KapitalWatch

Ejerfonden bag Danfoss sætter navn på ny formand – og varsler ny direktør

Ejerfonden bag Danfoss, Bitten & Mads Clausens Fond, er klar med sin nye bestyrelsesformand. Den nye mand på posten har siden 2009 bestridt posten som direktør i Danfoss-ejeren, der bl.a. også har investeret i dansk kapitalfond.

Nuværende fondsdirektør Per Egebæk Have bliver ny formand for Bitten & Mads Clausens Fond, der har den kontrollerende andel ejerandel i Danfoss | Foto: Fondenes Videnscenter

Fondsdirektør Per Egebæk Have bliver arvtageren i Bitten & Mads Clausens Fond efter bestyrelsesformand igennem 23 år, Peter Mads Clausen.

Dermed skal Danfoss-ejeren ligeledes have en ny direktør.

Det skriver fonden i en pressemeddelelse.

KapitalWatchs søstermedie CleantechWatch erfarer, at den nye direktør vil blive offentliggjort mandag eftermiddag.

Peter Mads Clausen varslede allerede sin afgang i 2021. Det får effekt fra fondens årsmøde på onsdag, 6. april, hvor Per Egebæk Have altså officielt sætter sig for bordenden hos bestyrelsen.

”Det er en skelsættende dag, som jeg har set frem til med både vemod og glæde,” siger Peter Mads Clausen i meddelelsen og pointerer, at han har forsøgt at give Danfoss ”de mest optimale vilkår til at fastholde sin lederposition for den grønne omstilling” med energieffektive løsninger.

En udvikling, der er sket i tæt samarbejde med Danfoss, lyder det videre fra den afgående bestyrelsesformand, der i sin tid overtog posten efter sin mor og medstifter af fonden, Bitten Clausen.

”Fondens arbejde skal og har altid været til gavn for Danfoss. Vi har i tillidsfuldt samarbejde mellem fonden og kommunen og lokalområdet gjort Sønderborg til et globalt udstillingsvindue. De mange investeringer i kultur, sport, infrastruktur og energieffektive bygninger, og især Project Zero, der gør regionen CO2-neutral i 2029, er en af årsagerne til, at Det Internationale Energiagentur, IEA, afholder sin globale energikonference i Sønderborg til juni, og Tour de France kører gennem byen til juli,” siger han og fortsætter:

”Det er jeg stolt af, men jeg kunne ikke have gjort det alene, og jeg giver trygt stafetten videre til Per, som har været generatoren og motoren i Fondens strategi.”

Per Egebæk Have ser selv indstillingen til formandsposten som en tillidserklæring fra stifterfamilien.

”Jeg har siden 2009 været vidne til familiens vilje til at udvikle Bitten & Mads Clausens Fond og eksekvere på dens aktiviteter og projekter i et effektivt og tillidsfuldt samarbejde med andre interessenter. Den tilgang har vi haft stor succes med, og den agter jeg at fortsætte sammen med bestyrelsen og vores kommende direktør, når vi tager næste skridt mod at udvikle den sønderjyske region til gavn for Danfoss,” siger han.

Anden generation udskiftet

Efter dagens udmelding er et historisk generationsskifte i Danfoss langt om længe ved at være på plads.

For præcis to uger siden kunne Danfoss berette, at efterfølgeren til bestyrelsesformanden igennem 12 år og bror til Peter Mads Clausen, Jørgen Mads Clausen, bliver Jens Bjerg Sørensen, der kommer fra en stilling som adm. direktør hos industrikonglomeratet Schouw & Co.

Jens Bjerg Sørensen tiltrådte 25. marts, da han officielt blev valgt af Danfoss’ generalforsamling.

Med udskiftningen af brødreparret markeres afslutningen på en lang periode med ejerfamilien på topposter i Danfoss. Det betyder dog ikke, at Danfoss-familien vil være uden direkte indflydelse.

Fremover vil tredje generation bestående af Mads-Peter Clausen, søn af Peter Mads Clausen, fortsætte i bestyrelsen hos Bitten & Mads Clausens Fond, ligesom han også træder ind i Danfoss’ bestyrelse.

Samtidig vil Jørgen Mads Clausens søn, Mads Clausen, indtræde som bestyrelsesmedlem i Bitten & Mads Clausens Fond. Også han fortsætter sit nuværende hverv som bestyrelsesmedlem i Danfoss.

Bitten & Mads Clausens Fond har med 48 pct. af aktierne i Danfoss en kontrollerende ejerandel. Det svarer til en stemmeandel på 86 pct.

Investeringer på flere områder

Fondens formål er at støtte aktiviteter, der har en positiv indvirkning på Danfoss A/S, Danfoss’ medarbejdere og de lokalområder, hvor Danfoss har sine aktiviteter, skriver fonden på sin hjemmeside.

Blandt de lokale investeringer er ejerskabet af Hotel Alsik på havnen i Sønderborg med Restaurant Syttende på toppen, som i september modtog en Michellin-stjerne.

Bitten & Mads Clausens Fond er også blandt investorerne i den Vejle-baserede kapitalfond Blue Equity, som sidste efterår lukkede for tilsagn i sin tredje fond på 750 mio. kr.

Danfoss-fonden var også blandt investorerne i Blue Equitys første fond, SE Blue Equity I, der blev stiftet i 2013 med det daværende Syd Energi (i dag Norlys) og pensionsselskabet PFA som initiativtagere.

Denne fond var fuldt investeret med 11 investeringer i løbet af to et halvt år. Der er tre af disse tilbage i fondens portefølje.

(Denne artikel er leveret af vores søstermedie CleantechWatch.)

Dansk kapitalfond lander trecifret millionoverskud

Industrifamilier ændrer ejerforhold omkring milliarddyr feriepark på Als

Danfoss-familie har droppet udbytte i flere år: Nu rammer første underskud

Mere fra KapitalWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

KapitalWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra FinansWatch