"Da jeg blev selvstændig, var målet, at jeg ville bestemme over mit eget liv"

Navn: Peter Gustafson
Alder: 60 år
Selskab: Prospect Holding
Stilling: Ejer og direktør, business angel
Hvilken karrierevej så du for dig selv som yngre?
Jeg har altid haft et mål om at være selvstændig og drive min egen virksomhed. Når jeg kigger mig selv i spejlet om morgenen, så spørger jeg mig selv: "Er der noget, som skal ændres, så er det nu – ellers er det eneste spørgsmål, hvad skal vi så i dag, Peter Gustafson?"
Da jeg var i gang med at uddanne mig som cand.merc. på Copenhagen Business School, fik jeg job som studenterskribent på Berlingske Erhverv (i dag Berlingske Business, red.). Det var Lisbeth Knudsen (fhv. erhvervsredaktør, red.), der shanghajede mig. Jeg sagde ja ud fra én overordnet strategi, jeg har haft gennem hele livet: Jeg er en life long learner. Jeg vil lære hele livet, og hver aften gå i seng lidt mere vis, end da jeg stod op om morgenen.
Hvornår besluttede du dig for den karrierevej, du har i dag?
Da jeg var 14 år gammel. Jeg kendte målet – det var at blive selvstændig og økonomisk uafhængig. Jeg kommer ud af en familie af selvstændige både på min mors og min fars side.
Jeg har ikke altid været klar over den direkte vej, men mit kompas har hele tiden været at lade mig inspirere af de bedste i verden. Det har jeg gjort hele vejen igennem min karriere.
Jeg har fundet ud af, hvem der var de bedste i den branche eller på det område, jeg arbejdede med, og så har jeg forsøgt at lære så meget som muligt af dem. Jeg har søgt kontakten med dem, læst alt hvad der har været skrevet om dem – eller hvad de selv har skrevet, og så har jeg rettet direkte henvendelse og spurgt om jeg måtte komme til kaffe, eller om de kunne guide mig i retning af noget, de har lært meget af. På den måde har de været en slags mentorer for mig.
I 1996 startede jeg så min egen virksomhed, hvor jeg rådgav børsnoterede selskaber i Norden samt kapitalfonde i Danmark, Norden og globalt. Det gjorde jeg indtil 2010, hvor jeg besluttede mig for, at i stedet for at være eneejer af en succesfuld virksomhed, ville jeg hellere være medejer af en halv snes stærke virksomheder.
Hvilken del af din uddannelse har du brugt mest i din karriere?
Den største uddannelse, jeg overhovedet har fået, har været at studere og læse alt om Warren Buffett og hans makker Charlie Munger. Warren og Charlie har givet mig to-tre Ph.d.er. Enhver investor, der ikke studerer Warren Buffett, er godt nok ikke en særligt klog investor, for han har virkelig givet mange guldkorn fra sig.
Men det vigtigste uddannelsesforløb, jeg har taget, har været på Columbia Business School i New York. Her deltog jeg i et program, der hedder value investing, hvor der var en professor ved navn Bruce Greenwall. Han er uden tvivl den bedste professor, jeg nogensinde har haft. Bruce Greenwall var utroligt pædagogisk og han kunne forklare nogle af de mest komplekse problemstillinger, så man meget hurtigt så kernen i problemet.
Selvom jeg i sin tid forlod journalistikken, er jeg aldrig stoppet med at arbejde journalistisk. For dens arbejdsmetode og mål er at indsamle information, gennemarbejde det, perspektivere det og komme frem til en eller anden form for konklusion. Og uanset hvilken industri eller branche man er i, er det den samme måde, man arbejder på. Det er også den samme måde, du arbejder på, når man laver fundamentale investeringer.
Så det kan godt være, jeg ikke længere skriver artikler, men jeg har aldrig forladt journalistikkens arbejdsmetoder.
Hvilket punkt på dit CV repræsenterer det største skift i din karriere?
Det var et stort skifte at blive cand.merc. i finansiering og så gå over til at arbejde med journalistik i stedet for. Men det var jo et lige så stort skifte af gå fra at være journalist og så pludselig sige op som redaktør på Berlingske og starte sin finansielle rådgivningsvirksomhed.
Da jeg i 2010 lukkede ned for min egen virksomhed og fokuserede på at være medejer af en række virksomheder, lukkede jeg jo samtidigt ned for mine egne lønindtægter. Jeg har ikke haft et job siden 2010 – jeg har kun arbejdet med at analysere og investere i virksomheder. Så jeg har haft nogle skift i min karriere, men jeg ved faktisk ikke, hvad det største har været.
Hvad er det bedste ved din nuværende stilling?
Det bedste ved min nuværende stilling – og den ultimative stilling, man kan få rent forretningsmæssigt og arbejdsmæssigt – det er, at jeg har total kontrol over min egen kalender. Jeg har en fuldstændigt blank kalender, som jeg kan fylde ud med lige præcis de møder og de aktiviteter, jeg har lyst til, og som passer til det, jeg laver.
Jeg har aldrig et møde, jeg ikke gider deltage i eller arbejder med noget, der ikke interesserer mig. Og det var jo målet. Helt fra starten af, da jeg blev selvstændig, var målet, at jeg ville bestemme over mit eget liv.
Hvilken leder i branchen har inspireret dig mest?
Da jeg arbejdede i journalistbranchen, var Lisbeth Knudsen uden sidestykke min største mentor. Men i dag er der ingen tvivl om, at det er Warren Buffett. Han er enestående.
Hvad optager dig allermest lige nu?
At passe på min familie og hjælpe dem, og så at gøre en forskel for unge mennesker og hjælpe dem med at forløse deres fulde potentiale.
Det kan godt være svært for unge mennesker at få forløst deres potentiale i den her verden, så det er vigtigt, at de har nogle gode mentorer, som kan hjælpe dem med det. Jeg bruger rigtigt meget tid på at hjælpe unge mennesker med at blive endnu bedre til det, de er gode til.
På det personlige plan giver det mig alt. Det vigtigste i livet er, at hjælpe andre mennesker. Penge betyder ikke noget, og jeg skal jo ikke have dem med, når jeg engang dør, og jeg har aldrig været særlig materialistisk. Penge er bare et middel til at opnå nogle mål og gøre en forskel.
Hun sagde op som kirurg og blev M&A-rådgiver
Partner i kapitalfond: "Vi skal blive ved med at pudse vores koncepter af"
I spidsen for filmfond: "Venturefolk lærte mig at tænke finansielt"
Relaterede artikler:
Hun sagde op som kirurg og blev M&A-rådgiver
For abonnenter