KapitalWatch

Dobbelt op: Investeringer i proptech stormer frem

Ejendomsteknologi, også kaldet proptech, er for alvor kommet på radaren hos investorer, der sidste år skød dobbelt så mange penge i området som året før, viser nye tal. Flere ventureinvestorer ser et stort potentiale i området.

Intellegente løsninger, der kan digitalisere ejendomsbranchen, er i vækst, og fra 2020 til 2021 er proptech-investeringer fordoblet, viser nye tal. | Foto: PR / ISS

Risikovillig kapital strømmer ind over ejendomsmarkedet fra investorer, der vil hjælpe med den grønne omstilling og digitalisering.

Det dokumenteres af en ny rapport, som netværksorganisationen Proptech Denmark og erhvervsmægleren Colliers står bag.

Rapporten baserer sig på svar fra 361 aktører på det danske ejendomsmarked.

Ifølge rapporten, som først offentliggøres i sin helhed 24. maj, steg investeringerne i proptech i Danmark fra 173 mio. kr. i 2020 til 354 mio. kr. i 2021. Det er en fordobling på et år.

”Investeringerne i proptech er på rette vej. Når det er sagt, så er det kun 19 pct., der vælger øget bæredygtighed som et mål for øget investering i proptech-løsninger. Og det er påfaldende, i og med at vi samtidig kan se fra undersøgelsen, at den grønne omstilling udgør den største bekymring for branchen i 2022,” udtaler Michael Ambjørn, der er direktør i Proptech Denmark.

”Læg oven i det den nye EU-taksonomi for bæredygtig finansiering, der kommer lige om hjørnet. En omstilling er meget svær uden det digitale. Det peger på en yderligere eksplosion i efterspørgslen,” fortsætter han.

Venter flere investeringer

Ifølge rapporten fortæller mere end 70 pct. af de etablerede spillere på ejendomsmarkedet, at de regner med at øge deres investeringer i proptech-løsninger yderligere i år.

Hos proptech- og startup-virksomhederne bekræftes billedet: Af de adspurgte melder 92 pct., at de har oplevet en stigning i efterspørgslen efter deres produkter i 2021.

Den udvikling kan Troels Lau Larsen, som er direktør (COO) hos Colliers, nikke genkendende til:

”Fokus på den grønne omstilling er noget, vi kan mærke hos vores kunder i stigende grad. Men vi kan også mærke det hos os selv, hvor der sker meget på hele ESG-området. Bl.a. arbejder vi på at neutralisere vores eget CO2-aftryk frem mod 2030.”

Aktørerne bag rapporten oplever, at leverandørerne af digitale løsninger stadig ser ejendomsbranchen som en konservativ branche, der investerer for lidt i innovation. Toppen af den etablerede branche besidder simpelthen ikke tilstrækkelige digitale evner, mener de.

Dette bekræftes af de store virksomheder selv, da over halvdelen svarer, at de ikke har en digital strategi og peger på årsager som manglende prioritering af tid, manglende viden om potentialet af løsninger og ikke mindst manglende digitale evner i virksomheden, som barrierer for at komme i gang.

“Hvis man føler sig lidt bagefter, så er det ikke så underligt. For det er gennemsnittet. Men hvem vil være middelmådig,” spørger Michael Ambjørn og opfordrer til, at man på direktionsgangen og i bestyrelsen handler.

”Der er masser, der står klar til at hjælpe,” afslutter han.

Fokus fra venturefonde

En af de proptech-virksomheder, der rejste kapital sidste år, er Proper, som også har en ambition om at gennemføre en investeringsrunde i år.

“Vi er i dialog om en ny investeringsrunde, hvor vi skal rejse større kapital end sidst,” siger adm. direktør Morten Krarup til Børsen.

Venturefonden Byfounders var blandt investorerne, der sidste år skød et samlet beløb på 28,5 mio. kr. i Proper. Her ser man et stort potentiale i netop proptech og er derfor i dialog om flere nye investeringer i branchen, skriver Børsen.

Ventureselskabet Alfa Ventures, tidl. Flame Venture, har også øje på proptech-virksomheder. I januar investerede selskabet i Wise Home og fortalte i den forbindelse, at det har sat knap 150 mio. kr. af til investeringer i netop proptech.

Alfa Ventures er et søsterselskab til ejendomsudvikleren Alfa Development, der ved indgangen til maj skiftede navn fra Elf Development.

(Denne artikel er leveret af vores søstermedie EjendomsWatch.)

Byfounders-stifter: ”Jeg tror godt, du kan forvente, at 2022 bliver et modvindsår”

Investeringsselskab vil skyde trecifret millionbeløb i proptech-virksomheder

Mere fra KapitalWatch

Konsulentvirksomhed holder fast i børsplaner

It-konsulenthuset 7N har stadig planer om en børsnotering. Virksomheden tager dog bestik af den kraftige afdæmpning i verdensmarkedet, der sker netop nu, fortæller topchefen i 7N, som netop er kommet med regnskab.

Ny nordisk biotekfond ser dagens lys

En ny life science- og biotekfond med base i Finland vil være en one stop shop for lovende unge startups i navnlig de nordiske lande. Det gælder bestemt også startups i Danmark, fortæller fondens adm. direktør.

PKA-direktør er klar med milliarder til havvindsprojekter

Sammen med Tyskland, Holland og Belgien vil den danske regering skrue markant op for havvindsprojekterne i Nordsøen, og PKA-direktør Jon Johnsen er klar med sin del af finansieringen til de investeringer, der allerede i 2030 skal levere klimavenlig energi.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

KapitalWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news from FinansWatch (dk)