Lunars ejerkreds har skudt milliarder ind i virksomheden siden fødslen: "Det er et fabelagtigt selskab"

Det seneste år har udfordringerne stået i kø for Lunar, men investorerne fortsætter med at bakke op. Exitplanerne ligger langt ude i fremtiden, og stifter ser ikke behov for yderligere kapitalrejsninger. 
Lunar har fået postet mere end tre mia. kr. ind i selskabet siden stiftelsen i 2015. | Foto: Pr/lunar Bank
Lunar har fået postet mere end tre mia. kr. ind i selskabet siden stiftelsen i 2015. | Foto: Pr/lunar Bank

Lunars investorer har postet mere end tre mia. kr. ind i fintech-banken, siden virksomheden så dagens lys i 2015. 

Det viser en gennemgang af Lunars kapitaludvidelser baseret på tal fra bl.a. Crunchbase, Vækstfonden og gamle artikler. 

Trods den markante økonomiske rygstøtte er Lunar langt fra at tjene penge, og for første halvår 2022 lød underskuddet på mere end 800 mio. kr.

Det seneste år har desuden været præget af udfordringer for fintech-selskabet, der startede tilværelsen som neobank, men som i dag opererer med egen banklicens og har mere end 600.000 kunder på tværs af Norden. 

I september i fjor måtte Lunar bl.a. melde hus forbi på et ellers annonceret opkøb i Norge. Virksomheden, der har været hårdt fokuseret på vækst siden stiftelsen, har desuden justeret sin strategi, så førsteprioritet nu er at forkorte vejen mod en lønsom forretning. 

Men det skræmmer ikke den danske venturefond Seed Capital, der har været en del af Lunars ejerkreds siden den spæde start i 2015. 

”Det er et fabelagtigt selskab,” siger Lars Andersen, der er general partner i Seed Capital og medlem af Lunars bestyrelse.

Investorer bakker op

Siden stiftelsen har Lunar udvidet ejerkredsen med en række angelinvestorer samt større fonde som Greyhound Capital, Socci Capital, Finrebel, tobaksfonden Chr. Augustinus Fabrikker, svenske Kinnevik , kinesiske Tencent og Anders Holch Povlsens investeringsselskab Heartland, der er investeret ind i Lunar igennem datterselskabet Brightfolk. 

I 2021 hentede Lunar penge som aldrig før, og selvom de makroøkonomiske forhold i 2022 vanskeliggjorde kapitalforhøjelser, har fintechbankens ejerkreds fortsat postet penge ind i selskabet.

I september hentede banken 212 mio. kr. i en runde, som ifølge stifter og adm. direktør Ken Villum Klausen var ”den sværeste nogensinde”, senere samme år blev runden udvidet med 40 mio. kr., og i starten af indeværende år har ejerskredsen skudt yderligere 260 mio. kr. i Lunar. 

I ingen af runderne kom nye store investorer ombord, hvilket ifølge Ken Villum Klausen bl.a. skal ses i lyset af, at vilkårene for at hente kapital for fintechselskaber blev forværrede i 2022 i takt med stigende renter, tårnhøj inflation og krigen i Ukraine.

”Vi kunne se, hvor markederne lå i forhold til lange processer og færre nye investeringsrunder generelt, og derfor valgte vi at forfølge sporet med de eksisterende ejere. Det handler først og fremmest om, at selskabet får kapital, og det var der heldigvis opbakning til i vores ejerkreds,” siger han.

Ken Villum Klausen lægger vægt på, at vilkårene for at hente kapital lige nu betyder et langt og krævende stykke arbejde, selvom det har været den eksisterende ejerkreds, som man har hentet penge hos de seneste investeringsrunder. 

Han fortæller, at selve due diligence-processen ved de seneste runder har været seks til syv måneder mod omkring tre måneder ved de tidligere. 

”Investeringsrunder kommer kun i mål på bagkant af en grundig due diligence, hvor alle ens nøgletal bliver endevendt, og hvis det ikke spiller, så får man ikke en investering - heller ikke selvom investorer har puttet penge i selskabet tidligere,” siger Ken Villum Klausen. 

Artiklen fortsætter under grafikken...

I den seneste periode har Lunar været ramt af modvind på en række fronter. I september glippede Lunars opkøb af norske Instabank, og siden fulgte tre runder af påbud fra Finanstilsynet, der gik på for dårlige kreditvurderinger, forkert opgørelse af bankens forretning inden for låneformidling og et krav om en nedskrivning på 300 mio. kr. i datterselskabet Lendify. 

I februar skiftede Lunar Bank ud på direktørposten.

Investorkredsen er bredt set tavs, men enkelte har overfor FinansWatch og KapitalWatch slået fast, at de fortsat investerer i Lunar.

”Jeg agter fortsat at investere, og jeg har ingen planer om at sælge fra,” skriver Peter Holten Mühlmann, stifter af Trustpilot og investor i Lunar.

”Jeg kan oplyse om, at Chr. Augustinus Fabrikker har en ejerandel i Lunar på under ti pct. og har deltaget i den seneste kapitalrunde,” skriver Lina Gulløv Lundh, sekretariatschef i Chr. Augustinus Fabrikker i en mail. 

”Vi investerede i Lunar på grund af deres unikke tech-platform og stærke kundeforhold. Kinnevik har deltaget i fire runder, men vi kan ikke kommentere på potentielle deltagelser i fremtidige runder,” skriver Kinneviks presseansvarlige, Torun Litzén, i en skriftlig kommentar.

Stor tiltro til Lunar

Hos Seed Capital, der for første gang investerede i virksomheden i 2015, og som siden har deltaget i alle kapitalrunder, er der stor tiltro til Lunar.

”Det, vi arbejder på hver dag, er at blive profitable. Det skal ske ved, at vi nedbringer prisen på at servicere kunderne, og det er vi i gang med at implementere, så jeg er overbevist om, at vi inden for en overskuelig fremtid står med en case, der når break even,” siger Lars Andersen. 

Seed Capital er en venturefond, der investerer i virksomheder i de helt tidlige stadier. Selvom Seed Capital på nuværende tidspunkt har været medejere af fintechbanken i godt otte år, er et frasalg af ejerandelene ikke på tegnebrættet endnu. 

”Nu sad jeg i bestyrelsen i Trustpilot i 12 år, og det viste sig at være en god idé, og Fullrate solgte vi efter tre år, så det med tidshorisonten er svær at sige helt præcist. Hvis man laver homeruns, som Trustpilot gjorde det, så tager det nok en 10-12 år,” siger Lars Andersen.

Og så længe er I også klar til at holde fast i Lunar?

”Ja, klart. Vi er med hele vejen.” 

Exit-planer ligger langt ude i fremtiden

I Lunars nuværende ejerkreds er der i dag syv aktionærer, der alle har mere end fem pct. af aktierne.

Hos Lunar fremhæver Ken Villum Klausen, at fintechbanken har en bred ejerkreds, der ikke er på jagt efter efter et hurtigt afkast og et exit, hvilket gør det muligt at tænke mere langsigtet. 

”Hvis man ser på ejerstrukturen i Lunar i dag, så er der en bred diversitet. Til forskel for andre selskaber, hvor der er et mere kortsigtet fokus på afkast, så har vores investorer langsigtede briller på,” siger han.

Artiklen fortsætter under grafikken...

Kapitalfonde arbejder ofte med en tidshorisont for, hvornår selskaberne skal have deres investerede penge retur. Men i Lunar fylder samtaler om et eventuelt exit i ejerkredsen ikke meget i det daglige, slår Ken Villum Klausen fast. 

”Vores vej ind i den finansielle sektor er et langt sejt træk. Vi har været i gang otte år og kun tre år med en banklicens. Det kan være, at vi tager otte år endnu, inden vi begynder at tænke på, hvordan exit-scenariet skal være for nogle af vores investorer.”

”Vi har ikke mange klassiske venturefonde i vores ejerkreds, hvorimod nogle af vores investorer er noterede investeringsselskaber eller privatejede investeringsselskaber, der ikke har samme behov for et hurtigt exit. Det er ikke et scenarie, vi skal tænke på foreløbig,” siger Ken Villum Klausen. 

Ikke behov for mere kapital

Lunar-stifteren siger, at der ikke er behov for at hente flere penge for at kunne blive et rentabelt selskab. 

”Den kapital, vi har hentet, er nok til vores ambitioner og vores planer for profitabilitet, så det er det, vi arbejder ud fra for nuværende,” siger Ken Villum Klausen. 

Samtidig understreger han, at planerne kan ændre sig.

”Det afhænger af, om vi beslutter os for at investere endnu mere i vores forretning - for eksempel ved at sætte tryk på at få flere erhvervskunder i Norge og Sverige - men for nuværende holder vi os til de seneste investeringsrunder og de planer, vi har lagt,” siger Ken Villum Klausen.

Aktionærkreds er vokset gennem årene

Seed Capital, der var en af de første investorer, investerede i 2015 og igen i 2016, hvor venturefonden postede 30 mio. kr. ind i Lunar.

I de første år ændrede Lunar også setup. I begyndelsen af tilværelsen som neo-bank, altså en en fintech-virksomhed, der tilbyder bankydelser uden egen banklicens, benyttede Lunar den allerede på det tidspunkt problemramte Københavns Andelskasse som partnerbank. Samarbejdet blev imidlertid kort, for i 2016 droppede Lunar andelskassen til fordel for Nykredit

I 2017 fik Seed Capital følge af blandt andre den nu afdøde reklamemand Jan Duckert, angelinvestoren Anders Schrøder og Gary Bramall, der har en baggrund i henholdsvis Skype og Apple. De førte an på en investeringsrunde, der sendte 35 mio. kr. ind i Lunar

I februar 2019 kom flere nye ansigter ind i Lunars ejerkreds. Seed Capital førte sammen med Greyhound Capital, Socii Capital og flere individuelle investorer fra finanssektoren an i en investeringsrunde på 97 mio. kr. 

Senere samme år var Seed Capital atter klar med flere penge. Denne gang anførte venturefonden sammen med tobaksfonden Chr. Augustinus Fabrikker en investeringsrunde, der sendte 195 mio. kr. ind i Lunar. 

2019 blev også året, hvor Lunar fik sin egen banklicens, som blev taget i brug i starten af 2020. Dermed blev Lunar, som Ken Villum Klausen dengang formulerede det, ”herre i eget hus”. 

I april 2020 tilførte Seed Capital sammen med også Greyhound og Socii Capital yderligere 150 mio. kr. til Lunar, der på det tidspunkt havde cirka 150.000 kunder på tværs af Norden, samt mere end 120 ansatte fordelt på kontorer i Aarhus, København, Odense og Stockholm. 

I oktober samme år hentede Lunar yderligere 300 mio. kr. fra eksisterende investorer. Siden fulgte en investering - og den hidtil klart største i 2021 - hvor blandt andet Bestseller-ejer Anders Holch Povlsen blev en del af ejerkredsen, og efterfølgende er som tidligere nævnt hentet samlet omkring en mia. kr. i 2022 og 2023 ad fire omgange. 

Del artikel

Relaterede artikler

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også