Business angels styrer mod rekordår i 2020

Trods corona forventes business angels’ investeringer at slå rekord, vurderer Jesper Jarlbæk, formand i Danish Business Angels. Markedsvilkårene er gunstige for det rekordstore antal investorer, som lægger deres penge i virksomheder, der er designet til at klare den hyperdigitale coronaverden.
Foto: DanBanPR
Foto: DanBanPR
AF JESPER ELKJÆR JENSEN

Jesper Jarlbæk, bestyrelsesformand i Danish Business Angels (DanBan), sad allerede i oktober med en fornemmelse af, at 2020, trods coronakrisen, ville blive foreningens hidtil bedste år.

En uge før årets udgang er fornemmelsen den samme, fortæller han.

For selvom antallet af henvendelser fra kapitalsøgende virksomheder er en smule mindre end sidste år, har foreningens medlemmer lyttet til flere pitches. Og en rekordstor tilstrømning af nye medlemmer gør, at bestyrelsesformanden forventer, at medlemmernes samlede investeringsbeløb i år vil sætte rekord.

DanBan har i år fået 80 nye medlemmer, og foreningen består nu af 250 private investorer.

"Det er noget af en tilgang, og det er nogle meget solide folk, vi har fået ind. Det er også derfor, jeg har en fornemmelse af, at investeringerne sætter rekord i år," siger Jesper Jarlbæk.

Det er særligt virksomheder, der er skabt til den nye, hyperdigitale verden, som har været mål for investorerne. Ifølge bestyrelsesformanden får DanBan først de endelige investeringstal i marts, men han forventer, at det samlede beløb ender mellem 300-400 millioner kroner.

Sidste år investerede foreningens medlemmer for omkring 250 millioner kroner.

DanBan-medlemmernes store investeringslyst skyldes især det fortsat lave renteniveau, og at 2020, modsat hvad mange troede i marts, blev et godt år for aktiemarkedet.

Roser låneordning

Men disse faktorer har ikke gjort det alene, fortæller Jesper Jarlbæk.

"Jeg vil gerne kvittere for de låneprodukter, vi fik gennem Vækstfonden. Det var første gang, vi fik adgang til lånekapital til medfinansiering af business angel-investeringer. Og det har været en kæmpe succes," siger han.

Vækstfondens ordning gjorde det muligt for virksomheder, der modtog investeringer fra business angels, at låne tre gange det investerede beløb af det offentlige. Ifølge Jesper Jarlbæk er ordningen “blevet udnyttet i stor stil,” og selvom den netop er blevet forlænget med et par måneder, så han gerne, at den blev ved i endnu længere tid.

"Gerne i hele 2021," siger han.

"For vi ser nu, at mange virksomheder, for eksempel dem, som fik udskudt momsbetalinger, bliver indhentet af dette. De er ikke i samme form, som da første Covid-19-bølge kom i marts. De er ikke kommet på fode igen, og nu truer anden bølge med at rive tæppet væk under dem igen. Jeg tror derfor i relation til konkurser, at første halvår 2021 bliver rigtig hårdt," lyder det fra Jesper Jarlbæk.

Stærk model

Og skulle ordningen fortsætte endnu længere, vil det ikke møde modstand fra de danske business angels. Deres bestyrelsesformand håber i hvert fald i, at låneordningen kan fortsætte i flere år fremover.

"Vi har jo nogle meget svære investeringsvilkår i Danmark, og jeg kan ikke forestille mig en bedre model for fremme af det danske vækstlag end en, der er styret af private investorers risikovillige kapital," siger han.

Med det in mente har 2020 også været lidt udover det sædvanlige for de danske investeringsengle.

Rent investeringsmæssigt er der dog ikke meget, der har forandret sig, fortæller Jesper Jarlbæk. Det er de samme parametre, investeringsemnerne bliver vurderet udfra - med den ekstra anke, at virksomhederne ikke bare skal kunne overleve, men også gerne skabe vækst i en coronatid.

"Vi kigger på virksomhederne med de samme briller som hidtil, for de vilkår, vi opererer under nu, er så at sige a new normal," siger DanBans bestyrelsesformand, som selv har været i gang som business angel i 14 år.

Nyt personligt fokus

På det personlige plan har Jesper Jarlbæk de seneste år skiftet fokus. Han fokuserer ikke længere så meget på direkte investeringer i nye virksomheder, men i stedet på opfølgende investeringer i sin nuværende portefølje.

Og så er han begyndt at gå med i fondsinvesteringer. På den måde opnår han en større risikospredning, fortæller han og tilføjer, at DanBan selv går i luften med en co-investmentfond efter nytår, som netop er blevet godkendt af Finanstilsynet.

Ifølge Jesper Jarlbæk er hans erfaring den primære årsag til det nye fokus. Således er hans samlede investeringssum i 2020 "nok den største,” han har haft de sidste fem-seks år. Og på trods af coronakrisen har det været begrænset, hvor mange penge han har skulle bruge på at redde sine investeringer.

Han har for eksempel kun været involveret i et enkelt redningsforsøg i år.

"Og de er i live," fortæller han, selvom den pågældende virksomhed nu er ramt af den nye nedlukning.

"Så nu skal vi til at lave et nyt redningsforsøg. Det kommer vi også til. Vi vil bære dem igennem 2021," siger Jesper Jarlbæk, som derudover måtte lukke en enkelt virksomhed i år, efter investorkredsen besluttede ikke at komme flere penge i den.

Med omkring 26 direkte investeringer, 20 investeringer gennem engle-fonde og yderligere 50 investeringer igennem venture- og kapitalfonde, er det dog ikke usædvanligt for Jesper Jarlbæk, som samtidig ser positivt på det kommende år.

"Gennem de sidste seks-syv år er der sket en større professionalisering af vækstlaget. Både af start-ups, business angels og fonde. Vores økosystem herhjemme er i en positiv udvikling. Covid-19 har budt på udfordringer, men den underliggende trend er, at miljøet hele tiden styrkes," siger han.

Prisbelønnet business angel: "En kæmpe udfordring at vælge de rigtige" 

Business angels ansætter direktør 

 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også