"Hvorfor er vi ikke mere fremme på iværksætteri og investeringer?"

Karrierevejen: Business angel Ulla Iversen har haft flere rolle som både CFO og CEO. "Jeg har stort set altid været ene kvinde i de ledelser, direktioner og bestyrelser, som jeg har været i."
Foto: Ulla Iversen
Foto: Ulla Iversen
AF MARIA R. HOFFMAN

Navn: Ulla Iversen

Alder: 55

Selskab: Mota ApS

Stilling: Direktør, business angel

 

Hvilken karrierevej så du for dig selv som yngre?

Økonomi og finans.

Forestillede du dig en særlig rolle inden for det?

Jeg startede med revision, og jeg ikke ville være statsautoriseret. Jeg ville ud på den anden side af bordet, og jeg så egentlig en CFO-rolle for mig, da jeg var yngre.

Hvornår besluttede du dig for den karrierevej, du har i dag?

Jeg har været forbi forskellige stillinger, forskellige brancher og virksomheder. Men jeg havde bl.a. ti år i et mindre ventureselskab, dengang det var i sin spæde vorden. Det var egentlig dér, min interesse for iværksætteri kom. Jeg lavede noget andet efter de ti år, men da jeg valgte, at jeg nu ikke skulle være i daglig drift mere, så kunne jeg godt tænke mig at investere i early-stage iværksættere og prøve at arbejde med det. Jeg synes, det var super spændende at arbejde med det område og med den energi, der er i det.

Jeg har haft mange forskellige roller i mit arbejdsliv og været i større corporate virksomheder og børsnoterede virksomheder osv. Jeg har også haft roller som CFO og CEO ad flere omgange, så jeg har været bredt omkring karrieremæssigt.

Hvilken del af din uddannelse har du brugt mest i din karriere?

Det er min finansielle uddannelse. Det er helt klart den, jeg har brugt mest.

Er der særlige greb eller værktøjer fra uddannelsen, som du gør brug af i dag?

Ja, likviditet. Hvis man skal tage det meget faktuelle fra min uddannelse, så er det hele tiden at have øje på, at der er likviditet nok i virksomheden til at gennemføre og realisere den fastlagte strategi.

Du har haft flere forskellige roller inden for forskellige brancher, men kan du sige, at der er et punkt på dit CV, der repræsenterer det største skift i din karriere?

Det var mit skifte til venturebranchen. Det havde betydning i forhold til, hvor jeg synes, det var interessant at være. At komme ind i hele det miljø, der er omkring iværksættere – det er det, der har haft størst betydning for mig. Det er også det, jeg er vendt tilbage til efter år ude i corporate.

Består det "skifte" i indholdet af arbejdet, eller i at det var noget, du blev gladere for?

Det engement, initiativ og skaberglæde, der er hos iværksættere, det kan jeg godt lide.

Hvad er det bedste ved din nuværende stilling?

Det er min frihed og fleksibilitet.

Hvordan mærker du det nu i forhold til tidligere?

Det mærker jeg ved, at det i allerhøjeste grad er mig selv, der er begrænsningen. Jeg styrer selv min dag, hvor meget eller hvor lidt jeg vil engagere mig i. Det bestemmer jeg suverænt selv.

Hvilken leder i dit arbejdsliv har inspireret dig mest?

Der har været flere. Mikael Konnerup i Dico, som var en af de tidligere venture-folk, der hvor jeg startede i 2001, han har inspireret mig meget. Jeg har også haft chefer undervejs, som jeg er blevet inspireret af, og det har mere været deres ledelsesstil.

Hvis jeg skal nævne en, så vil jeg sige Rasmus Christensen, som i dag er CEO i Frederiksberg Forsyning. Han er ti år yngre end mig, men han introducerede det at være inkluderende i ledelsesstilen. Jeg er lige de der ti år ældre, og tidligere havde man ledet med en anden stil. Nu var man meget mere coachende, lyttende og inddragende.

Hvad optager dig allermest lige nu?

Jeg synes, at du med artiklen her, rammer ned i noget relevant, nemlig kvindelige business angels, kvindelige iværksættere og det at turde. Det synes jeg er enormt spændende.

Man siger jo, at kvinderne står for ca. 80 pct. af alle købsbeslutninger på privatfronten, så hvorfor er vi ikke mere fremme på ledelse, iværksætteri og investeringer? Ikke at jeg har løsningen på det, men jeg synes, det er enormt spændende.

Jeg tror, det hænger sammen med måden, vi opdrager vores børn på helt tilbage i tidlig barndom, hvor drengene bare skal have lov til at få sår på knæene, klatre i træer og rejse sig op, når de falder. Pigerne "skal" derimod sidde pænt og tegne indenfor stregerne.

Det optager mig, og jeg læser en del om det. Jeg diskuterer det også med de virksomheder, som jeg er inde i, hvor der både er mænd og kvinder.

Oplever du, at der også er en interesse fra andre på det her område? 

Ja, det synes jeg, at der er. Men hvad der kommer til at ske – it’s to be seen. Jeg tror, der skal noget politisk til og nogle erhvervsfolk på banen, og bl.a. Mia Wagner gør jo ting aktivt, for at tale den her sag.

Kan du mærke stigningen i kvindelige business angels omkring dig?

Jeg har stort set været ene kvinde altid i de ledelser, direktioner og bestyrelser, som jeg har været i. Jeg synes ikke, man ser så mange kvinder endnu. Og der er masser af sindssygt dygtige kvinder, og nu er der jo en overvægt af kvinder på uddannelserne. Men vi har endnu ikke tilrettelagt vores arbejdsliv, sådan at kvinderne ikke vælger anderledes, når de først får børn – de fleste kvinder.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også