Tidligere Ørsted-folk rejser stort tocifret millionbeløb til havvind-selskab

De to venturefonde, spanske Seaya Andromeda og danske Climentum Capital, investerer tocifret millionbeløb i selskab, der leverer data og viden til nøgleaktørerne i havvindindustrien.
Scott Urquhart og Rikke Nørgaard stiftede Aegir Insights for tre år siden. | Foto: Aegirinsights
Scott Urquhart og Rikke Nørgaard stiftede Aegir Insights for tre år siden. | Foto: Aegirinsights

Rikke Nørgaard og Scott Urquhart var begge med gennem en årrække i Ørsted under transformationen fra en dansk olie- og gaskoncern til en global udvikler af havvindparker. Nu har de rejst 8,5 mio. euro, godt 63 mio. kr., i en serie A-runde i deres softwareselskab Aegir Insights, der leverer data og viden til nøgleaktørerne i netop havvindindustrien; udviklere, investorer, producenter og regeringer.

Bag kapitaltilførslen står den spanske venturefonden Seaya Andromeda med deltagelse af den relativt nye, danskstiftede venturefond Climentum Capital. Begge er Artikel 9-fonde med bæredygtighed og bekæmpelse af klimaforandringer er en integreret målsætning. 

Den nye kapital skal bruges til at udvikle Aegirs digitale platform for en industri, der ifølge kommerciel direktør Rikke Nørgaard fortsat er præget af meget manuelt arbejde. 

”Vi kunne se, at der var et gab i markedet, og vi har allerede i dag nogle af de førende aktører i markedet som kunder og flere regeringer. Derfor har vi bygget et værktøj, vi mener er banebrydende: En business case-model baseret på de ledende modeller som DTU bl.a har udviklet, og som vores dygtige data-science specialister har udviklet surrogat-modeller (matematiske modeller, red.) ud fra:”

”Samtidig bidrager jeg selv og Scott Urquhart (CEO) med mange års erfaring fra Ørsted og Vattenfall ved at have kigget på havvindprojekter i de fleste markeder i verden. Så man får man en god fornemmelse for, hvad der vigtigt og og mindre vigtigt for at skabe et værktøj, der kører på under ét sekund fremfor uger eller måneder, som er standarden i industrien,” siger Rikke Nørgaard.

Hun tilføjer, at der typisk i dag anvendes mange forskellige værktøjer for at generere de inputs og simuleringer, der skal til for at lave en business case på en havvindmøllepark, som kan tage syv-ti år at udvikle til den står ude i vandet, og som er en ret kompliceret teknologi, hvorfor der også anvendes dedikeret software til forskellige dele af inputtene.

Manuel proces

”Der bliver en lang og manuel proces, der kan ske fejl og meget andet. Så vores vision har været at udvikle ét værktøj og ét software, aktører bruger. Vi kan erstatte ressourcer og tid, som gør det muligt for industrien hurtigere at få et syn på de bedste projekter at gå videre med,” siger Rikke Nørgaard:

”Vores målgruppe er foruden udviklerne og producenter også institutionelle investorer, der ofte gennem gennem fonde investerer i store infrastrukturprojekter. Vi er relevante for hele værdikæden.”

Trods de aktuelle problemer i havvindindustrien, der er ramt af inflation, høje renter og vanskeligheder i forsyningskæderne, kigger aktører ind i et massivt vækstmarked, der er blandt de hurtigst voksende segmenter inden for vedvarende energi.

”I et overfyldt marked for cleantech-løsninger bringer Aegir Insights klarhed med en datadreven softwareløsning. Aegir løser udfordringer i den virkelige verden i havvindindustrien og tilbyder en integreret løsning, der kan genetablere profitabiliteten og som samtidig reducerer CO2-udledningen,” siger Morten Halborg, ledende partner i Climentum Capital, der tegner sig for en fjerdedel af investeringen i Aegir Insights:

"Aegir løser udfordringer i den virkelige verden i havvindindustrien," siger Morten Halborg. | Foto: Climentum Capital / Pr

”Vi læser næsten dagligt, hvordan vindindustrien med Ørsted og andre har været udfordret. Aegir bringer et fundamentalt stykke software og analyseværktøj til nogle af de aktører, der er udfordret og som understøtter en branche, der på flere områder har det svært lige nu,” understreger Morten Halborg over for KapitalWatch. 

I Seaya Andromeda, der har en af Europas største energikoncernen i ryggen i sin nuværende fond, spanske Iberdrola, mener partner Pablo Pedrejon Garcia, at Aegir Insights har skabt en unik løsning, der kan blive en ny guld-standard i havvindindustrien, når der skal træffes beslutninger om investeringer og planlægning.

En milepæl

Rikke Nørgaard og Scott Urquhart etablererede Aegir Insights for tre år siden og anser investeringen fra Andromeda og Climentum som en milepæl for virksomheden med to investorer, der har erfaring med skalering af SaaS-virksomheder og et betydeligt netværk i den vedvarende energisektor.

Mens Seaya Andromeda, der anser sig som den største Artikel 9-fond i Sydeuropa, forvalter fem fonde på i alt 700 mio. euro, ca. 5,2 mia. kr.. har dansk-stiftede Climentum Capital for nylig lukket for tilsagn i sin første fond på tæt ved en halv mia. kr. til investeringer i skalerbare klimateknologier. Investeringen i Aegir er den 11. i porteføljen, der bl.a. tæller to svenske atomkraftselskaber og selskaber inden for genanvendelse. 

Climentum Capital, der planlægger at indlede fundraising til sin næste fond i indeværende år, har været ledende investor i hovedparten af sine nu 11 investeringer.

Rikke Nørgaard og Scott Urquhart har sammen sine to nye investorer lagt en plan for virksomhedens indtjeningsmål de kommende to-tre år. 

”Og det er meget ambitiøst, hvad vi går efter,” siger Rikke Nørgaard.

50 ansatte

Tidligere har bestyrelsesformanden i den norske energikæmpe og havvindudvikler Equinor, tidl. Statoil, personligt investeret et mindre beløb i selskabet, mens den danske statsfond Eifo har ydet et vækstlån. Begge dele gjorde det muligt for Aegir at vokse fra otte til 21 ansatte. Forventningen er 50 ansatte i alt inden årets udgang.

”Vi har tjent penge fra år ét i kraft af organisk vækst, så vi har allerede en solid forretning med mere end en fordobling af indtjeningen fra 2022 til 2023,” siger Rikke Nørgaard og tilføjer, at et af kriterierne, da stifterne gik i markedet for at hente kapital, var en eller flere investorer med rødder i energisektoren.

I 2023 blev der investeret 217 mia. dollars i havvind eller 79 pct. mere end året før.

”Der bliver virkelig flyttet mange penge ind i industrien i de her år. Og selv om det er en turbulent tid i den globale vindsektor, ser vi altså en kæmpe efterspørgsel på at kunne vurdere havvindprojekter hurtigere og smartere. Vi er bagud på tid i forhold til den grønne omstilling, og alle regeringer har 2030-mål. Derfor har industrien og brug for os, når de skal finde de bedste projekter,” siger Rikke Nørgaard.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også