Kapitalfondsejede Nature Energy vil gerne give den mere gas
I flere af vinduerne til Nature Energys hovedkontor i Odense hænger slogans, som der vel sjældent har kunnet findes så stor tilslutning til som nu. ”Bare giv den gas,” lyder beskeden, som møder de besøgende hos den danske biogaskæmpe.
Netop muligheden for at gasse op for alle de forsyninger, som ikke kan linkes til Rusland og dermed invasionen af Ukraine, synes at være et fokusområde over hele Vesten i disse dage. I sidste uge fremlagde EU-Kommissionen eksempelvis en plan for, hvordan biogasproduktionen i Europa kan fordobles frem mod 2030, så den når 35 mia. kubikmeter om året.
Hos Nature Energy mærker de da også til, at de som repræsentanter for et alternativ til den russiske naturgas bliver mødt med øget bevågenhed lige nu. Det fortalte selskabets adm. direktør, Ole Hvelplund, da EnergiWatch mandag besøgte virksomheden:
”Der er mere interesse omkring vores gas lige nu, fordi det jo både er noget, der giver forsyningssikkerhed og så også er lokalt produceret. Det er lige præcis den gas, vi gerne vil have, i stedet for russisk gas. Derfor er man begyndt at kigge på, hvordan man kan producere mere af den grønne gas. Så der er stor fokus på det her,” sagde han.
En sikkerhedsventil
EnergiWatch var forbi anlægget i forbindelse med, at både Kronprins Frederik og den danske klima-, energi- og forsyningsminister, Dan Jørgensen (S), var på virksomhedsvisit hos selskabet i Odense.
Klimaministeren fastslog ved den lejlighed, at der fra regeringens side bliver arbejdet for at undersøge, om det er muligt at øge produktionen af biogas allerede nu. Det sker ikke mindst med krigen i Ukraine in mente.
”Det kan blive ganske, ganske vigtigt (hvis vi kan det, red.). Både på baggrund af de stigende naturgaspriser, vi har oplevet. For der er biogassen jo et rigtig godt alternativ, som kan være med til at holde priserne nede. Og så er det selvfølgelig CO2-neutralt, hvilket også er rigtig godt for vores reduktionsmål,” sagde ministeren til EnergiWatch.
”Men det er også klart, at den situation, som vi jo også må forberede os på, hvor der måtte blive lukket for gassen fra Rusland fra enten Vesten eller Ruslands side, vil skabe en meget, meget massiv efterspørgsel på alternativer som f.eks. biogas,” fortsatte han.

Rum for mindre forøgelse
Det budskab var Ole Hvelplund helt enig i. Direktøren hæftede sig ved, at det på den lange bane sagtens kan lade sig gøre. Her handler det egentlig bare om at få bygget en masse nye anlæg. Dem har Nature Energy f.eks. ti af i pipelinen i Danmark, mens selskabet forventer at lave første spadestik til nye anlæg i både Frankrig, Holland og USA i løbet af indeværende år.
Men på den korte bane er der knap så mange håndtag at trække i, fastslog Ole Hvelplund:
”Vi kan godt lave lidt mere, men der er nogle begrænsninger på de investeringer, som vi har på de forskellige anlæg. Der er nogle ting, vi skal have justeret på. Der er også noget med størrelsen på de rør, som kommer ind til anlæggene, der kan være en begrænsende faktor. Så der er nogle ting, vi skal have kigget på for at få produceret meget mere gas inden for et år,” lød det fra biogaschefen.
I dag tegner biogassen sig for en fjerdedel af den danske gasproduktion, mens andelen ifølge fremskrivninger ventes at udgøre omkring en tredjedel næste år.
Ser på muligheder for de næste måneder
Dan Jørgensen bemærkede i et skriftligt ministersvar fredag, at den årsnorm, som biogasanlæggene på de lukkede støtteordninger er blevet tildelt, ikke er fuldt udnyttet på nuværende tidspunkt. I december lå denne således på 81 pct. Det vil sige, at der hos flere producenter kan være mulighed for at øge produktionen, hvis anlæggene ellers kan holde til det.
”Vi ser på, hvordan vi kan udnytte den kapacitet, der allerede er, bedre, men selvfølgelig også hvordan vi kan udvide kapaciteten – også på den korte bane,” sagde Dan Jørgensen, da han mandag blev forholdt muligheden.
”Det er nødvendigt at se på, hvad vi kan gøre inden for de næste måneder. Der er nogle forskellige muligheder, som jeg ikke kan gå for meget i detaljer med lige nu, fordi vi analyserer på livet løs sammen med Energistyrelsen, ligesom jeg selvfølgelig diskuterer det med Folketingets partier,” sagde ministeren også.
Salg af Nature Energy?
Nature Energy er Danmarks suverænt største producent af biogas. Koncernen, som har 11 større anlæg i Danmark, står for godt en tredjedel af den danske biogasproduktion.
Frem mod 2030 har virksomheden planer om at investere 35 mia. kr. i storskalaanlæg i både Europa og Nordamerika.
Også i anden sammenhæng påkalder Nature Energy sig interesse.
Som tidligere omtalt på kapitalWatch og søstermediet AgriWatch undersøger koncernen med to internationale kapitalfonde og pensionsselskabet Sampension i ejerkredsen mulighederne for et salg.
Ifølge kilder har ejerkredsen sat gang i en indledende dialog med potentielle og interesserede købere. En kommende transaktion med Nature Energy vil have en værdi på et tocifret milliardbeløb.
De to kapitalfonde, britiske Pioneer Point Partners og amerikanske Davidson Kempner, købte i 2018 gennem et irsk selskab majoriteten i Nature Energy, mens Sampension også trådte ind som medaktionær med 20 pct. af biogaskoncernen.
Ole Hvelplund havde mandag ingen kommentar til en igangværende salgsproces.
(Denne artikel er leveret af vores søstermedie EnergiWatch.)
Biogas er brandvarmt for investorer – men bondeoprør spøger
Klimaminister ser muligheder for mere biogas - grønne organisationer bakker op
Energikrise: Minister i kamp mod gassen forsvarer ny gasledning
Energiselskaber: Udfasning af russisk gas i EU er nødvendigt