Industriens Pension: Flere direkte investeringer skal barbere store omkostninger til kapitalfonde

Gennem en årrække har milliardinvestoren Industriens Pension hentet store besparelser på at investere ved siden af infrastruktur- og ejendomsfonde. Nu skruer pensionskassen op for samme praksis med kapitalfonde.
Foto: PR/Industriens Pension
Foto: PR/Industriens Pension

Industriens Pension, der aktuelt har omkring 23 mia. kr. placeret i internationale kapitalfonde, vil skrue op for flere direkte co-investeringer som et voksende alternativ til direkte investeringer i fondene.

Det sker med henblik på at reducere omkostningerne ved investeringer i kapitalfondene, der ifølge Jan Østergaard, underdirektør og chef for unoterede investeringer i Industriens Pension, er høje i form af management fees og afkastdeling gennem den såkaldte carried interest og på baggrund af særdeles gode erfaringer med at nedbringe udgifterne gennem en årrække ved at investere på tilsvarende måde i de specialiserede infrastruktur- og ejendomsfonde.

I praksis betyder co-investeringer, at der investeres i nogle af de samme underliggende selskaber, som fondene investerer i. Bare ved siden af fondene med direkte ejerandele i virksomheder, som også sælges samtidig med, at fondene exit'er.

Ambitiøst mål

"Co-investeringer vil du meget ofte kunne forhandle dig frem til uden at skulle betale management fee og carry. Vi begyndte at gøre det så småt allerede for 10 år siden og i større skala for 7-8 år siden på vores infrastruktur- og ejendomsfonde. Og vi satte os det ret ambitiøse mål, at vi ville co-investere halvdelen af de samlede investeringer i de to aktivklasser."

"Og det er lykkedes faktisk at komme op på 50 pct. i andel. Også i kraft af nogle gode, historiske relationer med fondene. Det betyder, at du relativt hurtigt kan se på dine omkostningstal, at du får meget lavere omkostninger. Kan du fastholde en 50 pct. andel, og det har vi gjort lige siden, kan du se ret præcist dine omkostninger blive halveret i løbet af få år, fordi vi får halvdelen af det til nul," siger Jan Østergaard, der kalder det en kæmpe succes, at Industriens Pension gennem co-investeringer i infrastruktur- og ejendomsfonde har sparet millioner af omkostningskroner.

Pensionskassen har historisk været mere tilbageholdende i forhold til private equity, fordi det typisk er mindre investeringer i de enkelte fonde, der investeres i. Samtidig er det administrativt tungere, ligesom der heller ikke har været de samme muligheder. Bl.a. er der klausuler i aftaler med kapitalfondene, der betyder, at enkelte investorer ikke må favoriseres.

Begynder nu

"Men det begynder vi med nu. Vi når ikke op på 50 pct. inden for private equity, men vi tror, vi kan komme op på en andel, hvor vi kan se det på vores samlede omkostningstal," understreger Jan Østergaard.

Industriens Pension er langt fra de eneste, der i stigende grad co-investere for at nedbringe sine omkostningerne til fondene. Det bliver mere og mere udbredt, men det kræver ifølge Jan Østergaard en vis størrelse som investor at gøre det.

"Vi skeler selvfølgelig også til andre investorer, og vi er nu også nået dertil, hvor vi finder, at det er umagen værd også på private equity i forhold til, hvor meget der kan spares."

Og et krav om co-investeringer bliver generelt modtaget seriøst, påpeger han:

"En fond med en 20-årig track record, der har leveret strålende afkast i hver eneste fond, skal nok få de investorer, de har behov for, uanset om man får muligheder for co-investeringer eller ej," siger Jan Østergaard, der også mener, at det giver fondene nogle muligheder.

"Det åbner alt andet lige muligheder for at kigge på lidt større aktiver, når der står co-investorer som os på sidelinjen, og som er klar til at tage nogle andele."

Milepæl

Industriens Pension passerede ved udgangen af første kvartal i år en milepæl, da de samlede investeringsaktiver nåede over 200 mia. kr., nærmere bestem 204 mia. kr., eller pænt over det dobbelte end for 10 år siden.

30 pct. eller omkring 60 mia. kr er investeret i unoterede aktiver, virksomheder, infrastruktur og ejendomme. Den største enkeltgruppe er private equity, kapitalfonde, med omkring 23 mia. kr., mens investeringer i infrastruktur som bl.a. det voksen energiområde udgør ca. 17 mia. kr.

På tværs af de forskellige aktivklasser investerer Industriens Pension i dag i op til 350 fonde. Bl.a. et resultat af, at pensionskassen var blandt de første til at investere gennem infrastrukturfonde.

Topchef: Industriens Pension går målrettet efter flere direkte investeringer

Historisk milliardaftale kan skabe nyt Ørsted med solceller 

Pensionsselskab skyder rekordstort milliardbeløb i dansk solcelle-eventyr

Pensionsselskabers unoterede investeringer er vokset med en tredjedel på to år 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også