Freshland skal bruge 100 mio. i kapital inden sommer

Med et mål om at skalere virksomheden hurtigt, er den danske frugt- og grøntleverandør Freshland nu gået ind i jagten på ekstern kapital, der skal sikre virksomheden ti nye lande på kortet inden for 18 måneder
Freshland forbinder farmere i Portugal, Spanien og Italien med danske forbrugere uden mellemled. Her stifter Mathilde Jakobsen sammen med medstifter og finansdirektør i virksomheden, Filipe Leal. | Foto: Brian Karmark / Ritzau Scanpix
Freshland forbinder farmere i Portugal, Spanien og Italien med danske forbrugere uden mellemled. Her stifter Mathilde Jakobsen sammen med medstifter og finansdirektør i virksomheden, Filipe Leal. | Foto: Brian Karmark / Ritzau Scanpix
AF OLIVIA HØJ FÄLLING

Der skal rejses 100 mio. i kapital inden sommer hos virksomheden Freshland, som er en digital platform, der leverer friskt frugt og grønt i Sverige og Danmark. Sidste år havde virksomheden transaktioner på deres hjemmeside for 50 mio. kr. Den forventer de at tre- til firedoble i år.

"Vi er vækstet til det stadie, vi er nu. Og vi kan godt se, at hvis vi skal have en toneangivende plads på EU-plan og på verdensplan, så bliver vi nødt til at rejse ekstern kapital," siger adm. direktør og grundlægger af Freshland, Mathilde Jakobsen.

Og når der skal rejses kapital til virksomheden, som efter eget udsagn disrupter fødevareindustrien ved at forkorte og digitalisere fødevareforsyningskæden, så er det vigtigt, at investorerne har erfaring med at skalere startups hurtigt, men de skal også have en interesse i at bidrage til den grønne omstilling og skabe bæredygtighed.

"Vi søger nogen, der har erfaring med at skalere en startup til globalt plan og skalere så hurtigt, som vi skal. Vi snakker om ti lande inden for de næste 18 måneder. Der vil vi gerne have nogle med ombord, som har været på den rejse før os," fortæller Mathilde Jakobsen.

Freshland sælger - i modsætning til andre leverandører af frugt og grønt - deres fødevarer direkte fra landmændene uden nogle mellemmænd. Deres høst matcher efterspørgslen, og derfor lander varerne på bordet direkte fra træet.

Impact investors

Virksomheden har da også været i dialog med både angel investors og venturefonde det seneste års tid. Nogle har de samarbejdet med. Og det giver Mathilde Jakobsen og Freshland en tryghed, at de ved, der er tale om mennesker, de er på bølgelængde med.

"Det er især impact investors, vi snakker med. Nogle, hvor det ikke bare er kapital, men hvor de også gerne vil være med til den grønne omstilling og med til at skabe et mere bæredygtigt både socialt og miljømæssigt fødevaresystem," siger Mathilde Jakobsen.

Dialogen med de mulige investorer indebærer en værdiansættelse, som gør, at Freshland skal afgive 10 til 15 pct. af virksomheden. Men umiddelbart er intet endeligt endnu, selvom der er udsigt til at kunne rejse den kapital, som virksomheden vil, gennem de investorer, som de er i dialog med.

Om de mulige investorer vil Mathilde Jakobsen ikke sige andet, end at "det er nogle, som har dybe lommer, og som har en interesse inden for det her impact field og også har investeret i andre lignende startups, som har et globalt potentiale."

"Vi kunne selvfølgelig godt være åbne overfor en dialog med nogle andre investorer, men dem, vi er i dialog med, har vi en god dialog med."

Mathilde Jakobsen fortæller, at et ønske til eventuelle investorer også kan være, at de er internationale og stærke på logistik. Men også nogle, der er neutrale i den forstand, at de hverken repræsenterer dagligvarebutikker eller farmere, fordi virksomhedens formål er at sørge for at små farmere også får markedsadgang.

Ingen interesse i profit

I 2019 kom Freshland ud med et resultat på 312.395 kr. Regnskabet for 2020 er endnu ikke helt færdiggjort, men Mathilde Jakobsen kan sige så meget, at målet for virksomheden på sit nuværende stadie ikke er at opnå profit.

"Målet i vores egen økonomistyring er at gå i nul. Fordi vi har ikke nogen interesse i at have en profit i det her stadie. Vi vil gerne reinvestere så meget som muligt. Og så har vi haft et lille overskud som en buffer, og det tror jeg også, vi har i år," siger hun.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også