De fandt guldet: Drengene fra Axcel

De scorede trecifrede millionbeløb, en række mænd, der i flere år var partnere i kapitalfonden Axcel, der blev stiftet for 30 år siden. I dag investerer mange videre gennem egne selskaber.
Foto: Andreas Merrald
Foto: Andreas Merrald

En af landets ældste og største kapitalfonde, Axcel, der blev stiftet for præcis 30 år siden, har over årene skabt en række mangemillionærer. I stedet for at læne sig tilbage eller ligge sydpå i solen og justere porteføljerne af værdipapirer kanaliserer flere af dem i dag direkte eller indirekte deres formuer ud i en vifte af unoterede og udviklingsmodne virksomheder i dansk erhvervsliv. 

Det viser en kortlægning, som KapitalWatch har gennemført af investorerne, hvoraf en håndfuld forlod kapitalfonden i 2015-2016.

Det står også klart, at det i høj grad var børsnoteringen af smykkekoncernen Pandora i oktober 2010, en af de største og mest lukrative danske noteringer, der forgyldte en lang række Axcel-partnere.

En af dem, der har skabt en formue, er stifteren af Axcel, Christian Frigast, der i en årrække var managing partner. Han er i dag formand for managementselskabet.

Christian Frigast, her foto fra 2000, var i årtier en central figur i dansk erhvervsliv, kendt som en hård nyser | Foto: Morten Langkilde
Christian Frigast, her foto fra 2000, var i årtier en central figur i dansk erhvervsliv, kendt som en hård nyser | Foto: Morten Langkilde

Christian Frigasts formue ligger i dag i familiekontoret Frigast A/S, hvor Thomas og Camila Lütken Frigast er medejere. Senest offentliggjorte regnskab er fra 2022, hvor egenkapitalen er opgjort til 604 mio. kr. Familien investerer i høj grad i Axcels fonde, hvor igennem de jo også har ejerandele i Axcels porteføljeselskaber. 

Derudover investerer Frigast A/S bl.a. i shippingfonden Dee4 Capital Fund, der ledes af forhenværende topchef i shippingkoncernen BW Group og rederiet Norden, Carsten Mortensen. Her investerer han bl.a. sammen med Torben Østergaard Nielsen og hans familie og med Ecco-arvingen Hanni Merete Kasprzak.

Skabte sin egen kapitalfond

En anden storaktør på den danske kapitalfondsscene er Vilhelm Hahn-Petersen, der dog forlod Axcel som partner inden børsnoteringen af Pandora, nemlig i 2009. Han var i 2012 medstifter af kapitalfonden Catacap, der i dag har investeringer i en halv snes virksomheder.

Hahn-Petersen investerer bl.a. i Catacaps fonde via sit personlige investeringsselskab Myco ApS, der i senest offentliggjorte regnskab fra 2022 havde en formue på 369 mio. kr.

Sætter fuld damp under kedlerne

En anden forhenværende Axcel-partner, der tænker tilbage på Pandora-oplevelsen med stor glæde, er Per Asmund Christensen, der også har sat fuld fart under sit eget investeringsselskab, der har kig på mindre danske virksomheder, MS2 Invest.

Han har i dag en håndfuld virksomheder i sin portefølje, klassiske virksomheder inden for handel, service og produktion, og målet er at tredoble antallet af virksomheder om fem år.

Per Asmund Christensen | Foto: Pr
Per Asmund Christensen | Foto: Pr

Hvordan kan det være, at du ikke bare sætter dig ned og investerer i nogle værdipapirer?

”Jeg synes jo faktisk, det er et meget spændende liv med aktive virksomhedsinvesteringer; det er noget, som ofte giver mig et kick. Derfor har jeg også lyst til at arbejde videre med aktive investeringer i mange år frem, ” siger Per Christensen og tilføjer:

”Det at arbejde i en kapitalfond er på mange måder superspændende, fordi du kommer til at arbejde med alle de problemstillinger, der er i en virksomhed, om det er HR, strategi, operationelle tiltag eller finansiering. Der er så mange facetter i det arbejde med virksomheder. Og når man nu har en vis kompetence inden for det her område, er det jo naturligt, at man også bruger den på at skabe fornuftige afkast med nogle af de midler, man har.”

Per Christensen fremhæver, at når han i dag kigger ”nøgternt på det, er mine egen-investeringer der, hvor jeg i tiden efter Axcel har haft det absolut bedste afkast.”

”Man har jo en fordel her, fordi man har været vant til at arbejde med det at drive et ejerskab professionelt . Så konklusionen er, at man synes det er sjovt at spille med, og man kan se, at man i dag kan skabe sig et attraktivt afkast. Det er jo sådan set to meget vigtige faktorer.”

Hvordan vil du beskrive tiden i Axcel, måske især tiden omkring Pandoras børsnotering?

”Axcel havde jo heldigvis også andre gode investeringer, men det er klart, at Pandora kommer lidt til at overskygge de andre investeringer, fordi den gav et kæmpe afkast, både til investorerne, men jo også til vi partnere og seniorfolk generelt i huset derinde. Så på den måde kommer den jo helt naturligt til at fylde rigtig meget på den rejse.” 

Dagligdagen var, fortsætter han, i høj grad at være med til at prøve at finde ind til de nye investeringer og udvikling. 

”Jeg husker, at det var en fantastisk og berigende tid på alle mulige måder. Man lærte og fik opøvet at arbejde 360 grader rundt om en virksomhed, og så var det en sjov og god tid derinde med masser af dygtige mennesker. Da jeg startede i Axcel i år 2000, var kapitalfondsverdenen stadigvæk ret umoden, lidt pionéragtig. Så det er også spændende at se, hvordan det marked er blevet virkelig modnet; at se hvor meget kapitalfonde i dag fylder som en del af hele M&A-markedet. Det er blevet enormt stort. ”

Har I i dag et netværk, hvor I vender gode idéer og investeringsmuligheder?

”Jeg har haft minoritetsinvesteringer sammen med nogle af mine gamle kollegaer. Det er jo naturligt, at man også involverer folk, man har haft et godt sammenspil med. Men Jeg laver jo primært majoritetsinvesteringer, hvor det mest har været industrifolk og ledelsen, jeg har taget med.”

Vil have tigeren op at flyve igen

Tre andre forhenværende Axcel-partnere, der tjente styrtede på Pandora-aktien, er de tre partnere bag investeringsselskabet Treville, nemlig Lars Thomassen, Casper Lykke Pedersen og Nikolaj Vejlsgaard. Deres formuer i deres investeringsselskaber bag Treville var ved udgangen af 2022 henholdsvis 380 mio. kr., 115 mio. kr. og 446 mio. kr.

Det er Treville X Holding ApS, der i dag via selskabet Zebra A/S, forsøger at få detailkæden Flying Tiger op at køre efter en række hårde år.

Senest er trioen i marts i år gennem Treville blevet medinvestor, sammen med bl.a. Jesper Kalko, der solgte NTI, i grossistvirksomheden Boston Nordic Group.

Foruden Treville-investeringer har de hver især aktieposter direkte eller indirekte i en række andre unoterede virksomheder inden for bl.a. genbrug, skibsfart, ejendomme og anden virksomhed.

Værdipapirer i høj kurs

Andre ”Axcel-millionærer” har dog en anden tilgang til investeringerne. For eksempel Jacob Christian Nielsen Thygesen, hvor størstedelen af formuen er placeret i børsnoterede værdipapirer. Han har dog en betydelig investering i genbrugsvirksomheden Plastix A/S, hvor hans tidligere Axcel-kollega Lars Thomassen i øvrigt også er aktionær via sit investeringsselskab. Thygesen har netop offentliggjort 2023-regnskab i sit investeringsselskab Kinondo Invest, der har en egenkapital på 411 mio. kr.

Søren Lindberg, der forlod Axcel i 2014, har sit investeringsselskab Burbank, der med udgangen 2022 havde en egenkapital på 352 mio. kr., hvoraf størstedelen var værdipapirer og likvide beholdninger.

Lindberg, der også har investeret i en Treville-fond, har forsøgt sig med investeringer i selskaber, der skulle udvikles, herunder en genoplivning af et gammelt urmærke, Urban Jürgensen & Sønner, i selskabet UJS Watch, i Danmark. Virksomheden kørte i en årrække med underskud og kom ikke op at ringe i Danmark. Her investerede han i øvrigt sammen med Nikolaj Vejlsgaard. De to mænd havde også begge mindre investeringer i medicovirksomheden Miiskin, der dog gik konkurs i 2022 og i dag er videreført med et andet ejerskab.

Jørgen Lindholm Lau, der forlod Axcel i 2016 sammen med Casper Lykke Pedersen og Per Christensen, har også en investering i Treville-fonde. Desuden er han en mindre investor i it-firmaet Mover Systems. Lindholm Lau bogførte i sit 2023-regnskab en egenkapital på 165 mio.kr, hvoraf størstedelen er investeret i børsnoterede værdipapirer. Og nå ja, så har han desuden en ejendomsinvestering sammen med Per Asmund Christensen, og generelt kan man om de gamle kolleger fra Axcel sige, at de fortsat er koblet sammen i et stort net af investeringer, især omkring Treville-fondene.

Festen fortsætter

Kapitalfonden Axcel er fortsat en af landets helt store kapitalfonde og har så sent som i marts 2024 lukket sin syvende fond med et kapitaltilsagn på knap 10 mia. kr.

Axcel har syv partnere, anført af ledende partner Christian Schmidt-Jacobsen, der fik posten i 2016, da Frigast gav stafetten videre. I dag er Frigast ikke i partnerkredsen. Schmidt-Jacobsen kom fra en stilling som finansdirektør i Icopal, men havde tidligere arbejdet i Axcel og Danske Bank Corporate Finance.

Ledende partner i Axcel, Christian Schmidt-Jacobsen | Foto: Axcel / PR
Ledende partner i Axcel, Christian Schmidt-Jacobsen | Foto: Axcel / PR

Har Schmidt-Jacobsen og de andre partnere misset festen? 

Det kan man ikke sige; den ledende partner var i perioden 1999-2005, altså før Pandora-noteringen, investment manager i Axcel, men har i sit investeringsselskab Spero Invest i 2022-regnskabet en egenkapital på 257 mio. kr.

En anden mangeårig nuværende partner, Christian Bamberger Bro, der kom til Axcel i 2014, har i sit investeringsselskab Focks Holding, en egenkapital i 2023 på 281 mio. kr.

Og sådan kunne man sikkert blive ved.

 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også