Partner i ny klimafond: Vi kan ikke bare fedte rundt i metaverset

Climentum Capital forventer inden for kort tid at lukke for sin første kapitalrejsnings-runde. Fonden har fokus på klima og bæredygtighed og er gået i markedet med en særlig model, der binder partnernes bonus op på målbare klima-resultater.
Morten Halborg, stifter og partner i Climentum Capital | Foto: Climentum Capital / PR
Morten Halborg, stifter og partner i Climentum Capital | Foto: Climentum Capital / PR

Det helt store mål for den nye klimaorienterede venturefond Climentum Capital er ifølge ledende partner Morten Halborg at kæmpe imod klimakrisen.

Ved at investere i bl.a. kommercielt skalerbare klima-teknologier, som skal levere dokumenterede klima-effekter for at sikre partnernes bonus, håber fonden at have skabt en konstruktion, der kan præge markedet generelt og inspirere flere til at lave lignende no bullshit-modeller.

”Det er høj-klingemålet, som vi mener går forud for alting. For hvis vi ikke i fællesskab får drivhusgasserne under kontrol, kan det være ligegyldigt med f.eks. governance og jobskabelse – for verden vil være et ret kaotisk sted,” siger Morten Halborg til KapitalWatch.

Derfor har han – sammen med fire partnere – stiftet Climentum Capital, som er i gang med kapitalrejsningen i sin første fond med forventet first closing ved udgangen af juni.

”Så det er meget op over,” konstaterer Morten Halborg, der bl.a. tidligere har været adm. direktør for kapitalforvalteren Skandia Asset Management.

Han ønsker ikke at oplyse, hvor mange penge Climentum Capital regner med at lukke den første runde med, men fortæller, at den efterfølgende anden halvdel af 2022 skal bruges på at rejse den resterende kapital i fonden.

Målet er at hente 150 mio. euro i alt. Det svarer til ca. 1,12 mia. kr.

Med et skarpt investeringsfokus på klima og bæredygtighed, samt førnævnte bonus-model, der foruden finansielle resultater også binder partnernes bonus op på målbare klima-resultater, kan Climentum Capital umiddelbart godt ligne en aktivistfond.

Men det prædikat afviser Morten Halborg.

”Nej, det vil jeg ikke sige, at vi er. Vi er absolut afkast-orienterede. Vi mener bare, at der er en stærk sammenhæng mellem teknologiers kommercielle potentiale og deres klima-potentiale,” siger han og spørger retorisk:

”Når det nu er muligt at dokumentere klima-effekter videnskabeligt, hvorfor så ikke cementere det fokus, så investorer og virksomheder kan være sikre på, at vi er mission-aligned?”

Ser et hul i markedet

I materiale sendt til KapitalWatch beskriver Climentum Capital sig selv som en venturefond med fokus på ”europæiske serie a-ventures, som kan reducere CO2-udledningen markant og samtidig levere attraktive afkast.”

Ifølge Morten Halborg er virksomheder fra hele Europa interessante for venturefonden.

Den har dog i samarbejde med en unavngivet ankerinvestor lagt sig fast på, at mindst en tredjedel af investeringerne skal være i nordiske virksomheder, og at mindst den samme andel skal investeres i DACH-området.

Derfor har Climentum Capital også allerede etableret sig med kontorer i København, Stockholm og Berlin.

Målet er at investere i 25 virksomheder over fire år i den første fond med et gennemsnitligt initialt investeringsbeløb i spændet en-fem mio. euro, fortæller Morten Halborg.

”Vi investerer på et stadie, hvor vi har data at analysere virksomhederne på baggrund af, og hvor det mest af alt handler om at skalere eller internationalisere deres forretning – eller hvor en virksomhed f.eks. står over for at skulle opføre en fabrik,” siger han og tilføjer, at han her ser et hul i markedet.

”Vi kan se, at der mangler kapital inden for klima-tech omkring seed+ og serie a, og det hul vil vi udfylde.”

Det er ikke kun geografisk, Climentum Capital har sat sig mål, det gælder også for hvilken type virksomhed, der er tale om. Her er der dog ikke tale om et minimumskrav, men i stedet en målsætning om, at en stor del af porteføljen skal være hardware-baserede virksomheder – ofte også refereret til som deeptech eller hard tech.

”Hvis vi skal skabe reelle resultater på klima-området, så kan vi ikke bare fedte rundt i metaverset, men må investere i den virkelige verden og rykke ved fysiske ting,” siger Morten Halborg, der fortsætter:

”Men det er typisk komplicerede investeringer, som er kapitaltunge og kræver særlige tekniske kompetencer. Der er mange risici forbundet med at investere i hardware, hvilket er baggrunden for vores design, hvor to af vores fem partnere har en ingeniør-baggrund og erfaring fra mange deeptech-investeringer.”

Model med to ligevægtede spor

Når det så er sagt, er der også plads til investeringer i softwarevirksomheder i Climentum Capitals fond.

Det skyldes ifølge Morten Halborg, at de også kan være med til at forandre verden, f.eks. være ved at hjælpe private med at optimere energiforbruget i deres hjem.

”Det, der er vigtigt for os, er at skalere impact. Du kan godt have softwarevirksomheder, som gør en forskel og er med til at reducere CO2-emissioner, selvom der ikke er et fysisk produkt i enden,” siger han og lægger vægt på den føromtalte bonus-model.

Climentum Capital arbejder nemlig med en såkaldt dual carry, dvs. en dobbeltsporet struktur, der som nævnt betyder, at fonden ikke kun bliver målt på sit finansielle afkast, hvor den årligt skal levere min. otte pct., men også på den ultimative reduktion af porteføljevirksomhedernes CO2-emissioner.

Her er målet ved fondens udløb at have opnået en reduktion på en mio. ton om året på tværs af porteføljen.

”Det er det specielle ved vores model, at vi bliver målt på to parametre og dermed har hånden på kogepladen på et andet niveau end det, man ellers ser i markedet,” konstaterer Morten Halborg, der beskriver det som en måde til også at dæmpe investorernes bekymring om green-washing på.

”Når vi kigger virksomheder, sidder vi både med en kommerciel analyse af, om de kan skalere nok, og samtidig på, om produktet kan skabe en reel forandring. Det gælder også for software og apps.”

Vil have institutionelle investorer med

Da fonden endnu ikke har lukket for sin første tilsagnsrunde, har Morten Halborg ikke mulighed for at gå i detaljer med, hvem investorerne er. Der er dog tale om investorer fra en række lande. Størstedelen er fra Danmark, den næststørste andel kommer fra Tyskland.

Ifølge Morten Halborg har målet været at lave en fond med en størrelse, hvor også større institutionelle investorer kan være med. Det er så vidt lykkedes at få ”en mellemstor dansk bank” ombord, ligesom den tyske kemikoncern BASF har investeret gennem sin venturearm, BASF Venture Capital.

”Vi har nogle store investorer, både i bank- og anden regi, som har lagt 15+ mio. euro, og vi er på et niveau nu, hvor vi kan lukke første del af fonden,” siger han.

På investeringssiden har Climentum Capital også allerede været aktiv, og venturefonden har allerede kigget på ”mange virksomheder.”

En af dem er britiske Mootral, hvor det også allerede er blevet til en investering. Virksomheden har udviklet et foder-supplement til kvæg, som reducerer metan-udledningen fra køernes bøvser.

”Vi er pt. i due diligence med fem virksomheder, som vi overvejer at investere i, nærmest lige så snart vi lukker fonden. Og der er en dansk virksomhed i blandt,” siger han.

Antlers grønne center skal samle de stærkeste bæredygtige iværksættere

CVC: Bæredygtighed spiller vigtig rolle i langsigtet værdiskabelse

Europæisk kapitalfond profiterer af tidligt fokus på bæredygtighed

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også