Krisepsykolog og serieinvestor i partnerskab om mobilcover med indbygget sniffer

”Lykkes vi med det her, så er det i min verden noget, som har gigantisk potentiale,” siger serieinvestor Thomas Visti, der har investeret i startup. Lang vej endnu og stort kapitalbehov.
Investor Thomas Visti og adm. direktør Kathrine Marie Elmer. | Foto: Louise Dybbro
Investor Thomas Visti og adm. direktør Kathrine Marie Elmer. | Foto: Louise Dybbro

500.000 kr. i Løvens Hule er i sig selv ikke det vilde beløb, hvis man vil bygge et firma, der opererer på tværs af grænser og på begge sider af Atlanten. Mere interessant er det, hvor midlerne kommer fra. Og i dette tilfælde kan den lille startup Porsentech glæde sig over at få en serieinvestor med masser af krudt i kanonen med i ejerkredsen, nemlig den såkaldte gæsteinvestor i Løvens Hule, Thomas Visti.

Han har stor international erfaring og flere hundrede millioner på kistebunden fra robotvirksomhederne Universal Robots (UR) og Mobile industriel Robots (MiR) som medejer samt henholdsvis CCO og CEO.

Porsentech, stiftet af Kathrine Marie Elmer, der bl.a. har arbejdet som krisepsykolog, har udviklet et mobilcover Cover-me, der via en indbygget sensor og en app kan advare ikke mindst unge mennesker på bytur, hvis skumle typer har proppet narkotika eller lægemidler i deres drinks.

”Det er ekstremt grænseoverskridende at opleve et blackout efter at have drukket bare en lille tår af en spiked drink. Og som forælder er det jo noget nær ens værste mareridt. Derfor håber jeg, at coveret kan blive en del af standardudrustningen, når de unge mennesker fremover skal i byen, understreger Kathrine Marie Elmer i en pressemeddelelse, der er udsendt i forbindelse med den seneste udgave af Løvens Hule.

Foto: Pr
Foto: Pr

Cover-me. Fotograf: Louise Dybbro

Heraf fremgår det også, at Elmer, der er uddannet psykolog og pilot, i forbindelse med EMBA-uddannelsen på CBS besluttede at ” igangsætte udviklingen af en ekstra lugtesans, som du altid har med i lommen, og som lynhurtigt kan afgøre, om din drink er forgiftet; om du har drukket for meget, eller om du har dårlig ånde.”

”Jeg tror meget på, at den her lille nightlife-pakke vil appellere til både de unge og deres forældre, og jeg er ekstremt glad for, at jeg nu får så erfarne kræfter med ombord. Sammen skal vi nu have lagt en strategi for den fremtidige videreudvikling af produktet samt hele vores markedsstrategi,” pointerer hun.

Hun blev i programmet konfronteret med risikoen for, at giganter som Apple pludselig får samme idé, men fremhæver, at Porsentech hele tiden vil være på forkant med udviklingen.

”Jeg forventer, at det er et ongoing projekt, for vi har jo med teknologi at gøre, og den er i rivende udvikling hele tiden. Det vil sige, at vi skal jo også sadle om hele tiden. Så snart, at for eksempel andre sensorer kommer på markedet, skifter vi også de sensorer osv. Vi holder hele tiden produktet opdateret til den seneste teknologi,” siger hun til KapitalWatch og tilføjer:

”Vi har laboratorier, og vi har godkendelser fra lægemiddelstyrelsen osv., så vi arbejder konstant på at forfine og justere algoritmer, så vi hele tiden får de bedste resultater.”

Jeg troede egentlig, at man skulle have den kliniske afprøvning færdiggjort, inden en endelig godkendelse?

”Nej, det går lidt hånd i hånd. Det er klart, at vi skal jo have et særligt laboratorie, vi skal have et særligt udstyr, vi skal have særlig sikkerhed, vi skal have manualer skrevet - der er et kæmpe procedurearbejde for at få en autorisation fra lægemiddelstyrelsen.”

I har vel en plan i forhold til både kapitalrejsning, igangsætning af større produktion og måske indtrængning på andre markeder. Kan du fortælle om det?

”Ja, vi fokuserer på det danske marked her i 2024. Og så vil vi træde internationalt i 2025. Og der ser vi det amerikanske marked, og vi ser det europæiske marked. Det er det, vi kommer til at fokusere på.”

Du kommer jo nok til at skulle rejse meget kapital hen ad vejen?

”Ja, vi vil skulle rejse kapital igen, netop også når vi sætter alt det her i produktion. Det kræver kapital for at lave en stor produktion, og vi er jo også ordentlige på den måde, at når folk kan gå ind og laver en pre-order, så trækker vi ikke pengene fra kunderne. Det gør vi først, når vi leverer, og det betyder selvfølgelig også for forretningsstrategien, at vi skal rejse kapital først for at levere produktet.”

Regner du med at rejse yderligere kapital i 2024, for de 500.000 kr. er vel som en dråbe i havet?

” Det vil jeg i hvert fald ikke afvise.”

Foto: Pr
Foto: Pr

Adm. direktør og stifter Kathrine Marie Elmer. Fotograf: Louise Dybbro

Jeg kan forstå, at produktionsfaciliteterne er i Kina nu?

”Det er et meget komplekst produkt, faktisk. Det er et dansk-kinesisk build-in-box firma (en proces, hvor komponenter og dele samles til et færdigt produkt, red.) som jeg har kontakt med, og som står for produktionen, ikke rent kinesisk. Og så er der rigtig meget udvikling, som foregår herhjemme. Og hele app-delen og alle algoritmer er noget, jeg har in-house.”

Narkotika, alkohol og dårlig ånde

Ifølge pressemeddelelsen udnytter teknologien i coveret ”kunstig intelligens til at kunne lugte sig frem til enten narkotika, alkohol eller dårlig ånde. I fremtidige lanceringer fra PorSenTech vil sensoren desuden kunne opsnappe tegn på røg eller dårligt indeklima.”

”Sensoren er i princippet uintelligent, så den kan programmeres til at lugte efter stort set alt. I virksomhedens første cover er det dog bedøvelsesstofferne, der optræder hyppigt i nattelivet, hvor Kathrine Marie Elmer ser det største potentiale for coveret,” hedder det i meddelelsen, hvor der også er en kommentar fra Thomas Visti:

”PorSenTech har ramt et sweet spot i markedet, som samtidig også tjener til at beskytte unge mennesker, der går i byen. Det er prisværdigt. Hvis vi gør det rigtigt, kan vi skalere Cover-me internationalt, og når man ser på Kathrine Marie Elmers faglige baggrund som både pilot og psykolog, må man forstå, at vi har at gøre med en særdeles ambitiøs og målrettet iværksætter. Det gør bare den her investering endnu mere lovende.”

Thomas Visti, du nævner i pressemeddelelsen, at hvis I gør det rigtigt, så kan I skalere Cover-me internationalt. Hvor langt skal du være med?

”I princippet vil jeg gerne være med rigtig langt. Det er jo noget af det, jeg selv har nogle erfaringer med. Jeg tror godt, at jeg sammen med Kathrine kan flytte den her virksomhed relativt langt. Vi er ret langt med produktet. Hvis vi lykkes med at komme helt i mål, er skaleringen af den overkommelig, fordi vi ikke nødvendigvis har behov for at have fysiske kontorer rundt omkring i verden.

Det kræver noget kapital undervejs, også mere end der er investeret nu. Men der kan jeg godt være med ret langt hen ad vejen, og det kan også godt være, at der kan komme andre ind undervejs. ”

Klar med mere kapital

Thomas Visti arbejder i dag som investor og driver et iværksætterhus med 35 virksomheder i Odense. Han har investeret i 10-12 tech-virksomheder, alle sammen med et globalt perspektiv. 

”Så det er jo det, jeg gør. På den måde passer Porsentech godt ind i min portefølje,” siger han.

Du er måske allerede ved at investere mere, Løvens Hule er jo et tv-show, men har I planlagt opfølgende investeringer, eller er det allerede sket for den sags skyld?

”Det er ikke sket. Men der er ingen tvivl om, at der skal mere kapital til.”

Visti forklarer, at de tests, der kører ”ser fornuftige ud nu”. 

”Men det er for tidligt at konkludere, hvor langt vi kommer med hvor mange variationer, vi egentlig kan måle. Lykkes vi med det her, så er det i min verden noget, som har gigantisk potentiale. Og det er ikke set på verdensplan, og vi er ved at få et internationalt patent på det også.”

For de 500.000 kroner fik Thomas Visti ti procent af virksomheden, der forventer at kunne påbegynde salget af produktet inden for to-tre måneder. I programmet var de tre investorer, men det blev genforhandlet, da kameraerne var slukket.

KapitalWatch gjorde i april 2023 status over, hvordan det var gået for de iværksættere, der fik kapital i programmets tre første sæsoner, der løb fra 2015-2018. Konklusionen var, at der var 20 overlevere, 12 konkurser og to opkøb eller fusioner. 

Nu jeg har dig...

Når man har en serieiværksætter på linjen er er det nærliggende at høre, hvordan markedet for investeringer så ud i 2023 og i dag, da hans optræden i Løvens Hule er en meget lille del af hans omfattende investeringer.

”Hvis man kigger udelukkende på 2023, så tror jeg, at værdiansættelserne er drastisk faldende. Det har været svært for virksomheder at finde kapital. Det har måske gjort, at de virksomheder, der mente, de var 30 mio. kr. værd for tre år siden, måske er fem millioner værd i dag. Det er det niveau, det er jeg slet ikke i tvivl om. Når det er sagt, synes jeg stadigvæk, at der findes gode investeringer derude.”

Som investor er han tilfreds med, at ”der er kommet lidt mere realisme ind i virksomheder.”

”Der er rigtig mange, der har været ude og investere, hvis jeg skal være lidt hård, uden at man har haft begreb om, hvad det er for en teknologi, man investerer i. For eksempel i robotter.”

Visti synes ikke, at hans investeringer trods et hårdt år har ”været i knæ”.

”Markedet har måske fundet det rigtige leje værdiansættelsesmæssigt, og det gør måske, at man får ryddet lidt op i noget. Det er måske meget godt for alle, og dem, der reelt er noget værd får kapital. Men man har måske været lidt mere forsigtig de sidste halvanden års tid.”



Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også