalfonde?

”Det er naturligvis ærgerligt, at danske kapitalfonde, ifølge et studie, er langt bagud i forhold til at ansætte kvindelige partnere sammenlignet med resten af Europa. Og det kommer til at tage nogen tid, før det billede ændrer sig.”

Er vi også bagud i danske kapitalfonde i forhold til kapitalfonde i resten af Europa, når det gælder ansættelse af kvinder som ledende partnere?

”Det er mit indtryk.”

Hvorfor tror du, at det er sådan?

”Kultur og forandring er noget, der kommer fra toppen. Så det er vigtigt, at bestyrelserne og de ledende partnere i private equity-selskaberne tager diversitet, inklusion og ligestilling seriøst, ellers kan tingene ikke ændre sig.”

”Vi kan hæfte os positivt ved, at der er sket rigtig meget i forhold til den yngre talentmasse de seneste par år. Så jeg er ret forhåbningsfuld i forhold til, at vi vil se yngre kvinder vokse karrieremæssigt i organisationerne, så vi også i Danmark en dag vil se en kvinde som ledende partner i en kapitalfond.”

Er det noget, som I drøfter internt i kapitalfondsbranchen, at det her ser mærkeligt ud, for det er jo ret iøjnefaldende?

”Det er klart noget, der er fokus på. En af de problemstillinger, der også har været fokus på i branchen, er, at der har været mangel på rollemodeller og generelt svagt kendskab til private equity branchen. Og i forhold til de ansættelser, der finder sted, så kigger man først i sit eget netværk, hvilket for mænds vedkommende typisk er mænd. Det prøver vi at ændre i Kvinder i Finans .”

Er der sket en bevægelse, siden Aktive Ejere selv satte diversitet på dagsordenen for to-tre år siden?

”Vi er i hvert fald i Kvinder i Finans gået fra 9 til 105 medlemmer de seneste fire år, og det er ansatte i kapitalfonde og investeringsbanker i Danmark, så på den måde kan man sige, at der har været en konsekvens af højere fokus på at ansætte kvinder. 

Men det er også meget tydeligt, at det primært er i juniorlag. Og en anden trend er, at de kvinder, der er blevet ansat i mellemlag i branchen, er kvinder, der enten er rekrutteret fra udlandet eller kommer med en alternativ uddannelse. 

Jeg kan forstå, at kapitalfonde gør en indsats for at promovere branchen på CBS?

”Ja for der findes to større projekter, som man arbejder med på tværs af branchen. Det ene er Level20, som er europæisk, hvor man prøver at få 20 pct kvindelige partnere i private equity. Og så har vi også i Danmark syv kapitalfonde, der de seneste to-tre år årligt tager ud på universiteter og holder Private Equity Female Academy, hvor vi introducerer 20 studerende til det, vi laver.”

Giver det bonus?

”Vi kan se, at kombinationen af Private Equity Female Academy og et mentorprogram i Kvinder i Finans afføder lidt flere ansøgninger af kvindelige kandidater, og de kvinder, der har deltaget i programmet, har tendens til at blive ansat i branchen i Danmark eller internationalt.”

Tror du, der skal ske et generationsskifte i bestyrelserne i kapitalfondene, før der sker et gennembrud på de øverste poster?

”Jeg tror, der kommer til at gå et lille årti, før vi rigtig får et gennembrud.”

Er det, fordi du tror, at der skal ske det generationsskifte?

”Jeg tror også, at det hænger sammen med, at fordi man har været så længe om at få kvinder ind i branchen, så tager det tid, før man får den erfaring, der skal til. Så man er klar til at blive partner eller ledende partner.”

Er det et problem i forhold til kapitalfondes investeringer i virksomheder, at det er en mandedrevet verden. Der er jo en målsætning i mange virksomheder om at skabe mere diversitet i ledelse og bestyrelser, og så har du majoritetsejeren, der er mandsdomineret?

”Den ene del af svaret er, at kvinder har indflydelse på 85 procent af det samlede forbrug, og selv om teknologien berører os alle lige meget, kan jeg ikke forstå, at man i kapitalfondsbranchen forventer at lave gode investeringer i alt fra beauty brands til softwareselskaber uden at have nogle i investeringsteamet eller investeringskomitéen, der har en optimal forståelse for slutkunderejsen uanset om det er B2B eller B2C.

Den anden del er, at mange kapitalfonde har stor fokus på diversitet i deres bestyrelser og ledelsesteam i porteføljeselskaber, og det tror jeg, at de kan lykkes med en del hurtigere end internt. I praksis så betyder det at ændre diversitet i porteføljeselskaber ikke en ændring af den kultur, som de selv arbejder i hver dag, så det er måske mindre farligt.”

Så fondene arbejder på diversitet i porteføljeselskaberne, men det i sig selv ændrer ikke på noget på hjemmebanen?

”Det er i hvert fald noget, der kommer til at tage længere tid på hjemmebanen end i porteføljeselskaberne.”

Føler du, at der er et pres på ledende partnere og bestyrelser i kapitalfonde for, at nu skal der ske noget?

”Der, hvor jeg har hørt, at der er et pres, er fra kapitalfondenes investorer. Der tror jeg, at man har set en tendens de seneste år; at diversitet i fondene er en del af investorers due dilligence. Og det er klart, at det er en negativ eller en stopper for kapitalfondene, hvis de ikke kan vise fremskridt på dette område.

Jeg læste et studie for nyligt, hvor man havde analyseret performance på tværs i en række fonde, og der viste det sig, at en 10 procentpoints forøgelse af kvinder i investeringsteamet medfører en 1,3 procentpoints stigning i IRR, altså det investeringsafkast, vi måler efter, samtidig med, at volitaliteten af fondens afkast er mindre.” 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også