Grøn bølge i danske selskaber: Investorer presser på

Ifølge Watch Mediers Direktørpanel investeres der bredt i løsninger til reduktion af danske virksomheders CO2-udledning. De er også under voksende pres fra investorer, som kræver omstillinger.
"Vi skal smøge ærmerne op og fortsætte vores aktive ejerskab over for vores porteføljeselskaber," understreger Søren Kolbye Sørensen, adm. direktør i Pensionskassen for Akademikere, P+. | Foto: PR/P+
"Vi skal smøge ærmerne op og fortsætte vores aktive ejerskab over for vores porteføljeselskaber," understreger Søren Kolbye Sørensen, adm. direktør i Pensionskassen for Akademikere, P+. | Foto: PR/P+

De fleste danske virksomheder arbejder efterhånden på at nedbringe deres udledning af CO2, og mange gør det ved at investere i ny teknologi. 

Investeringerne spænder over en bred vifte af energibesparende teknologier og klimavenlige projekter. Men de færreste virksomhedsledere tror, at Danmark når de fastsatte klimamål.

Det er det overordnede budskab fra 92 direktører fra danske virksomheder i Watch Mediers Direktørpanel. Virksomhederne opererer inden for en række forskellige brancher.

92 pct. af de adspurgte direktører svarer, at de arbejder på at nedbringe virksomhedens CO2-udledning, mens syv pct. svarer nej til spørgsmålet. 

Når direktørerne bliver spurgt ind til, hvor meget de regner med at kunne nedbringe udledningen, svarer en ud af fem, 21 pct., at det ved de ikke. Andre vover at være lidt mere konkrete:

• 27 pct. svarer, at de regner med en reduktion på 0-5 pct.

• 38 pct. forventer en reduktion på 6-10 pct.

• 10 pct. forventer en reduktion på 11-20 pct.

• 4 pct. tror på en reduktion på over 20 pct.

Det er i sagens natur relativt få besvarelser at konkludere på i forhold til et samlet dansk erhvervsliv, hvor nogle virksomheder er underlagt flere krav end andre. 

Sådan agerer virksomheder

Men signalværdien er klar nok, og virksomhedernes svar på, hvor og hvordan de sætter ind, afslører mange veje til mindre udledning. 

Godt to ud af tre gør det ved at investere i ny teknologi, og blandt de mest fremtrædende energibesparende projekter er udskiftning til elbiler, investeringer i varmepumper, solenergi og en øget monitorering af energiforbrug.

Selv om der ikke er et direkte lovkrav til alle virksomheder om at nedbringe CO2-udledningen, er direktører under et pres fra mange interessenter; deres større kunder, investorer, banker og medarbejdere for at nævne nogle.

Senest har Pensionskassen for Akademikere, P+, offentliggjort, at den allerede har nået sit 2025-mål om en reduktion af CO2-aftrykket fra selskabets investeringsportefølje med 30 pct. Samtidig hæves CO2-målsætningen til 45 pct. i 2025 og suppleres med et nyt mål om 65 pct.-reduktion i 2030.

Søren Kolbye Sørensen, adm. direktør i P+, forklarer udviklingen med en bredspektret indsats, der har bestået af både aktivt ejerskab, fravalg, energirenoveringer og justeringer i porteføljen.

Pres på porteføljeselskaber

”Det seneste år har vi haft særligt fokus på de største CO2-udledere i vores portefølje, hvor vi har ført aktivt ejerskab med henblik på at understøtte, at deres klimaambitioner faktisk bliver til klimahandlinger. Og en væsentlig del af årsagen til, at vi nu har nået vores klimamål, er netop, at de selskaber, vi investerer i, har reduceret deres CO2-udledning,” siger Søren Kolbye Sørensen.

Han understreger, at de fremtidige reduktioner i endnu højere grad skal findes i de virksomheder, pensionsselskabet investerer i.

”Vi mener, at vores nye målsætninger for 2025 og 2030 er både ambitiøse og realistiske. Mange af de lavthængende frugter er ved at være høstet. Blandt andet i form af fravalg af fossile selskaber, som man selvfølgelig kun kan sælge én gang. Det betyder, at reduktionerne i endnu højere grad skal findes i form af omstillinger ude i de selskaber, vi investerer i. Så vi skal smøge ærmerne op og fortsætte vores aktive ejerskab over for vores porteføljeselskaber,” understreger Søren Kolbye Sørensen.

Sideløbende vil P+ arbejde for standardiserede måle- og beregningsmetoder og for at styrke kvaliteten af klimadata fra sine porteføljeselskaber, så der sikres et opdateret og solidt datagrundlag.

Tunge investorer er blevet langt mere aktive med at kræve bedre adfærd hos virksomhederne. Og større fokus på ansvarlighed overalt i samfundet har tvunget pensionskasserne til at tage skarpere standpunkter inden for klima og sociale forhold.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også