Venturefonde og business angels æder sig ind på hinandens domæner

Masser af kapital og hård konkurrence betyder, at venturefonde oftere mødes med business angels i kapitalrunder. Fondene bevæger sig nedad i økosystemet, mens engleinvestorerne bevæger sig op, vurderer Byfounders-partner og Keystones-direktør.
En gruppe business angels, der går sammen i et syndikat for at rejse et større beløb, kan godt i dag rejse en investering af en størrelse, der konkurrerer med både preseed- og almindelige venturefonde, siger Tommy Andersen, stifter og partner i venturefonden Byfounders. | Foto: Stine Bidstrup/ERH
En gruppe business angels, der går sammen i et syndikat for at rejse et større beløb, kan godt i dag rejse en investering af en størrelse, der konkurrerer med både preseed- og almindelige venturefonde, siger Tommy Andersen, stifter og partner i venturefonden Byfounders. | Foto: Stine Bidstrup/ERH

Både venturefonde og business angels bliver i øjeblikket presset af et glohedt kapitalmarked.

Seneste eksempel er AI-startuppen Indialogs investeringsrunde.

Indialog har opfundet en telefonrobot, der eliminerer kødannelser ved opkald, og 30 business angels havde samlet sig for at investere i virksomheden. Men de blev valgt fra.

I stedet valgte virksomheden en investering fra det nye Esbjerg-baserede investeringsselskab Techhub Invest.

"Der er lussinger til alle ned gennem hele økosystemet," lyder vurderingen fra Kenneth Larsen, adm. direktør og partner i landets største netværk af business angels, Keystones, der havde flere medlemmer i gruppen af fravalgte investorer.

 

Han ser udfaldet i Indialogs tilfælde, som udtryk for den hårde og stigende konkurrence om de gode deals mellem business angels og venturefonde, som derfor i større og større omfang krydser hinandens traditionelle domæner.

"På nogle typer af cases bliver vi presset længere ned end tidligere," siger Kenneth Larsen, der mener, at  at  business angel-segmentet ender med at investere i tidligere selskaber drevet af større investorer:

"Men vi har også haft en periode og en opblomstring, med et stort udbud af vækstvirksomheder med en omsætning på måske fem-ti mio. kr., som business angels kunne investere i."

Kan ikke sidde på hænderne

Sådan var det ifølge Keystones-direktøren ikke for bare få år siden, og den del er derfor kommet under pres. Ikke mindst fordi værdiansættelserne har været "voldsomt opadgående."

Foto: KeystonesPR
Foto: KeystonesPR

"Både venturefonde og business angels er måske, og i hvert fald ikke lige nu, så fokuserede på værdisætningen, som de har været, siger han og tilføjer:

"Hvis business angels vil være med i nogle af de deals, der er inden for de hotte områder som især kunstig intelligens, kan de i dag ikke sidde på hænderne. De skal være ret aktive og arbejde hurtigt. Jeg tror, det er positionerne, der rykker sig afhængig af kapitalmængden i markedet."

Udfaldet af investeringsrunden i indialog synes derfor at være den seneste og klare illustration af, at business angels bevæger sig opad i forhold til investeringernes størrelse, især i syndikater, mens venturefonde bevæger sig nedad.

Ikke mindst i kraft af den voksende konkurrence fra udenlandske og især amerikanske venturefonde.

Krydser klinger

Det vurderer også Tommy Andersen, stifter og partner i venturefonden Byfounders, der primært orienterer sig mod softwareselskaber.

"En gruppe business angels, der går sammen i et syndikat for at rejse et større beløb, kan i dag godt rejse en investering af en størrelse, der konkurrerer med både preseed- og almindelige venturefonde," konstaterer han og fortsætter:

"Det ser vi i dag, hvor forskellige aktører går ind på hinandens områder. Du har venturefonde, der går tidligere ind end før, og du har business angels, der investerer senere i en startup end før. Der krydser de klinger mere, end de har gjort tidligere."

Den overordnede forklaring tilskriver Tommy Andersen det aktuelle nul- og minusrentesamfund, der har skabt en stor mængde tilgængelig likviditet, der gerne vil have et afkast.

Derfor flyder meget kapital over i startups i øjeblikket, og kapitalen kæmper hårdere om de gode muligheder, som investeringsrunden i Indialog viste.

"Så det er både flere aktører, der går ind på hinandens domæner, og så er det pengerigeligheden i det hele taget, hvor flere penge søger over i alternative investeringer. Og rigeligheden breder sig også ud over flere aktører i dag," understreger han.

Dertil kommer at flere udenlandske venturefonde har fået øjnene op for danske startups, hvilket også har ændret måden, de danske fonde arbejder på.

"Det er delvist en konsekvens af, hvad der skete under covid-pandemien og en verden i lockdown. Vi, og andre fonde, skal jo have vores penge ud at arbejde, så under pandemien begyndte vi at investere over Zoom, og ofte uden fysisk at møde de startups, vi investerede i," forklarer Tommy Andersen:

"Og når du kun har en skærm at møde dine investeringstargets på, kan du i princippet lige så godt sidde i Californien, London eller Berlin, som i København."

Hurtigere og mindre kontakt

Dermed er konkurrencen steget grundet coronapandemien, fordi alle investerer hurtigere og med mindre kontakt, end fondene havde før.

"Det gælder stadig her post-covid og har betydet, at mange udenlandske fonde har fået mulighed for at investere i Norden, hvor startups måske tidligere ønskede, at have en tættere relation til dem, der investerede i dem. Nu er det blevet mere acceptabelt, at man har en løsere relation," siger han og tilføjer:

"Vi forsøger selvfølgelig stadigvæk at udnytte vores fordel i, at vi er lokale, og at vi kan sende vores lokale eksperter ind for at hjælpe og støtte selskaberne og åbne vores netværk m.m. Derfor tror jeg fortsat, vi har en fordel som lokalt forankret investor i Norden, men den er klart blevet mindre."

Ifølge Tommy Andersen har Byfounders inden for de sidste par år set mellem 10-15, måske flere, nye venturefonde, der har meldt sig som investorer i Danmark og Norden.

Det er specielt amerikanske fonde, som nu melder sig på banen. Her spiller det også ind, at værdiansættelserne på startups i USA er stukket af og mere end i Europa.

Derfor er der ifølge Byfounders-stifteren også et element af, at de amerikanske fonde søger mod europæiske startups for at få et bedre afkast.

Flere fonde og flere penge

"I Europa har vi ikke haft samme eksplosion i værdiansættelserne. Og Norden er et attraktivt område med mange gode startups, der er til at investere i for fornuftige penge. Og som en amerikansk fond er man ret konkurrencedygtig," siger han og tilføjer:

"Vi har helt sikkert ikke set toppen af værdiansættelserne i Europa. Mange nye venturefonde, der kommer på banen nu, kommer til at tilføre flere penge til startupmiljøet, hvilke igen skaber større konkurrence om de gode startups."

I sidste ende har det betydet, at Byfounders i dag investerer hurtigere end før. Og Tommy Andersen kan konstatere, at venturefonden ikke længere bruger måneder på at vurdere et selskab, men ofte blot dage og uger.

Foruden Norden dækker Byfounders' geografiske investeringsmandat også Baltikum. Venturefonden har 120 mio. euro, ca. en mia. kr. i sin nuværende anden fond, Fond II, og en støt stigende investeringsaktivitet.

I Fond I, som lige har lukket for nye investeringer, er der investeret i 34 selskaber over en periode på ca. 3,5 år.

Ny techfond overhalede 30 business angels  

Internationale sværvægtere skyder milliarder i højrisikabel dansk klimafond

Tech-selskaber rejser første ventureinvestering senere end hidtil

Venturemarked i rekordfart giver travlhed hos advokatfirmaer

Venturefond oplever vækst i tech-startups: Afgørende med et godt funding-økosystem 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også