Nordic Eye undersøger flere exit-muligheder i første fond

Et salg af hele porteføljen i Nordic Eyes første fond er bare én af de exit-muligheder, venturefonden i øjeblikket undersøger. Stiftende partner Peter Warnøe ser muligheden som en del af en stigende international tendens.
"Den første fond er nu fem år gammel, og derfor er det et godt tidspunkt at begynde at kigge på mulige exits," siger Nordic Eyes stiftende partner, Peter Warnøe | Foto: Nordic Eye / PR
"Den første fond er nu fem år gammel, og derfor er det et godt tidspunkt at begynde at kigge på mulige exits," siger Nordic Eyes stiftende partner, Peter Warnøe | Foto: Nordic Eye / PR

Forleden kom det frem, at Nordic Eye undersøger et potentielt salg af hele sin første fond med i alt ni selskaber, hvoraf de fire af dem er større investeringer.

Det er dog blot én af flere muligheder, som Nordic Eye i øjeblikket overvejer, fortæller stiftende partner Peter Warnøe, der præsenterede idéen for fondens aktionærer.

Ifølge Peter Warnøe flugter overvejelserne med en stigende international tendens, hvor forvaltere med en række selskaber tilbage i en ældre fond, som de stadig ser muligheder i, laver en salgsproces for den samlede portefølje. I fagsprog gennem en såkaldt continuation vehicle.

”De senere år er det blevet ret populært, for en række institutionelle investorer er ikke så glade for at gå ind i helt nye fonde. Mange af dem kan heller ikke lide det, vi kalder blindfolder-porteføljer, hvor de ikke ved, hvad de får, hvilket de betragter som mere risikobetonet,” siger Peter Warnøe:

”Men samtidig har de fortsat store beløb, de gerne vil placere rundt om i verden. Og hvis de kan købe en fond, der har nogle år på bagen og således kan se, hvordan aktiverne udvikler sig, og hvordan en forvalter arbejder med dem, vil de foretrække det.”

Nordic Eyes første fond er fem år gammel og har en løbetid på syv.

Ifølge Inside Business, der først omtalte overvejelserne om et samlet salg, er det særligt de største virksomheder i porteføljen, Bellabeat, Airhelp, Boatsetter og Blue Ocean Robotics, som skal drive et muligt porteføljesalg og sikre et fornuftigt afkast til fondens investorer.

Også selv om det kan blive lavere, end hvis de blev solgt enkeltvis.

Særligt Bellabeat har klaret sig godt, siden Nordic Eye investerede i virksomheden for fire år siden. Peter Warnøe har bl.a. tidligere kaldt Bellabeat ”en vanvittig vækstcase”.

”Den først fond er nu fem år gammel, og derfor er det et godt tidspunkt at begynde at kigge på mulige exits. Vi undersøger selvfølgelig mulighederne for salg af de enkelte selskaber, men et samlet salg af fonden er også en mulighed,” påpeger Peter Warnøe:

”Køb og salg af hele fonde er blevet langt mere udbredt de senere år. Nogle af de helt store kapitalforvaltere rundt om i verden har hele afdelinger, der ikke laver andet end at arbejde med secondaries.”

Blevet et milliardmarked

I forhold til den forestående exit af Nordic Eyes første fond, understreger Peter Warnøe, at et salg af hele porteføljen blot er én ud af flere, som venturefonden afsøger.

”Når du laver en continuation vehicle, er det samme ledelse, der fortsætter med at drive selskabet. Man skifter bare investorerne ud,” siger han og fortsætter:

”Vores investorer i fonden har nu har været ombord hos Nordic Eye i fem et halvt år, og hvis vi lykkes med et samlet salg af fonden, kan de vælge enten at cashe ind og sige tak for denne gang eller at gå med i den fortsættende fond.”

Såkaldte secondary-transaktioner og handel med porteføljer med etablerede virksomheder er globalt blevet et milliardmarked.

En del af markedet er drevet af fund managers. En forvalter rejser typisk en fond hver fjerde år, hvor fondens løbetid ofte strækker sig over en periode på ti år, hvor de har lovet deres investorer, at alle selskaber er solgt, og pengene leveres tilbage.

I realiteten sker det sjældent. Typisk går der længere tid end ti år, før alle selskaber er solgt. Og nogle gange har forvalterne måske en kreds af selskaber tilbage, som de stadig ser muligheder i.

Kapitalfonden Erhvervsinvest samlede for få måneder siden en ny ejerkreds i en continuation vehicle, som alene skal eje og investere i de to virksomheder Epoke og Design Eyewear Group.

Erhvervsinvest havde indtil da ejet virksomhederne gennem sin anden fond, Erhvervsinvest II K/S, der blev rejst for 15 år siden.

Og for godt et år siden stiftede tre tidligere Nordea-folk et nyt investeringsselskab, Jera Capital, for at slutte sig til et voksende globalt secondary-marked, der vil investere gennem opkøb af andele i kapitalfonde og fra fondenes investorer.

Ny fond på vej

For nylig kom det frem, at Nordic Eye selv også ønsker at bevæge sig ind på markedet for secondaries, der kan beskrives som ”brugte” ejerandele. De købes typisk af stiftere eller tidlige investorer.

Sidste måned fortalte Peter Warnøe til KapitalWatch, at Nordic Eye er i gang med kapitalrejsningen i en ny fond til formålet, Nordic Eye Liquidity Fund, hvor målet er at rejse op mod en halv mia. kr.

Ifølge ham kommer fonden til at lave flere, men mindre investeringer, end Nordic Eyes almindelige fonde.

Erhvervsinvest samler ny ejerkreds bag to virksomheder

Erfarne private equity-forvaltere vil investere i hurtigtvoksende milliardmarked

Efter ny ejerkreds: Dansk designvirksomhed på opkøb

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også