Mangemillionær i ny investorrolle efter børs-bingo

Jacob Jelsing, der har skabt en stor formue efter børsnoteringen af livsværket Gubra i 2023, har ikke noget imod profit, men tager afstand fra grådighed. Han vil forsøge at forandre venturemiljøet.
Jacob Jelsing, investor og medstifter af Gubra. | Foto: Gubra / Pr / Thomas Muus
Jacob Jelsing, investor og medstifter af Gubra. | Foto: Gubra / Pr / Thomas Muus

Efter en kapitalindsprøjtning på flere hundrede millioner kroner i forbindelse med sidste års børsnotering af life science-selskabet Gubra er medstifter Jacob Jelsing klar til at gå helt nye veje. Han vil via sit holdningselskab investere i mindre danske, grønne firmaer, der kan være med til at forandre verden.

”For nylig omdøbte jeg mit holdingselskab til Change Ventures med et ønske om at hjælpe og assistere de mange ildsjæle, firmaer og organisationer som arbejder for en bedre fremtid. For mig, er det tid til forandring mod en bæredygtig planet og et sundere samfund, hvor rigdom ikke kun måles i økonomisk velstand. En forandring der kræver personlige valg og en vilje til at reducere de negative konsekvenser af vores livsstil.”

Sådan skrev han i februar i år på sin Linkedin-profil i forbindelse med sin 50års fødselsdag og tilføjede, at han ”tager hul på et nyt mere modent og modigt årti.”

Du skriver på Linkedin, at du har omdøbt dit holdingselskab til Change Ventures. Hvorfor det

”Det har jeg, fordi jeg gerne vil have, at det skulle repræsentere mig og det, som jeg gerne vil med den formue, jeg har i mit holdingselskab. Og det er, som navnet indikerer, at arbejde på en mere bæredygtig forandring af vores samfund og prøve at forandre venturemiljøet. Prøve at tænke venturekapital på en lidt anden måde,” siger Jacob Jelsing til KapitalWatch og tilføjer, at han ”ikke har noget imod profit.”

”Men jeg er ikke så meget for grådighed, og jeg er ikke for meget for den her tendens til, at der skal være en kæmpe return of investment inden for få år. Så jeg vil gerne prøve at arbejde med en lidt mere holistisk forståelse af venturekapital, så det ikke kun handler om penge.”

Du ønsker, at investeringer og ventureinvesteringer ikke skal handle så meget om hurtig profit og grådighed. Er det ikke nemt at sige, når man har sit på det tørre med en stor formue?

”Det synes jeg ikke. Min formue er baseret på Gubras organiske vækst siden 2008. Vi har ikke modtaget investorkapital før vores IPO sidste år. Indtil da har vi geninvesteret næsten hver en krone i firmaet og desuden doneret 10 pct. til den grønne agenda. Så jeg synes egentligt - modsat det du indikerer - at jeg netop ikke har været grådig og vist stor tålmodighed.”

Gubra er et biotek- og kontraktforskningsselskab, der blev børsnoteret i marts 2023 og har en markedsværdi på cirka fire milliarder kroner. Jelsing har stadig mere end 25 pct. af aktierne.

Et trecifret millionbeløb

I sit nu omdøbte holdingselskab, Change Ventures, havde han ved udgangen af 2022 knap 80 mio. kr. i egenkapital, fremgår det af det senest offentliggjorte regnskab. Det beløb skal med tiden vokse til et trecifret millionbeløb.

Change Ventures er ikke en klassisk venturefond med en begrænset årrække, hvor man har en ejerandel?

”Nej, det et er ikke en fond, men mit holdingselskab, som jeg kommer til at investere ud fra. Det kan godt være, at jeg på sigt kommer til at lave en anden konstruktion, hvor jeg spinner investeringer ud i et datterselskab eller en anden form for konstruktion. Men den har jeg ikke fået lavet endnu. Det er noget, jeg kommer til at arbejde på.”

Har du en plan for, hvor store beløb, du vil investere, per investering?

”Ud fra de cases, som jeg har vurderet indtil nu, kommer det til at være etcifrede til små tocifrede millionbeløb. Jeg vil investere i nogle forskellige virksomheder. Jeg er allerede gået ind i tre virksomheder, hvor to af dem er et forholdsvis aktivt ejerskab; New loop ApS, Planetary Impact Ventures A/S, hvor jeg er bestyrelsesformand, og A:gain, hvor der er tale om et konvertibelt lån.

Skal det være danske eller nordiske investeringer – betyder det noget for dig?

”Ja, det betyder noget for mig. Jeg tror godt, jeg kan sige lige nu, altså der, hvor jeg er i min tankerække, at det bliver danske investeringer, jeg kommer til at lave. Jeg har fokus på investeringer, hvor jeg føler, at det er noget, der passer ind med min personlighed. De ting, jeg synes, der er vigtige på agendaen. Jeg går også meget op i det team, der er. Jeg kan godt lide, at det er nogle mennesker, der har nogle værdier og nogle formål med deres virksomhed, som jeg kan stå inde for og som jeg kan snakke med dem om.”

Har et stort netværk

Hvordan finder du virksomhederne? Det lyder, som om du er ved at screene nogen, kan man sige.

”Jeg har jo været forholdsvis aktivt involveret i CSR-agendaen og den grønne omstilling gennem Gubra. Det har vi arbejdet ret meget med de sidste fem-syv år. Og i den forbindelse har jeg fået opbygget et forholdsvis stort netværk. Det er alt fra folk i grønne organisationer til andre ligestillede investorer. Dem er der heldigvis nogen af i det danske miljø. Så det er meget med personlige relationer og gode hints fra mit netværk, som har gjort det.”

Er det er muligt at finde nogle guldklumper derude. Fra de store kapitalfonde til de mindre venturefonde,er der jo meget fokus på grønne investeringer. Der er måske nok af dem?

”Jeg synes, der er mange spændende idéer derude. Men jeg kan også mærke, at det er et miljø, der lider lidt af manglende risikovillighed. Der jo en generel tendens til, at det er svært at rejse penge for tiden. Jeg kan mærke, at der er mange, der kæmper med at få penge ind til deres idéer. Der tager jeg nok en lidt større risiko. Det er jeg i hvert fald villig til.”

Ifølge Jelsing er der ingen specielle niche-sektorer, som han er mest varm på inden for den grønne omstilling og bæredygtighed. Han erforholdsvis bred”.

”Men jeg kommer nok ikke til at kaste mig ind i de her store samfundstransformative idéer som for eksempel nye energiformer. Det er for stort for mig. For mig er det mindre virksomheder, som har en transformativ idé inden for forbrugeradfærd og forbrugerforståelse. Jeg tror, at vi alle sammen skal bidrage til den her grønne omstilling.”

Vi skal selv tage ansvar

Han tilføjer, at det ikke kun ” handler om politikerne, det handler også om os selv, og at vi selv tager et ansvar og prøver at tænke lidt over vores aftryk i verden.”

”Så hvis jeg kan hjælpe nogle virksomheder, som har en god idé, men som samtidig også kan få folk til at tænke sig om at gøre noget rigtigt, så synes jeg, at det giver rigtig god mening.”

Hvor mange investeringer, regner du med at gennemføre i år?

”Jeg satser på en til tre investeringer eller noget i den stil.”

Tænker du på at investere sammen med andre, private investorer eller venturefonde?

”Det gør jeg til dels gennem Planetary Impact Ventures. Men jeg kan sagtens også se mig selv gå ind og støtte en virksomhed sammen med andre investorer. Jeg tror ikke, at jeg vil komme til at gå ind i fonde, hvor jeg ikke har nogen aktiv rolle. ”

Jacob Jelsing er formand og investor i Planetary Impact Venture, der med fondens egne ord er ”evergreen venturekapital. Til grundlæggere og virksomheder, der sigter mod at regenerere planeten.” Udtrykket evergreen dækker over, at fonden ikke som en traditionel venturefond har en fast slutdato, hvor investorerne kan indløse deres andele med jævne mellemrum. 

Jeg kan se, at I aktuelt er ved at rejse kapital i Planetary Impact Ventures. Hvor meget kapital vil I rejse der?

”Vi vil rigtig gerne øge med ca. 30 millioner nu og i løbet af 2025 fordoble beløbet fra de nuværende 100 mio. kr. til 200 mio. kr.”

KapitalWatch bringer torsdag et interview med Planetary Impact Ventures adm. direktør, Thomas Høgenhaven, som vores søstersite FødevareWatch netop har skrevet. 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også