Tidligere Pandora-designers familie investerer i en stribe start-ups

Tidligere designerduo i Pandora lægger millioner til formuerne, der i dag er ejet af familieselskaber.
Pandora, København | Foto: Henrik Tüchsen
Pandora, København | Foto: Henrik Tüchsen

Den ene kvinde fra designerduoen bag de kendte Pandora-charmsarmbånd, Lisbeth Susanne Enø Larsen, kunne i 2023 lægge endnu en snes millioner til formuen, der har passeret en kvart mia. kroner med kurs mod 300 mio. kroner, fremgår det af regnskabet i hendes investeringsselskab Liseno ApS. Hendes investeringer i en række start-ups sker gennem familiens investeringsselskab, hvor alle familiemedlemmer har et ord at skulle have sagt.

Lisbeth Susanne Enø Larsen er en af mange, der med aktier i beholdningen har skabt sig en stor formue i kølvandet på Pandoras succes og børsnotering. 

Sammen med sin kollega Lone Rønnow Frandsen blev designerparret bl.a. i magasinet Alt for Damerne tilbage i 2012 skildret som ”kvinderne bag Pandora.” I januar 2014 forlod de dog begge selskabet. De sagde op for ”at gøre andre ting med de penge, som de har tjent ved at bygge virksomheden,” som den daværende topchef udtrykte det i Politiken.

Som sagt så gjort: Lisbeth Susanne Enø Larsen har, gennem familiens investeringsselskab LKM Eno Invest ApS, investeret i en række mindre virksomheder, ligesom værdipapirer og andele i kapitalfonde bidrager til firmaets afkast. Hun har dog via sit eget firma en ejerandel i caféen Bette på Nørrebro i København.

Liseno ApS fik i 2023 et resultat på 20,5 mio. kr. mod 13,3 mio. kr. i 2022. Egenkapitalen er på 285 mio. kr. Finansielle indtægter fra kapitalandele i virksomheder og værdipapirer udgjorde cirka. 28,5 mio. kr.

Det fremgår tillige af regnskabet med en meget kortfattet beretning, at selskabet har afgivet investeringstilsagn på indskud i kapitalfonde på henholdsvis 2,5 mio. kr. og 8,3 mio. euro, svarende til knap 62 mio. kr. Ved årsafslutningen var der investeret henholdsvis 1,3 mio. kr. og knap 4,8 mio. euro på den front.

I forhold til investeringer i unoterede virksomheder skal man som nævnt se på firmaet LKM Eno Invest ApS, som hun ejer sammen med sin søn Kasper Enø Lande og Malene Enø Larsen. Hendes mand Kjeld Anker Pedersen er direktør i familiefirmaet, der fik et minus på 6,2 mio. kr. og havde en negativ egenkapital på 3,6 mio. kr.

Malene Enø Larsen, investor | Foto: Marie Hald
Malene Enø Larsen, investor | Foto: Marie Hald

Malene Enø Larsen vil gerne sætte nogle ord på familiens strategi og investeringer:

”Vores portefølje afspejler 10 års stejl læring for alle i familien, der er ingen af os, der er erfarne inden for investering, så det er en trial and error tilgang, vi har haft. Og så har vi taget udgangspunkt i først og fremmest noget, vi kan forstå, og noget, hvor vi mener, at det dels være en god forretning dels have positivt impact- eller i hvert fald bedre end det, der ellers er i dag.”

Hun tilføjer, at efter familiens tiende år som investorer, begynder de at være skarpere på, hvad det er, de gerne vil, hvor de kan bidrage, ligesom de har skabt et netværk.

”Jeg kan jo kun snakke på min egen vegne, men noget, som vores portefølje også afspejler, er, at vi er fire forskellige mennesker i foretagendet, som har forskellige baggrunde, forskellige aldre, og vi skal jo alle sammen finde plads i det her. Så der er nogle hensyn, der skal være plads til, så vi alle sammen kan være i det. Det får det også lov til at afspejle i investeringerne. ”

Det er ikke kun én af jer, der investerer?

”I og med, at vi stadig er et lille firma og en lille familie, tillader vi os at benytte muligheden for at være ret engagerede alle sammen. I øjeblikket er min interesse meget på kvinders sundhed og udvikling inden for det. Så cases, der vedrører det, falder ofte i min turban. Så det afhænger af den enkeltes fokusområde, hvem der ser på en case.”

Hvordan finder i de firmaer, som I investerer i?

”Det er via netværk. Jeg har selv været medlem i DanBAN siden 2018 og indtil i år. Kjeld er det stadig, så der har vi fået et godt solidt netværk af den mere gængse investortype. Og så har jeg det seneste par år været medlem af Angella Invest. Og det har åbnet helt nye døre i forhold til, hvilke typer cases, der kommer ind og den ekspertise, der er. For der er meget mere inden for life science og health, som jo så sjovt nok også er det, jeg interesserer mig mere for. Det er, synes jeg, meget skægt at se, at der er nogle strømninger, som er tungere det ene sted end det andet. ”

Hun tilføjer, at hun har brugt mange år på at opdyrke et netværk, ikke alene blandt investorer, men også blandt start-ups. 

”Det er i hvert fald den vej, vi får mange af vores tilbud. ”

Får I mange tilbud?

”Ja, det synes jeg. Jeg synes dog ikke, det har været lige så sjovt de seneste par år, som det var i 2021 f.eks., hvor der gik det meget stærkt det hele. Men det er jo en generel tendens. Der har vi også de seneste par år fokuseret mere på at passe på de investeringer, vi har lavet i stedet for at kaste os ud i en masse nyt.”

Altså fordi der generelt var uro, eller fordi priserne var lidt høje, som de jo var i nogle år?

”Det var de, men nu er der jo både blevet aktiveret covid-lån og moms-udsættelsen, der skal tilbagebetales. Alt er ligesom udfordret. Næsten uanset, hvad vi har været investeret i, så har det mødt en eller anden udfordring, herunder også inflation og faldende forbrug.”

Har I været tilfredse med jeres investeringer? Jeg kan jo se, at investeringen i Happy Helper, der gik konkurs, ikke var så heldig?

”Jeg synes faktisk, at vi er ret godt med. I forhold til antallet af investeringer, synes jeg ikke, at vi har haft så mange konkurser, som man kunne frygte. Der er nogen, der kæmper. Jeg er meget imponeret over alle de founders, som vi har investeret i, jeg synes faktisk, at de gør alt, hvad de kan. For deres egen skyld og for vores skyld.”

Hvor mange firmaer tænker I, at I vil have i porteføljen på den lidt længere bane?

”Det er ikke noget, der er lagt en stram strategi for. Det er mere sektorer og fokusområder. ”

I har også investeret nogle penge i et par fonde. Kan du fortælle, hvilke fonde det er?

”En af de fonde, som jeg personligt er rigtig glad for, at vi er med i, er Unconventional Ventures. Det er jo også på start-up niveau, kan man sige. ”

Investerer også med familien

Den tidligere kollega, Lone Rønnow Frandsen, har også et investeringsselskab sammen med sine to børn, Frederikke og Caroline Rønnow Brøchner Frandsen, Xenia.to ApS, hvor designeren sidder på mere end to tredjedele af aktierne. 

Der er ikke registeret større ejerposter af virksomheder i deres regnskab i Lasso X. Firmaet havde ved udgangen af 2023 værdipapirer og kapitalandele på i alt 253 mio. kr. og 45 mio. kr. i likvide beholdninger.

Også familien Frandsen har investeret i kapitalfonde, kan man læse i regnskabet. Investeringsselskabet har således afgivet investeringstilsagn på indskud i kapitalfonde på i alt 2,5 mio. kr. og 4,1 mio. euro, svarende til 30,5 mio. kr. Godt halvdelen af disse penge var indskudt per balancedagen.

Investeringsselskabet tjente i 2023 19,5 mio. kr. mod et underskud på knap 26 mio. kr. året før. Egenkapitalen udgjorde ved årets udgang knap 310 mio. kr.

Begge firmaer er gode eksempler på, hvordan de mange Pandora-millioner i en lang række firmaer siver ned i børns og måske nogle steder børnebørns holdingselskaber og i flere tilfælde kanaliseres ud i erhvervslivet med direkte investeringer i firmaer eller gennem fonde.




Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også