Energikrise kan gøre grønne virksomheder til bedre investeringscases

Vækstfonden bebuder stor fokus på grønne investeringer og forventer syndikater på tværs af venture, corporate-venture, institutionelle investorer, familiekontorer og de forskningsbaserede investorer. HC Andersen Capital forventer især interesse for færdigudviklede teknologier.
Politiske beslutninger om store, grønne investeringer kan give økonomisk medvind til virksomheder, der bidrager til at løse energikrisen. | Foto: Finn Frandsen
Politiske beslutninger om store, grønne investeringer kan give økonomisk medvind til virksomheder, der bidrager til at løse energikrisen. | Foto: Finn Frandsen

Greentech, cleantech eller bare grønne virksomheder.

Der er mange navne, og ingen reel definition, men de virksomheder, der beskæftiger sig med energiomstilling eller -reducering, CO2-reduktioner og miljøforbedrende tiltag har én ting til fælles for tiden.

”Overordnet set, så har de politiske tiltag, vi ser i både USA og EU givet noget medvind til de her virksomheder, for der er sat milliarder til side til investeringer i grønne virksomheder,” siger Kasper Lihn, aktieanalytiker ved HC Andersen Capital, der varetager investor relations for en række børsnoterede selskaber.

I en rapport om sektorens udvikling beskriver HC Andersen Capital en række drivende faktorer, der manifesterer sig som en positiv udvikling i den globale, grønne ETF Ishares Global Clean Energy.

Mens det generelle aktiemarked er faldet markant siden årsskiftet, er det gået helt anderledes for de grønne virksomheder, og indeksfonden har i stedet set en vækst på ca. 20 pct. år til dato.

Forklaringen, mener Kasper Lihn, skal findes i den politiske vilje fra både Joe Bidens og EU’s side. Begge aktører har inden for relativt kort tid øremærket en markant mængde kapital til grønne investeringer.

I august underskrev den amerikanske præsident en klima-, sundheds- og skattepakke, der tilsidesætter knap 3.200 mia. kr. til investeringer. Pakken har blandt andet som mål at reducere de CO2-udledninger, der er med til at forårsage klimaforandringer, skriver CleantechWatch.

EU har med Repower EU-pakken igangsat lignende tiltag og tilsidesat ca. 200 mia. euro, knap 1.500 mia. kr., til grøn omstilling af energisektoren og uafhængighed fra russisk gas, og derudover rummer EU’s Green Deal en række punkter, der skal fremme investeringer i grønne virksomheder.

”Med både Bidens og EU’s planer er der blevet øremærket en masse penge til omstillingen af en række sektorer, så der kommer et helt naturligt flow af kapital til virksomheder, der kan bidrage til det,” siger Kasper Lihn.

Vækstfonden forventer brede, grønne syndikater

Erik Balck Sørensen, managing partner i Vækstfondens investeringsafdeling, bekræfter, at især virksomheder, der arbejder med bæredygtig energi, ser ud til at klare sig bedre igennem det generelle dyk i markedet. Han mener, at det, på trods af de ærgerlige omstændigheder, kan ende med at blive positivt for en række danske virksomheder.

”Der er en rigtig stor interesse for, hvad de danske virksomheder kan på lige præcis det her område, og jeg tror faktisk, at vi med lidt held kan få lavet flere gode, vigtige og nyttige investeringer inden for feltet sammen med et bredt udvalg af internationale og danske partnere,” siger Erik Balck Sørensen.

Det er fortsat et fokusområde for Vækstfonden at investere i grønne virksomheder og rene energikilder, fortæller han.

”Der er ingen tvivl om, at det her er et utroligt vigtigt område for os, og det er noget, som vi kommer til at allokere en betydelig del af vores investeringskapacitet til. Jeg tror også, at vi kommer til at se meget brede syndikater på tværs af venture, corporate-venture, institutionelle investorer, familiekontorer og de forskningsbaserede investorer,” siger Erik Balck Sørensen.

Erik Balck Sørensen, Vækstfonden. | Foto: Vækstfonden/PR
Erik Balck Sørensen, Vækstfonden. | Foto: Vækstfonden/PR

HC Andersen Capital forventer ifølge sin rapport også, at virksomheder med en grøn profil vil få allokeret flere midler helt generelt, hvad end det er gennem lovpakker og puljer eller gennem direkte investeringer fra både private og institutionelle investorer.

”Bæredygtighed er jo allerede en klar del af screeningprocessen hos bl.a. pensionskasserne, og hele værdikæden bliver ESG-evalueret blandt de største investorer. For vækstselskaberne lige nu er det dog højere renter og markedsuro, der gør det sværere at tiltrække investorer og rejse kapital . Det er egentlig lidt modrettet, for markedet for de her løsninger er der jo,” siger Kasper Lihn.

Positive nyheder har ikke løftet grønne vækstaktier

Energikrisen i Europa og det store fokus på at reducere energiforbruget, har dog ændret prioriteringerne lidt på det indre marked, så der i højere grad vil komme fokus på veldokumenterede teknologier, der kan bidrage nu og her.

Her står flere af de danske vækstvirksomheder foran et potentielt større marked at sælge ind i, lyder det fra Kasper Lihn.

”I stedet for primært at investere i vækstvirksomheders nye teknologier, der måske bliver store om ti år, så kigger mange nu i lige så høj grad på færdigudviklede teknologier. Det handler ikke længere kun om at finansiere de nye løsninger, men også om at effektivisere helt generelt, og her har vi flere danske vækstvirksomheder,” siger han.

Kasper Lihn, HC Andersen Capital. | Foto: HC Andersen Capital / PR
Kasper Lihn, HC Andersen Capital. | Foto: HC Andersen Capital / PR

Med meget forskellige vækstvirksomheder inden for den grønne omstilling noteret på First North og Spotlight er det svært at tage alle selskaber over én kam. Nogle vil befinde et godt sted med de nye politiske tiltag, mens andre med nye og umodne teknologier fortsat vil stå overfor udfordringer. Ikke desto mindre har størstedelen af disse vækstvirksomheders aktiekurser været ramt i år.

”De ellers positive nyheder kan ikke ses på vækstvirksomhedernes kursudvikling, som vi ser i de store børsnoterede selskaber og fonde, da investorerne primært har søgt mod veletablerede virksomheder, og vækstvirksomhederne er hårdere ramt af markedsuroen,” siger han.

Vækstfondens Erik Balck Hansen mener heller ikke, at investeringer i etablerede teknologier og virksomheder nødvendigvis kommer på bekostning af vækstinvesteringer.

”Jeg tror stadig, at mange vil fokusere på at få de nye teknologier i spil, så man kunne jo håbe på, at det var både og i stedet for enten eller,” siger Erik Balck Sørensen og tilføjer:

”Det er bare om at komme i gang, for der ligger en stor skalerings- og demonstrationsopgave i at få de her teknologier ud, og det skal vi helt sikkert også være med til. Jeg er sådan set fortrøstningsfuld ift. selskabernes og vores egen evne til at finde internationale partnere.”

Energikoncerns investeringsselskab skyder kapital i sikkerhed til elcykler

Nyt kriseforslag vil kunne lægge beslag på danske virksomheders produktion

Dansk-amerikansk kapitalfond ser store muligheder i vand

Investeringsselskab i solenergi markant frem på indtjeningen

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også