Ledende venturepartner: ”Overordnet set er det super-attraktivt at være i det tidlige miljø nu”

People Ventures leder efter selskaber, der kan blive nye unicorns, siger ledende partner Claus Zibrandtsen, der arbejder på at lukke en fond med 750 mio. kr.
Claus Zibrandtsen, ledende partner i People Ventures | Foto: People Ventures/pr
Claus Zibrandtsen, ledende partner i People Ventures | Foto: People Ventures/pr

Det er super-attraktivt at være på venturemarkedet for tidlige investeringer. Mulighederne er store med de nuværende markant lavere værdiansættelser, med de spændende virksomheder og med bedre tid til at gennemføre investeringer i de rigtige startups.

Det vurderer Claus Zibrandtsen, ledende partner i People Ventures, i et interview med KapitalWatch.

Han peger på, at det er meget vigtigt, at man deler udviklingen i venturemarkedet op i to: Den ene del er det sene miljø, hvor der næsten er total opbremsning i børsnoteringer og en opbremsning i de høje multipler, man har set de seneste år.

”Den anden del er det tidlige miljø, hvor man gerne vil investere tidlig kapital og udvikle startups hen over en årrække. Overordnet set er det super attraktivt at være i det tidlige miljø nu, fordi multiplerne er lavere, der er mere talent tilgængeligt på markedet, og der bliver startet rigtig mange spændende startups i de her år. Så det er bestemt attraktivt for os, som en tidlig-stadie-investor at være her.”

Det har det også været i 2023. 

Stort venture-hype

People Ventures oplevede i 2020, 2021 og en del af 2022, at der var en stor hype om venture generelt, men også at tiden til at lave investeringer var enormt kort. 

”Det var primært drevet af, at internationale venturefonde investerede efter en spray and pray-model med meget begrænset due diligence. Hermed lavede de mindre, men mange investeringer – for herefter at afvente og følge udviklingen af disse,” siger han og tilføjer, at ”det bliver til meget investeret kapital på ganske kort tid. 

”Faktisk er der eksempler på, at der i denne periode bliver comitted penge til investeringer på under en uge, hvilket er langt under det generelle gennemsnit. ”

I 2023 har der været lidt bedre tid til at gennemføre en ordentligt due dilligence, fremhæver han. I denne proces kan de lære deres founders lidt bedre at kende, inden de gennemfører investeringer. 

”Det er dejligt, at vi har haft tid til at udføre et ordentligt stykke arbejde og at lære de enkelte founders bedre at kende. De er jo trods alt den allervigtigste ingrediens i en startup og muligheden for at blive en succes. 

Dét, tror jeg, at både investormiljøet og investorer i venturefonde har set som en virkelig god ting. Så er det selvfølgelig også meget vigtigt, at vi ikke bliver ved med at opleve det her plateau, som der er nu. Vi vil gerne se, at der kommer gang i børsnoteringer, i exit-mulighederne, og også større momentum i private equity osv., så exit-mulighederne generelt set åbner sig op for det senere miljø.”

Og det SKAL komme, understreger han. Det kan godt være, at det bliver hen mod Q3 eller Q4 eller først bliver i 2025. Det er svært at se helt igennem et noget nuanceret billede af de finansielle markeder lige nu.

”Det, der er lidt spøjst, er, at der både i USA og Europa er enormt meget dry powder; der ligger kapital i fonde generelt set i en endnu højere grad, end der gjorde tidligere, fordi der jo netop har været opbremsning.”

Claus Zibrandtsen peger på, at flere analyser viser, at antallet af investeringer er gået signifikant ned hen over de seneste fire kvartaler. 

”Der er lavet færre, men større deals. Og det sker, fordi selskaberne, når de ikke har kunnet få de rigtige multipler, har holdt lidt igen. Det giver ikke mening at lave store down rounds, hvis man kan undgå det. Så har de nok fokuseret på at stramme op, ikke haft lige så aggressiv vækst og ventet på, at multiplerne kommer lidt op igen.”

En naturlig livscyklus

Vi hører nu jævnligt, at der er en del fonde, der har svært ved at rejse kapitalen?

”Jeg er helt enig i, at det er sværere at rejse kapital nu, end det har været tidligere. Men det er ikke ensbetydende med, at nogle af de fonde, der skal investere sine penge over en fire- eller seksårig periode, ikke har kapital.

Men der er den naturlige livscyklus, at der efter tre-fire år skal rejses en ny fond, og hvis du er der på den cyklus og skal ud i markedet og rejse en ny fond nu, så er det besværligt.”

Det er også det, som den ledende venturepartner hører jeg fra mange kollegaer, og det hænger sammen med rentemiljøerne, pointerer han.

”Hvis du kigger på dine aktivklasser i forhold til risiko og afkast, så er risikoen på venture højere end på både private equity og aktier. Og det øger også en afkastforventning på den klasse. Så det er naturligt, men de to ting er, for nu i hvert fald, lidt uafhængige, fordi der også stadig er meget kapital tilgængeligt til miljøet.”

Han kaldet det ”et ret alvorligt problem, hvis de finansielle markeder bliver ved med at være, som de er nu igennem de næste tre-fire år.”

”For så er der flere fonde, der kommer til at dø ud og skal rejse nye fonde. Og hvis det lige så besværligt som i øjeblikket, så bliver fondene mindre. 

Jeg tror, at man har været forskrækket over et finansielt miljø, der har været anderledes, end det har været igennem mange år, hvor man typisk har set vækst. Nu har vi haft en længere periode, hvor man har skulle finde sin nye strategi, og kortlægge, hvad man så skal gøre med de selskaber, man har i sine porteføljer.”

Zibrandtsen tror dog på, at noget er i gære derude.

”Det, som jeg hører på vandrørene, er, at der begynder at være overvejelser omkring børsnoteringer og akkvisitioner igen; der bliver åbnet mere og mere op for, at der kommer gang i køb og salg igen.”

Godt på vej til at lukke fond

Apropos fonde: Da vi skrev om jeres kapitalrejsning i december 2022, havde i 400 mio. kr. i hus, og målet var 750 mio. kr. Hvad er status på det?

”Status er uændret. Vi er godt på vej til at lave en rigtig fin close med de samme ambitioner som vi havde for et år siden. Vi er tættere på de 750 mio. kr., som er efter planen. Vi har fået skabt en rigtig god founding-kreds, som har været med til at bakke op omkring os, og det har været en stor hjælp. Og så har vi bevist hen over 2023, at vi har lavet en masse spændende investeringer og kan gebærde os i det her miljø. ”

Får I også investorer med ud over det partnerskab, der er mellem familiekontorene, herunder jer?

”Ja, det gør vi.”

Hvordan vurderer du værdiansættelserne af virksomhederne. Nogle peger på, at der er et forventningsgab mellem køber og sælger i forhold til pris?

”Jeg tror, at man er tættere på at møde hinanden, end man har været for et halvt år siden. Man skal lige synke, at man ikke kigger ind i 2021-værdisætninger og multipler længere.

Hvis du kigger tilbage på multiple-spændet, så er man tilbage til niveauet før Covid, hvilket man var rigtig glad for det tidspunkt, men man blev forblændet af multipler, der eksploderede igennem coronaperioden.”

Hvilke multipler er det?

”De er cirka halveret i forhold til, hvad vi kiggede ind i under corona. Så hvis en SaaS-multiple før hed gennemsnitligt 15 gange dine årlige omsætning, så hedder den måske 7,5 i dag. Det er gennemsnitlige betragtninger, og det har selvfølgelig en impact på en masse investorer, der har lavet en masse investeringer under corona til nogle høje multipler. Hvordan skal man regne den hjem nu? Vil du så hellere vente? Jeg tror, at man i høj grad venter og ser, om man kan komme ud i markedet i slutningen af året eller i næste år.

I gennemførte seks investeringer sidste år, er det det niveau, I vil være på?

”Ja, der er i tråd med den strategi, vi meldte ud, da vi lancerede fonden, at vi vil lave seks-otte investeringer om året. ”

People Ventures har i 2023 gennemført seks investeringer: Comundo, Sentispec, Proemial og tre, som fonden endnu ikke har offentliggjort. Der har ingen exits været.

I har ikke gennemført exits det seneste år og skal vel heller ikke i 2024?

”Det forventer vi ikke, den ældste investering, vi har i porteføljen, er ét år. Vi skal gennem nogle kapitalrejsningsrunder endnu, for at selskaberne bliver modne til den rejse der. ”

Man ser jo ofte, at kapitalfondene går ind og køber og samler virksomhederne på et tidligt stadie. Den mulighed kan jo dukke op, men det ligger ikke i planen?

”Nej, men det er helt sikkert godt, og for eksempel Visma har jo været superaktiv med en køb- og konsolideringsstrategi. Det, jeg typisk har set i den strategi generelt, er, at man leder mere efter features eller moduler, der relativt let kan integreres ind i en eksisterende moderselskabsstruktur og strategi. Det giver god mening og gør faktisk rigtig meget for økosystemet generelt set.”

For en venturefond er det dog ikke nødvendigvis den bedste exit-mulighed, understreger han.

” Vi leder jo efter selskaber, som kan blive nye unicorns.”

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også