Formuen vokser eksplosivt: Nu vil han forandre verden

Jacob Jelsing, der står bag det nu børsnoterede Gubra, har en plan for sin formue i sit holdingselskab, hvis navn indikerer, hvilken vej vinden blæser: Change Ventures A/S. Aktiekurs til vejrs i år.
Jacob Jelsing var medstifter af Gubra | Foto: Thomas Muus / Gubra / Pr
Jacob Jelsing var medstifter af Gubra | Foto: Thomas Muus / Gubra / Pr
AF HENRIK TÜCHSEN

Hans egenkapital rundede sidste år 700 mio. kr., og de penge skal ud at arbejde – men ikke med hvad som helst. Den 50-årige stifter af life science-selskabet Gubra, Jacob Jelsing, vil forandre verden og et stykke ad vejen også det venturemiljø, som han selv er en del af.

Det har han for nylig givet udtryk for i et interview med KapitalWatch, og det netop offentliggjorte regnskab for 2023 i hans holdingselskab, kaldet Change Ventures, afslører, hvor meget han har at gøre godt med.

Jelsings formue kom for alvor til udtryk med børsnoteringen af Gubra i 2023, og egenkapitalen voksede fra 79,2 mio. kr. i 2022 til 711 mio. kr. i 2023. 

Gubra er et biotek- og kontraktforskningsselskab, med fokus på bl.a. fedmeområdet. der blev børsnoteret i marts 2023. Siden noteringen er aktiekursen steget eksplosivt; en udvikling, der er fortsat i 2024. Noteringskursen var 110 kr., og i dag er den steget til knap 330 kr. I 2024 er aktiekursen steget over 160 pct., så om alt går vel vil værdien af formuen efter dette regnskabsår kunne tælles i milliarder. 

Et guldæg

Nyhedsbureauet MarketWire skrev i denne uge, at temabaseret aktieinvestering, i dette tilfælde i selskaber med fokus på svær overvægt, har været en god forretning det seneste år ifølge data fra Bloomberg Intelligence. Og særligt Gubra har skilt sig positivt ud, viser opgørelsen.

Gubra er alene steget med 247 pct. i opgørelsen. Helt overordnet er det ikke mindst selskaber, der fokuserer på at udvikle medicinske behandlinger af svær overvægt, som har vundet frem. Den undergruppe er steget 31 pct. i perioden, 

Jacob Jelsing ejer fortsat godt 30 pct. af Gubra, og kapitalandele i associerede virksomheder udgjorde ved årets afslutning 625, 3 mio. kr., mens værdipapirbeholdningen var på 80,5 mio. kr.

Indtægter fra netop kapitalandele i associerede virksomheder bidrog med 35,8 mio. kr. til bundlinjen på knap 41 mio. kr. 

En mand, der vil forandre

Jelsing gik i forbindelse med sin 50års fødselsdag i februar i år offensiven på LinkedIn og lagde kursen for, hvordan han vil bruge sine penge:

”For nylig omdøbte jeg mit holdingselskab til Change Ventures med et ønske om at hjælpe og assistere de mange ildsjæle, firmaer og organisationer, der arbejder for en bedre fremtid. For mig er det tid til forandring mod en bæredygtig planet og et sundere samfund, hvor rigdom ikke kun måles i økonomisk velstand. En forandring, der kræver personlige valg og en vilje til at reducere de negative konsekvenser af vores livsstil.”

Da KapitalWatch bad ham uddybe de udsagn lod han også forstå, at han også ønsker at gøre sit til at forandre venturemiljøet. 

Han ” er ikke så meget for grådighed, og jeg er ikke for meget for den her tendens til, at der skal være en kæmpe return of investment inden for få år. Så jeg vil gerne prøve at arbejde med en lidt mere holistisk forståelse af venturekapital, så det ikke kun handler om penge.”

Change Ventures har bl.a. investeret i New Loop ApS, som laver plantebaserede alternativer til engangsemballage, brugt i blandt andet kaffebarer, A:gain, der opererer inden for genbrugsbyggematerialer, og Planetary Impact Ventures, hvor han er bestyrelsesformand. Med fondens egne ord er det ”evergreen venturekapital. Til grundlæggere og virksomheder, der sigter mod at regenerere planeten.” Udtrykket evergreen dækker over, at fonden ikke som en traditionel venturefond har en fast slutdato, hvor investorerne kan indløse deres andele med jævne mellemrum. 

Planen er at øge kapitalen i Planetary Impact Ventures fra 100 mio. kr. til 200 mio. kr. i 2025, aktuelt er den i færd med at rejse de første 30 mio. kr.

Han har personligt for nyligt investeret i startuppen Searine, der holder til på Risø. Her arbejder firmaet på at udvikle fremtidens el- og batteridrevne motorer til fritidsbåde.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også