"Mangel på netværk er en af de største faldgruber for kvindelige founders"

Profil: Joo Runge valgte at skifte sin advokatkarriere ud med et arbejdsliv inden for funding og growth i startups, virksomheder og fonde.
Joo Runge valgte at skifte sin advokatkarriere ud med et arbejdsliv inden for funding og growth i startups, virksomheder og fonde. | Foto: InTech Founders
Joo Runge valgte at skifte sin advokatkarriere ud med et arbejdsliv inden for funding og growth i startups, virksomheder og fonde. | Foto: InTech Founders
AF MARIA R. HOFFMAN

Medstifter og partner af InTech Founders, Joo Runge, er efter at have arbejdet med både kvindelige iværksættere og investorer ikke i tvivl:

Mangel på et stærkt netværk er en udfordring for mange kvindelige iværksættere, og mange investorer tænker for traditionelt. Netop derfor har hun gjort det til sine levevej at spille en rolle i det felt mellem iværksættere og investorer.

Hjemmefra blev det forventet af Joo Runge, at hun skulle gå direkte fra gymnasiet til universitet, og hun skulle gerne læse til advokat eller læge. Derfor blev hun færdig med jurastudiet i år 2002 og begyndte at arbejde som advokatfuldmægtig, så snart hun var færdiguddannet.

Efterfølgende har hun også taget en HD 1. del. Joo Runge arbejdede med investeringer og køb og salg som advokat i cirka otte år, hvorefter hun besluttede at skifte branche; hun ville hellere beskæftige sig med den mere kommercielle del af en virksomhed. Om sit brancheskift siger hun:

"Jeg synes, det var sjovere at arbejde kommercielt med virksomheder. Juraen inspirerede mig ikke. Det er vigtigt, man laver noget, man synes er sjovt, og som giver en energi."

Kvinder skaber bedre performance

Siden har Joo Runge arbejdet med iværksættere, fonde, netværk og investeringer. Hun sidder også i bestyrelsen for TimeLog og Women in Tech, hvor hun møder og arbejder med andre kvindelige iværksættere.

Gennem dette arbejde blev hun, sammen med Ann-Christine Roope, optaget af en lukrativ – men overset – investeringsmulighed. Nemlig at virksomheder med kvindelige founders scorer højt på performance, men har udfordringer med at få funding i hus:

"Det er dokumenteret, at virksomheder med kvindelige founders har meget høj performance, men at de kun modtager ca. en procent af fundingen i Norden. Det er en overset kommerciel mulighed," siger hun.

Dertil fortæller Joo Runge, at virksomhederne med kvindelige founders også ofte har et højt afkast, hvorfor hun undrer sig over, at de er oversete på investeringsmarkedet. Netop derfor startede Joo Runge InTech Founders sammen med Ann-Christine Roope i år. De vil sætte fokus på det oversete potentiale for god forretning og tilbyder et styrket netværk af danske og internationale investorer.

"Mangel på netværk er en af de største faldgruber for kvindelige founders," pointerer hun.

Traditionel tankegang blandt investorer

Med InTech Founders forsøger hun at give kvindelige iværksættere bedre muligheder gennem et stærkt netværk og vidensdeling, men hun forsøger også at informere og oplyse investorer om en forretningsmulighed med stort potentiale for gode afkast. Hun mener nemlig, at mange investorer kan have begrænsninger i form af en ”traditionel tankegang”, og at det kan spænde ben for at øjne gode investeringsmuligheder.

Ifølge Runge findes der megen dokumentation for kvinders høje performance, men at det ikke har betydet den store udvikling i dansk erhvervsliv. Faktisk ses der næsten ingen udvikling i Danmark i forhold til investeringer i virksomheder med kvindelige founders, fremhæver hun og tilføjer, at det er ærgerligt, fordi ”der ligger nogle fantastiske muligheder her, så det er tankegangen i branchen, der skal rykkes ved”.

Joo Runge har haft plads ved ledelsesbordet i mange sammenhænge og har selv erfaret de ubevidste fordomme i tankegangen, der påvirker branchen. Hun har oplevet at blive taget alvorligt for sit professionelle virke, men at det samtidig kan være svært at blive ”one of the boys”.

Det sociale aspekt er vigtigt

Hun mener, at det også er vigtigt at være med i den mere sociale del af arbejdet, fordi det har betydning for pleje af netværk. Derfor har hun brugt meget tid og energi i sit arbejdsliv på at pleje netværk på andre måder end eksempelvis ved at deltage i weekend-cykelture med mændene; Joo Runge er nemlig ikke glad for at cykle.

Hun synes dog, at det er blevet nemmere at være med, efter hun er blevet ældre. Desuden oplever hun at tage sig selv i også at have unconscious bias og hun er bevidst om, at det er ’tung’ udfordring at skulle få gjort bugt med, og det kræver ’tunge’ virksomheders samarbejde, hvis der reelt skal ske en udvikling:

"Vi har fået mange af de store spillere med – Dansk Industri, Dansk Erhverv, Google, KMD, Vækstfonden – fordi de også gerne vil gøre en forskel. Hvis man skal gøre en forskel, er det vigtigt at få de store spillere med," påpeger hun.

Det ligger hende meget på sinde at ændre på den traditionelle måde at tænke ’mand’ og ’kvinde’ på i det danske erhvervsliv. Hun understreger, at det ikke handler om, at nogen skal have fordele for fordelens skyld, eller at det skal være ’mændene mod kvinderne’. For hende er det ”vigtigt, at vi får alle med for at lave en forskel, fordi det rent faktisk er bedre for alle”.

Mangel på selvtillid

I sit arbejde som mentor og i InTech Founders har hun oplevet, at en hæmsko for kvindelige iværksættere og founders, kan være en mangel på selvtillid. I den forbindelse beskriver hun sin tidligere chef, Ulla Heurlin, som et forbillede, fordi hun var god til at spotte evner, uddelegere opgaver og motivere.

Og det har netop, fortæller hun, stor betydning at høre: ”du får denne opgave, og den kan du godt løse, fordi du er dygtig til dit arbejde”. Derfor gør hun sig umage for at rose dem, hun vejleder, da en styrket selvtillid er godt for forretningen.

Selvom det godt kan være et lille hak i selvtilliden, når man laver en fejl, bruger Joo Runge og Ann-Christine Roope deres fejl til at lære af. De er begge meget performance-orienterede, og derfor ved de begge implicit, at de fejl der begås, ikke er grundet sjusk. De bruger fejl til at lære af dem, og som motivation, for at blive mere dygtige og præcise:

"Det er vigtigt, at man ikke tager sig selv for højtideligt, og at man godt kan kigge på sine egne fejl," fremhæver hun.

I dag har Joo Runge et karriereliv i InTech Founders, som hun er meget tilfreds med. Hun har stor fleksibilitet og frihed, som gør at hun kan spille tennis eller fiske, når hun vil.

"Hvis man laver ting i sin fritid, som giver en glæde og energi, bliver man også en bedre performer i sit arbejdsliv," siger hun.

KapitalWatch sætter fokus på kvindelige business angels 

"Hvorfor er vi ikke mere fremme på iværksætteri og investeringer?"

Business angel med fortid i it: "Da jeg var yngre, ville jeg være hoteldirektør." 

"Jeg havde 20.000 kr. på bankbogen og sprang ud på dybt vand" 

 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også