Kapitalfond skruer op for investeringsblusset - går efter portefølje på 10-12 firmaer

Den Sociale Kapitalfond Invest arbejder med to bundlinjer. Økonomisk vækst er stadig i centrum, men dokumenterbare sociale resultater vægter også højt for kapitalfonden, som oplever stigende interesse fra både virksomheder og investorer.
Ifølge Lars Jannick Johansen, stifter og ledende partner i Den Sociale Kapitalfond Invest, starter fonden det nye år med en stærk pipeline. | Foto: Den Sociale Kapitalfond / PR
Ifølge Lars Jannick Johansen, stifter og ledende partner i Den Sociale Kapitalfond Invest, starter fonden det nye år med en stærk pipeline. | Foto: Den Sociale Kapitalfond / PR

Den Sociale Kapitalfond er helt ligesom alle andre kapitalfonde – og så alligevel ikke.

Fondens investeringsgren, Den Sociale Kapitalfond Invest, skyder nemlig penge i danske virksomheder med en social ansvarlig slagside.

Social ansvarlighed skal således være en del af en virksomheds DNA, før fonden vil investere i den.

Det fortæller Lars Jannick Johansen, stifter og ledende partner i Den Sociale Kapitalfond Invest.

"Vi laver direkte investeringer i virksomheder, som er gode på den traditionelle økonomiske bundlinje og har potentiale på en anden bundlinje, der omhandler virksomhedernes sociale effekt," siger han og forklarer, at de to langt hen ad vejen hænger sammen:

"Uden god forretning er der ingen god ansvarlighed. Forretningen er fundamentet for at kunne tage det sociale ansvar. Derfor kigger vi efter virksomheder, hvor social ansvarlighed understøtter det kommercielle."

Skal være dokumenterbart

I praksis skal det gerne udmønte sig i målbare resultater: risikojusterede afkast til investorerne, samt dokumenterbare sociale effekter, primært til gavn for udsatte mennesker i Danmark og resten af Norden.

Man må dog ikke tage fejl af det almennyttige aspekt.

Nok skal virksomhedens arbejde, eller generelle virke, have en positiv social effekt, men det må ikke være på bekostning af virksomhedens vækstpotentiale.

Tværtimod, siger Lars Jannick Johansen.

"Vores overordnede strategi er at investere i oversete potentialer. For eksempel i virksomheder, vi kan hjælpe med at ompositionere sig, så omverdenen får øje på de værdier, de har, men som de måske ikke udstiller tydeligt nok," siger han.

Udspringer af pilotprojekt

Den Sociale Kapitalfond blev etableret i 2011. Investeringsgrenen, med tilnavnet 'Invest', udspringer af et pilotprojekt, fonden dengang startede i samarbejde med Trygfonden.

Trygfonden donerede i første omgang 25 mio. kr., der skulle gå til at afprøve området for impact-investeringer i Danmark.

På daværende tidspunkt var begrebet impact-investeringer ikke så udbredt herhjemme, fortæller Lars Jannick Johansen, så man nøjedes med at kalde det 'sociale investeringer.' Men princippet er det samme.

I stedet for at tjene penge på klassisk kapitalforvaltning, for derefter at tage en del af fortjenesten og donere den til et socialt projekt, skulle den nyoprettede fond investere direkte i virksomheder, som gør noget særligt godt på det sociale område, og gennem vækst i disse opnå et højere socialt afkast per krone.

Spørgsmålet var, om det kunne lade sig gøre på en bæredygtig måde.

Det viste sig hurtigt at være tilfældet.

Aftalen med Trygfonden var, at al afkast, der måtte komme, skulle geninvesteres i nye selskaber. Derfor lever denne første fond, en såkaldt evergreen-fond, stadig og fungerer i dag som et laboratorium for Den Sociale Kapitalfond.

"Her har vi mandat til at afprøve forskellige typer virksomheder og værktøjer, for at se hvilke der virker – og ikke virker," siger Lars Jannick Johansen.

Trygfonden er stadig tilknyttet, men Den Sociale Kapitalfond samarbejder også med andre almennyttige fonde. Målet med laboratoriet er i sidste ende at kunne etablere flere fonde baseret på erfaringer herfra.

Det var netop tilfældet med Den Sociale Kapitalfond Invest, som i modsætning til pilotprojektet skal levere afkast til investorerne bag.

Lille fond med mange investorer

Den Sociale Kapitalfond Invest havde 'final closing' i slutningen af 2018 og har fået tilslutning fra en række "fremtrædende professionelle investorer," som fonden selv beskriver dem.

Listen af investorer er forholdsvis lang og inkluderer blandt andre Novo Nordisk Fonden, Færchfonden og Vækstfonden.

"Vi har relativt mange investorer med, i forhold til hvor lille en fond vi er. Det handler om, at vi er blevet set som en spændende måde at afprøve det her område på," siger Lars Jannick Johansen.

Investorerne har i alt skudt 289 mio. kr. i fonden.

Ifølge Lars Jannick Johansen går fonden efter at samle en portefølje bestående af 10-12 virksomheder, som gerne skal være i hus inden udgangen af 2022.

Det er indtil nu blevet til fire investeringer, heraf to i løbet af det forgangne år.

Fonden kigger typisk på investeringer i spændet 10-50 mio. kr. Lykkes det at lave tre-fire nye investeringer i 2021, har det været et godt år, siger Lars Jannick Johansen.

"Vi starter 2021 med en stærk pipeline og oplever lige nu et meget positivt dealflow. Derfor forventer vi også at øge investeringstakten. Og jeg tror, vi når vores mål," siger han og tilføjer:

"Markedet skulle i starten fange, hvem vi er, ligesom vi skulle spidse pennen og blive bedre til at fortælle, hvad vi tilbyder. Og det er vi blevet. Samtidig er det, vi arbejder med, kommet mere på dagsordenen, og vi oplever derfor, at interessen for os er blevet større."

Familiekontorer lægger milliardbeløb i danske fonde

Trods coronatæsk holder Maj Invest fast i strategi: Åbner ny milliardfond i 2021 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også