Business angels i stormløb på lukrativ corona-pulje

"Vi har aldrig tidligere landet ti investeringer på så kort tid," siger CEO og partner i Keystones, Kenneth Larsen, om kortvarig særordning under Vækstfonden.
Foto: KeystonesPR
Foto: KeystonesPR

En mindre og ekstraordinær lukrativ særordning under Vækstfondens Covid-19-beredskab er genstand for noget nær et stormløb fra danske business angels, inden ordningen udløber om få dage den 31. december.

Den statslige investeringsfond tildelte med en hasteordning sidste sommer de tre store netværk herhjemme af business angels en økonomisk ramme på hver især et tocifret millionbeløb, hvor Vækstfonden kan gange investeringer fra virksomhederne op med tre med lån fra fonden mod normalt i forholdet en-til-en for matchinglån til business angels.

"Ordningen, der er målrettet syndikeringer, hvor flere business angels går sammen, er ekstrem lukrativ, men den er jo også også etableret under en coronakrise, og nu er ketchuppen også kommet ud af flasken," siger Kenneth Larsen partner og CEO i Keystones, hvis netværk omfatter over 450 business angels, iværksættere og investorer.

Investeringslysten accellereret

Omkring ti virksomheder med omkring 5-10 Keystones-medlemmer i hver, får brugt ordningen. Ifølge Kenneth Larsen er der aktiveret mellem 50-100 mennesker i den gunstige ordning. Samlet set ender finansieringen af de ti virksomheder for Keystones-medlemmer i størrelsesordenen omkring 40-45 mio. kr., anslår han.

"Vi har aldrig tidligere landet ti investeringer på så kort tid, og Keystones fylder trods alt 20 år i 2021. Det har accellereret investeringslysten voldsomt, trukket flere penge op af lommerne på de private investorer så at sige, og det har understøttet netværkene på en virkelig god måde," siger Kenneth Larsen.

Forudsætningen for at kunne udnytte ordningen er, at de pågældende virksomheder skal være ramt af de konsekvenser, som corona-smittespredningen har medført.

Mens Vækstfondens såkaldte BA-matchinglån (business angels, red.) tager udgangspunkt i business angels, der er godkendt enkeltvis og registreret, og hvor fonden som hovedregel yder lån automatisk i forholdet en-til-en, er det første gang, at de tre store netværk, Keystones, DanBan og Business Angels Syddanmark har fået stillet en økonomisk ramme til rådighed.

Ifølge Keystones har ordningen understøttet udbredelsen af syndikerede investeringerog i det hele taget medført en større udbredelse af BA-matching.

"Ordningen har vist sig at være en ekstremt effektiv måde at demokratisere udvælgelsen af de virksomheder, som staten investerer i. I stedet for at sagerne alene ligger hos få sagsbehandlere og dynger sig op, så stiller vi med en stor gruppe erfarne og risikovillige erhvervsledere, som kan være med til at udvælge morgendagens vindere og altså forkorte processen fra screening til investering," siger Kenneth Larsen.

Vækstfonden har uddelt 500 millioner i business angel-lån – flere er på vej

Prisbelønnet business angel: "En kæmpe udfordring at vælge de rigtige" 

Vækstfonden har sat sig på halvdelen af ventureinvesteringer i Danmark

Business angel: Det bedste ved mit job er friheden, og så er der ikke så meget corporate bullshit 

 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu


Læs også