Bankinvest: Positivt at flere investorer får øje på vækstbørsen

Chefporteføljeforvalter ser hellere, at FOM Technologies og andre firmaer bliver på First North og vokser sig store og stærke end at drømme om hovedbørsen. Kun ét selskab har taget turen op i 2023.
Niels Andersen, chefporteføljeforvalter, Danske Aktier, Bankinvest | Foto: Pr
Niels Andersen, chefporteføljeforvalter, Danske Aktier, Bankinvest | Foto: Pr

Bankinvest, der er en af de få danske kapitalforvaltere, der i større stil investerer i virksomheder på First North, kalder det ”rigtigt positivt”, hvis flere institutionelle får øjnene op for vækstbørsen. Og Niels Andersen, chefporteføljeforvalter, Danske Aktier, ser gerne, at flere virksomheder bliver på First North i stedet for at drømme om hovedbørsen.

”Vi har jo en dedikeret afdeling og har en del First North-investeringer, ni . Men der har indtil videre ikke været så mange andre, og jeg synes, at det er rigtig positivt, at der nu er flere, der går med, inklusiv ATP. Det vil bidrage til at højne kvaliteten,” siger han til KapitalWatch med henvisning til, at Bankinvest har en såkaldt kapitalforening, der investerer i early stage/small cap.

KapitalWatch skrev onsdag, at det First North-noterede FOM Technologies har rejst 43 mio. kr. fra primært ATP og Bankinvest, men også andre ikke-navngivne investorer i en rettet emission. Samtidig udskyder virksomheden den tidligere udmeldte notering på hovedbørsen.

Hvad er baggrunden for investeringen i FOM Technologies?

”Det, der har trigget os i FOM-casen, er, at det er en virksomhed, hvor vi kan sætte flueben ved de bokse, som vi leder efter i forhold til proof of concept, nemlig stærk teknologi, kommerciel relevans og konservativ tilgang i forhold til guidance samt kapitalmæssigt. Dertil kommer potentialet med et stort marked, der kan blive meget større.”

FOM Technologies skrev i børsmeddelelsen om kapitaltilførselen:

“Det har været en enstemmig gruppe af institutionelle investorer, der oprigtigt vil os det bedste, som har påvirket os til denne beslutning. Nemlig at bruge alle kræfter på at vokse sig endnu større og stærkere i en periode, og derfor kunne indtage Main Market med storm på et senere tidspunkt.”

Er det jeres indtryk, at nogle selskaber på First North forsøger at komme på hovedbørsen, før de har den rigtige størrelse og styrke til det? Hvorfor er det vigtigt at være større og stærkere?

”Vi mener ikke, at virksomhederne skal bruge flere millioner kroner på at opretholde en platform på hovedbørsen, bare fordi de kan. Hvorfor ikke blive på First North-børsen, hvor det er et rimeligt omkostningsniveau, så kan vi se, når de bliver meget større, om de kan bære den ekstraomkostning på hovedbørsen, herunder til IR, regnskabsrapportering og compliance, indregnet den tid, som ledelsen skal bruge, ” siger Niels Andersen og tilføjer:

”Det vil være uklogt af mange af de små virksomheder, inklusive FOM, at tænke på det nu. Vi ser hellere, at FOM og andre bliver på First North og vokser sig store og stærke. Det er bedre at få strammet op på reguleringen, vilkårene for at komme på First North og kravene generelt til virksomhederne. Vi synes, at der er behov for en vækstplatform i Danmark, men der er også behov for, at der bliver strammet op på mange ting.”

Synes du, at flere virksomheder er gået på hovedbørsen uden at være rustet til den opmærksomhed, der følger med?

”Det kan være den ene del, men hvis du ikke er rustet til det, får du ikke noget ud af det alligevel. Jeg tror, at mange gerne vil ud af First North, fordi de har en idé om, at det er et stempel, de ikke vil have. Men den her transaktion viser med al tydelighed, at der er flere institutioner, som os selv, der ikke synes, at det er First North, der er problemet; problemet er nogle sorte får, som ikke burde være på First North.”

Mark Christoffer Jessen, senior porteføljeforvalter, Team Danske Aktier, ATP, påpegede i en mail til KapitalWatch onsdag, at det ”altid en individuel vurdering, hvad den enkelte virksomhed bør gøre. Men når man i FOM’s tilfælde er lykkedes med at tiltrække de store investorer, ser vi hellere, at ressourcer og fokus er 100 pct. at investere i forretningen og den videre vækst.”

Han tilføjede, at ATP ”er fuldt bevidst om udfordringerne for First North.”

”I ATP vil vi meget gerne investere i både store og små vækstvirksomheder, og derfor følger vi også selskaberne på First North - nogle tættere end andre. I vores dialog med FOM har vi nu kunne få enderne til at mødes, og derfor har vi sammen med andre solide investorer fyldt benzin i tanken til FOM’s næste vækstfase.”

Flere svenske firmaer går hele vejen

Med FOM Technologies’ udsættelse af virksomhedens entré på den danske hovedbørs tegner alt til, at kun Shape Robotics tager turen op ad børsstigen i 2023 herhjemme. På de nordiske Nasdaq-vækstbørser er foreløbig ni virksomheder rykket på hovedmarkeder, oplyser Nasdaq til KapitalWatch.

Ifølge en frisk analyse er der en markant anderledes udvikling på især det svenske marked på den front set over en årække.

” En stor del af de virksomheder, som er blevet noteret på de svenske vækstmarkeder (First North, Spotlight og Nordic Growth Market), er sidenhen er blevet noteret på hovedmarkedet (Nasdaq). Den samme udvikling er ikke fundet sted i Danmark,” heddet det i analysen ”Færre børsnotererede virksomheder i Danmark – Sverige stormer frem”, der er udarbejdet af DI og FBV – Foreningen af Børsnoterede Vækstvirksomheder.

Også GreenMobility, december 2020, og Penneo, april 2022, har taget turen fra First North til hovedbørsen de seneste år.

Umiddelbart står der ikke mange virksomheder i kø for at gå den vej. Det har dog været kendt siden april 2022, at softwarevirksomheden Wirtek vil på hovedbørsen Nasdaq Copenhagen. Selskabet er noteret på First North. Wirteks bestyrelse har sat udgangen af 2025 som deadline for virksomhedens notering på Nasdaqs danske hovedbørs.

I analysen fra DI og FBV skriver forfatterne:

”Bryder man børsmarkederne op på hoved- og vækstmarkeder i begge lande er der også store forskelle mellem det danske og svenske børsmarked. Andelen af virksomheder, som i dag er noteret på de svenske vækstmarkeder (First North, Spotlight og Nordic Growth Market), har været stigende, og i 2023 udgør de 64 pct. af alle børsnoterede virksomheder i Sverige. I Danmark er billedet et helt andet. Her udgør virksomheder, der er børsnoteret på vækstmarkederne, kun 28 pct.”

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også