"Det er benhårdt at banke noget op i Danmark"

Karrierevejen: Efter 25 år i topchef-stillinger er Lone Møller Sørensen i dag investor, rådgiver og bestyrelsesmedlem. "Den største gevinst for mig har ligget i at koble teknik og det kommercielle."
Foto: Lone Møller Sørensen
Foto: Lone Møller Sørensen
AF MARIA R. HOFFMAN

Navn: Lone Møller Sørensen

Alder: 62

Selskab: Selvstændig

Stilling: Professionelt bestyrelsesmedlem, investor og rådgiver

 

Hvilken karrierevej så du for dig selv som yngre?

Man kan tænke, at der er en rød tråd, men det tror jeg ikke, at jeg som sådan har. Jeg er uddannet civilingeniør i teknisk kemi, og jeg tænkte egentlig ikke så meget karrievej, dengang jeg valgte. For mig var det vigtigt at komme til at arbejde med noget, der var spændende, nyskabende og teknologisk, og gerne noget der var internationalt – det var dét, der var tråden.

Hvornår besluttede du dig for den karrierevej, du har i dag?

Jeg fik drømmejobbet, efter jeg var blevet uddannet ingeniør; jeg fik muligheden for at være erhvervsforsker i kerneteknologier hos Rockwool. Senere blev jeg inspireret til at koble teknologi sammen med forretning, hvorfor jeg tog en HD, og på den måde opbyggede jeg min karriere step-by-step, men det var ikke som sådan et bevidst karrierevejsvalg.

Hvad inspirerede dig så til at gøre din karrierevej mere teknologisk præget?

Det med teknologien faldt mig nemt, og jeg var inspireret af, at jeg med ingeniøruddannelsen kunne blive alt muligt. Man kan ikke sige, at jeg som ung valgte: "Jeg skal gå den her vej, og det kommer til at præge resten af mit liv," men jeg har sidenhen taget nogle valg, som der ligger en rød tråd i.

Inden jeg valgte at blive selvstændig for fire år siden, var jeg topchef i cirka 25 år i forskellige brancher inden for rådgivning, byggeri, industri og viden, hvori jeg har koblet teknik og det kommercielle til at skabe forretning. Jeg har også arbejdet meget med mennesker, fordi mennesker både er det, der gør, at vi lykkes og ikke lykkes. Det har alt sammen formet min karrierevej.

Hvilken del af din uddannelse har du brugt mest i din karriere?

Det jeg især har brugt i både min uddannelse og i min karriere, er læren om nogle grundlæggende metodikker både inden for teknik og det kommercielle, og det er i høj grad det, jeg har brugt videre. Men den største gevinst for mig har ligget i at koble teknik og det kommercielle sammen med mennesker, fordi man får det først til at lykkes, når man forstår, hvordan man motiverer og får det bedste frem i både det enkelte menneske, men også i holdet.

Betyder det, at du har suppleret din uddannelse med nogle psykologiske aspekter i forhold til at forstå mennesker?

Jeg har løbende haft forskellige lederuddannelser, men jeg har ikke specialiseret mig i noget psykologisk specifikt, men jeg har haft brede lederuddannelsesforløb.

Hvilket punkt på dit CV repræsenterer det største skift i din karriere?

Det største skift har nok været, da jeg gik fra at være chef i det private til at blive direktør i en offentlig forskningsinstitution. I forbindelse med det skift skete der også noget uventet, nemlig at der kom en ny regering, som satte spørgsmålstegn ved instituttets eksistensberettigelse.

Så gennem mere end et år kæmpede jeg sammen med medarbejdere, interessenter og kunder om at overbevise ejeren – altså det offentlige – om værdien, som vi skabte, og instituttet overlevede med markant opbakning.

Men jeg må sige, at jeg dér lærte en helt ny disciplin, som jeg ikke havde brugt meget tid på inden, nemlig interessevaretagelse for alle dem, der har en form for aktie i en virksomhed eller institution. Det kunne markedet nok generelt have glæde af at fokusere mere på, og ikke tænke for meget internt.

Hvor lang tid foregik den udfordring, altså kampen om overlevelse for instituttet?

Det stod på i et år. Og parallelt med det, medførte den usikre fremtid også en motivationsudfordring på arbejdspladsen, og der lå en stor opgave i at holde en dagligdag kørende parallelt med kampen om instituttets overlevelse. Det var anerledes.

Hvad er det bedste ved din nuværende stilling?

Jeg blev jo selvstændig for cirka fire år siden, og jeg tænker, at det bedste ved den stilling, jeg har i dag, er friheden til at engagere mig i dem, jeg kan se perspektiver i, og hvor jeg kan bidrage med noget værdi. Det giver en enorm energi at have den frihed.

I min rolle som investor og rådgiver er det bedste ved stillingen at få ideer og hjælpe start-ups med at få gang i deres vækstrejse. Jeg arbejder primært med start-ups, der har noget teknologi i sig. Jeg er medlem af Keystones, som er et netværk af investorer og ildsjæle, der har fokus på start-ups på DTU, og så har jeg tilknytning til det stærke robot-miljø i Odense.

Men i forhold til hvad der er det bedste, så er det mest spændende ved at arbejde som investor og rådgiver at arbejde med dygtige, inspirerende og modige iværksættere, fordi det er benhårdt at banke noget op i Danmark.

Så udover start-upvirksomhedens indhold og ambitioner, så er det også menneskene bag, der er inspirerende for dig at arbejde med?

Ja, jeg går aldrig ind i en start-up virksomhed, hvis jeg ikke tror på det hold, der er med. Enhver ide kan dø, hvis man ikke har det rigtige hold med. Så holdet skal også være åbne overfor at få nogle andre med, som kan inspirere dem og støtte dem i deres rejse. Hvis ikke de er det, så er det svært for mig at se, hvordan samarbejdet bliver en gevinst. 

Mit samarbejde med start-ups giver også en helt basal indsigt i nye forretningsmodeller, teknologi og nye måder at se markedet på, som jeg også kan bruge i mit andet virke som bestyrelsesformand i mere modne virksomheder. Så inspirationen går begge veje.

Hvilken leder i branchen har inspireret dig mest?

Det er svært at give et entydigt svar på. Jeg har været i flere forskellige brancher, og jeg har haft mange inspirerende ledere. Jeg har fået størst inspiration fra empatiske ledere med et højt fagligt niveau, som forstår at give plads og motivere. Jeg tror, at det er dét, der løfter allermest.

Hvad optager dig allermest lige nu?

Som både investor, rådgiver og bestyrelsesformand, er der rigtig mange ting, man har fokus på. Der er en stor mangfoldighed i det, der ligger på bordet. Min hverdag, og det der optager mig, er meget forskelligartet, og det finder jeg inspirerende. Mit arbejde er også noget, jeg laver i samarbejde med founders, andre investorer og samarbejdspartnere, så der er mange berøringsflader og mange mennesker.

Er der et bestemt projekt, der optager dig mest i øjeblikket?

Nej. I en virksomhed er det at lave forhandlingsaftaler, og i en anden virksomhed er det at få genstartet virksomheden efter corona-pandemien. Så man kan ikke som sådan sige noget entydigt, der optager mig i øjeblikket – som investor og rådgiver har man rigtig mange ting på tallerkenen, og det tror jeg, man trives med, når man går ind i den verden.

Pensionskasse-direktør valgte økonomi frem for biologi: Tit er karrierevejen også styret af tilfældigheder

Hun sagde op som kirurg og blev M&A-rådgiver 

"Da jeg blev selvstændig, var målet, at jeg ville bestemme over mit eget liv"

I spidsen for filmfond: "Venturefolk lærte mig at tænke finansielt" 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også