Dansk energikoncern hyrer amerikansk storbank i salgsproces

Kapitalfondsejede Nature Energy har allieret sig med et amerikansk finanshus for at teste interessen blandt potentielle investorer for den danske biogaskoncern. Det sker på et tidspunkt, hvor interessen for biogas er massiv efter Ruslands invasion i Ukraine.
Nature Energy har markante internationale ekspansionsplaner med en strategi om at investere 35 mia. kr. frem mod 2030 i nye storskala-anlæg i Europa og Nordamerika. | Foto: NatureEnergyPR
Nature Energy har markante internationale ekspansionsplaner med en strategi om at investere 35 mia. kr. frem mod 2030 i nye storskala-anlæg i Europa og Nordamerika. | Foto: NatureEnergyPR

Danmarks største biogaskoncern Nature Energy har hyret den amerikanske storbank JP Morgan som finansiel rådgiver i en proces, der skal teste interessen blandt potentielle købere af koncernen.

Det erfarer KapitalWatch og søstermediet AgriWatch fra kilder, der vurderer, at en handel med den danske producent af biogas kan have en værdi på et tocifret milliardbeløb.

Tilbage i januar i år kunne de to medier løfte sløret for en kommende salgsproces, og at ejerne af biogaskoncernen siden 2018, den britiske hedgefond Pioneer Point Partners, den amerikanske kapitalfond Davidson Kempner og danske Sampension, havde taget de første indledende skridt og dialoger med potentielle købere.

Kæmpe potentiale

Siden er interessen for grøn biogas som grøn energikilde og som erstatning for russisk gas tiltaget med stor styrke efter Ruslands invasion af Ukraine.

Og potentialet anslås at være betydeligt. Brancheorganisationen Biogas Danmark har vurderet, at Danmark kan have 100 pct. grønt gas i det danske gasnet i 2027-2028 ved en fremrykning af statens tilskudspuljer. En sådan plan vil i givet fald udløse en årlig offentlig milliardstøtte til produktion af biogas

Med andre ord synes værdien af Nature Energy i hvert fald ikke at være blevet mindre de seneste måneder, hvor krigen i Ukraine har udløst en omfattende energikrise med tårnhøje priser på olie- og gas og internationale diskussioner om at reducere og eliminere afhængigheden af russisk gas og olie.

Nature Energy driver i dag 11 anlæg i Danmark. Imidlertid har koncernen markante internationale ekspansionsplaner med en strategi om at investere 35 mia. kr. frem mod 2030 i nye storskala-anlæg i Europa og Nordamerika, ligesom udsigterne til flere mia. kr. i yderligere offentlige støtteprogrammer i Danmark og andre steder kan løfte værdien af Nature Energy betydeligt.

Tidligere på ugen kom det frem, at Nature Energy har indgået en ny aftale med de landmænd, der leverer gylle og anden biomasse til selskabets anlæg. Det skete efter en årelang strid om vilkårene for leverancerne, og aftalen er af afgørende karakter for Nature Energy, der nu har ryddet en af de store barrierer for et eventuelt salg af vejen.

Nature Energy har ti nye anlæg i pipelinen i Danmark, mens selskabet forventer at tage første spadestik til nye anlæg i både Frankrig, Holland og USA i løbet af indeværende år.

Konsortium af investorer

Iagttagere vurderer over for AgriWatch og KapitalWatch, at et konsortium af investorer ligner det mest sandsynlige scenarie ved et helt eller delvis ejerskifte i biogaskoncernen. Også danske pensionskasser har tidligere vist interesse for biogas.

Sampension købte en ejerandel på 20 pct. i Nature Energy i 2018, og Industriens Pension investerede for få måneder siden et trecifret millionbeløb i Danmarks næststørste biogasvirksomhed Bigadan i Skanderborg.

Bestyrelsesformand i Nature Energy, Jesper Lok, afviste tilbage i januar i år, at der var konkrete forhandlinger om et salg af koncernen, som har hovedkontor i Odense.

”Der er en stor og tiltagende interesse for de grønne energikilder, og derfor også for Nature Energy. Også for biogassen, hvor Danmark har været pioner og er med i front. Vi har af samme grund fået en del henvendelser de seneste år,” lød det fra Jesper Lok.

Interesse for Nature Energy

Han tiltrådte som bestyrelsesformand i Nature Energy i september sidste år, hvor han erstattede landbrugets mangeårige topfigur Peter Gæmelke.

Jesper Lok har en mangeårig fortid i Mærsk-koncernen og er tidligere adm. direktør i DSB.

”Det er klart, at interessen for bæredygtige løsninger aldrig har været større, og også derfor er Nature Energy en interessant virksomhed. Som en af verdens førende biogasproducenter har Nature Energy bidraget betydeligt til, at Danmark har et af verdens mest bæredygtige gasnet. Det gør os selvfølgelig til en interessant partner for mange interessenter inklusiv regeringer, virksomheder og investorer. Men på trods af det, så har vi ikke aktuelle salgsdialoger,” sagde Jesper Lok til KapitalWatch og AgriWatch.

Også det internationale nyhedsbureau Bloomberg noterede forleden, at Nature Energy arbejder sammen med en finansiel rådgiver med henblik på at teste interessen blandt potentielle købere. Ifølge Bloomberg kan et totalt salg af biogaskoncernen ramme et niveau på to mia. dollars, mens Nature Energy formentlig vil møde interesse fra potentielle investorer i infrastruktur og større energivirksomheder.

Strategisk rådgiver

Nature Energy hentede for nylig Lars Kaspersen ind som strategisk kommunikationsrådgiver. Han kom fra en stilling som kommunikationschef i Tivoli. Han har tidligere bl.a. været strategisk rådgiver i Danske Spil, direktør for kommunikation & branding i DSB og kommunikationsdirektør i PostDanmark.

Jesper Lok har ikke besvaret en henvendelse fra AgriWatch og KapitalWatch, mens JP Morgan meddeler, at man ingen kommentater har.

Investorer kredser om kapitalfondsejede danske Nature Energy – kan udløse salg for tocifret milliardbeløb

Kapitalfondsejede Nature Energy vil gerne give den mere gas

Biogas er brandvarmt for investorer – men bondeoprør spøger

Industriens Pension investerer stort trecifret millionbeløb i dansk biogaskoncern

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også